Kazuhiko Moriyama is betting that well-rested workers are good for business. In fact, he's placing real money on that bet. Employees who sleep at least six hours a night, for at least five days a week, are rewarded points by Crazy Inc., a wedding organizer in Japan. The points can be exchanged for food in the company cafeteria worth as much as 64.000 yen (570 dollars) per year. Nightly rest will be tracked using an app made by Airweave Inc., a mattress manufacturer.
More than 92 percent of Japanese over the age of 20 say that they aren't getting enough sleep. according to a survey by Fuji Rybki, a health-product maker. Because of a labor shortage and long-held cultural belief of noble sacrifice for the corporate good, Japan has become notorious for a phenomenon called death-from-overwork, which claimed the life of an ad agency employee in 2015.
"You have to protect workers' rights, otherwise the country itself will weaken," Moriyama said. In addition to encouraging sleep, the company also promotes better nutrition, exercise and a more positive office environment. It also provides employees with child support, as well the opportunity to take company vacations on regular business days.
There's some evidence that more sleep will lead to improved business performance and higher economic growth. Insufficient sleep costs the U.S. economy as much as 411 billion dollars a year, or 2.28 percent of GDP, according to a 2009 study by Rand Corp. For Japan, the loss is estimated to be 138 billion dollars, or 2.92 percent of GDP. "I eventually want to reach a million employees," Moriyama said. "I want to do something that other people will think is crazy."
Question 23. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?
A. The points provide discounts on food items in the cafeteria worth up to 64,000 yen.
B. The points give priority access to meals costing up to 64,000 yen in the cafeteria.
C. The points can be used to buy meals on the house valued at up to 64,000 yen.
D. The points can be redeemed for food in the company cafeteria worth up to 64,000 yen.
Giải thích:
DỊCH BÀI:
|
Kazuhiko Moriyama is betting that well-rested workers are good for business. In fact, he's placing real money on that bet. Employees who sleep at least six hours a night, for at least five days a week, are rewarded points by Crazy Inc., a wedding organizer in Japan. The points can be exchanged for food in the company cafeteria worth as much as 64.000 yen (570 dollars) per year. Nightly rest will be tracked using an app made by Airweave Inc., a mattress manufacturer.
|
Kazuhiko Moriyama đang cược rằng nhân viên được nghỉ ngơi đầy đủ sẽ mang lại hiệu quả tốt cho doanh nghiệp. Thực tế, ông đã đặt cược bằng tiền thật vào điều này. Những nhân viên ngủ ít nhất sáu tiếng mỗi đêm trong tối thiểu năm ngày một tuần sẽ được Crazy Inc., một công ty tổ chức tiệc cưới tại Nhật Bản, thưởng điểm. Các điểm này có thể đổi lấy đồ ăn tại căng tin công ty, trị giá lên đến 64.000 yên (570 USD) mỗi năm. Thời gian ngủ sẽ được theo dõi thông qua một ứng dụng do Airweave Inc., nhà sản xuất nệm tạo ra.
|
More than 92 percent of Japanese over the age of 20 say that they aren't getting enough sleep. according to a survey by Fuji Rybki, a health-product maker. Because of a labor shortage and long-held cultural belief of noble sacrifice for the corporate good, Japan has become notorious for a phenomenon called death-from-overwork, which claimed the life of an ad agency employee in 2015.
|
Hơn 92% người Nhật trên 20 tuổi cho rằng họ không ngủ đủ giấc, theo khảo sát của Fuji Rybki, một nhà sản xuất sản phẩm sức khỏe. Do tình trạng thiếu hụt lao động và niềm tin văn hóa lâu đời về sự hy sinh cao cả vì lợi ích doanh nghiệp, Nhật Bản nổi tiếng với hiện tượng "tử vong do làm việc quá sức," đã từng cướp đi mạng sống của một nhân viên công ty quảng cáo vào năm 2015.
|
"You have to protect workers' rights, otherwise the country itself will weaken," Moriyama said. In addition to encouraging sleep, the company also promotes better nutrition, exercise and a more positive office environment. It also provides employees with child support, as well the opportunity to take company vacations on regular business days.
|
"Bạn phải bảo vệ quyền lợi của người lao động, nếu không, chính quốc gia sẽ suy yếu," Moriyama nói. Ngoài việc khuyến khích giấc ngủ, công ty còn thúc đẩy chế độ dinh dưỡng tốt hơn, tập thể dục và tạo môi trường làm việc tích cực hơn. Công ty cũng hỗ trợ nhân viên nuôi con cũng như cơ hội được nghỉ phép của công ty vào những ngày làm việc thông thường.
|
There's some evidence that more sleep will lead to improved business performance and higher economic growth. Insufficient sleep costs the U.S. economy as much as 411 billion dollars a year, or 2.28 percent of GDP, according to a 2009 study by Rand Corp. For Japan, the loss is estimated to be 138 billion dollars, or 2.92 percent of GDP. "I eventually want to reach a million employees," Moriyama said. "I want to do something that other people will think is crazy."
|
Có một số bằng chứng cho thấy ngủ nhiều hơn sẽ cải thiện hiệu suất công việc và tăng trưởng kinh tế. Giấc ngủ không đủ đã khiến kinh tế Mỹ thiệt hại tới 411 tỷ USD một năm, chiếm 2,28% GDP, theo một nghiên cứu năm 2009 của Rand Corp. Nền kinh tế Nhật Bản bị mất khoảng 138 tỷ USD, tương đương 2,92% GDP. "Cuối cùng tôi muốn đạt mục tiêu một triệu nhân viên," Moriyama nói. "Tôi muốn làm điều gì đó mà người khác nghĩ là điên rồ."
|
Câu nào sau đây diễn đạt lại tốt nhất câu được gạch dưới trong đoạn 1?
A. Các điểm này cung cấp giảm giá cho các món ăn trong căng tin trị giá lên đến 64.000 yên. => Sai ở ‘provide discounts’.
B. Các điểm này cho quyền ưu tiên sử dụng các bữa ăn có giá lên đến 64.000 yên trong căng tin.
=> Sai ở ‘give priority access’.
C. Các điểm này có thể được dùng để mua những bữa ăn miễn phí trị giá lên đến 64.000 yên. => Sai ở ‘buy meals on the house’.
D. Các điểm này có thể được đổi lấy đồ ăn trong căng tin công ty trị giá lên đến 64.000 yên. => Đúng về ý nghĩa so với câu gốc.
Thông tin:
The points can be exchanged for food in the company cafeteria worth as much as 64.000 yen (570 dollars) per year. (Các điểm này có thể đổi lấy đồ ăn tại căng tin công ty, trị giá lên đến 64.000 yên (570 USD) mỗi năm.)
→ Chọn đáp án D
Question 24. The word notorious in paragraph 2 could be best replaced by______
A. infamous B. infected C. severe D. challenging
Từ "notorious" trong đoạn 2 có thể được thay thế tốt nhất bằng từ______
A. infamous /ˈɪnfəməs/ (adj): khét tiếng, nổi tiếng xấu
B. infected /ɪnˈfektɪd/ (adj): bị nhiễm bệnh
C. severe /sɪˈvɪə(r)/ (adj): nghiêm trọng
D. challenging /ˈtʃælɪndʒɪŋ/ (adj): đầy thách thức
Notorious /nəʊˈtɔːriəs/ (adj): tai tiếng = infamous (adj)
Thông tin:
Because of a labor shortage and long-held cultural belief of noble sacrifice for the corporate good, Japan has become notorious for a phenomenon called death-from-overwork, which claimed the life of an ad agency employee in 2015 (Do tình trạng thiếu hụt lao động và niềm tin văn hóa lâu đời về sự hy sinh cao cả vì lợi ích doanh nghiệp, Nhật Bản nổi tiếng với hiện tượng "tử vong do làm việc quá sức," đã từng cướp đi mạng sống của một nhân viên công ty quảng cáo vào năm 2015.)
→ Chọn đáp án A
Question 25. The word positive in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to________
A. insignificant B. optimistic C. detrimental D. unfavorable
Từ "positive" trong đoạn 3 TRÁI NGHĨA với từ________
A. insignificant /ˌɪnsɪɡˈnɪfɪkənt/ (adj): không đáng kể
B. optimistic /ˌɒptɪˈmɪstɪk/ (adj): lạc quan
C. detrimental /ˌdetrɪˈmentl/ (adj): có hại, bất lợi
D. unfavorable /ʌnˈfeɪvərəbl/ (adj): không thuận lợi
Positive /ˈpɒzətɪv/ (adj): tích cực, có lợi >< detrimental (adj)
Thông tin:
In addition to encouraging sleep, the company also promotes better nutrition, exercise and a more positive office environment. (Ngoài việc khuyến khích giấc ngủ, công ty còn thúc đẩy chế độ dinh dưỡng tốt hơn, tập thể dục và tạo môi trường làm việc tích cực hơn.)
→ Chọn đáp án C
Question 26. According to the passage, all of the following are benefits of the company's policies EXCEPT________
A. encouraging better nutrition B. supporting workers' rights
C. providing company vacations D. offering higher salaries
Theo bài đọc, tất cả các lợi ích của chính sách công ty bao gồm NGOẠI TRỪ:
A. khuyến khích dinh dưỡng tốt hơn
B. bảo vệ quyền lợi người lao động
C. cung cấp các kỳ nghỉ của công ty
D. cung cấp mức lương cao hơn
Thông tin:
"You have to protect workers' rights, otherwise the country itself will weaken," Moriyama said. In addition to encouraging sleep, the company also promotes better nutrition, exercise and a more positive office environment. It also provides employees with child support, as well the opportunity to take company vacations on regular business days. ("Bạn phải bảo vệ quyền lợi của người lao động, nếu không, chính quốc gia sẽ suy yếu," Moriyama nói. Ngoài việc khuyến khích giấc ngủ, công ty còn thúc đẩy chế độ dinh dưỡng tốt hơn, tập thể dục và tạo môi trường làm việc tích cực hơn. Công ty cũng hỗ trợ nhân viên nuôi con cũng như cơ hội được nghỉ phép của công ty vào những ngày làm việc thông thường.)
→ Chọn đáp án D
Question 27. The word It in paragraph 3 refers to__________
A. exercise B. environment C. nutrition D. company
Từ "It" trong đoạn 3 ám chỉ điều gì__________
A. tập thể dục
B. môi trường
C. dinh dưỡng
D. công ty
Thông tin:
In addition to encouraging sleep, the company also promotes better nutrition, exercise and a more positive office environment. It also provides employees with child support, as well the opportunity to take company vacations on regular business days. (Ngoài việc khuyến khích giấc ngủ, công ty còn thúc đẩy chế độ dinh dưỡng tốt hơn, tập thể dục và tạo môi trường làm việc tích cực hơn. Công ty cũng hỗ trợ nhân viên nuôi con cũng như cơ hội được nghỉ phép của công ty vào những ngày làm việc thông thường.)
→ Chọn đáp án D
Question 28. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Employees at Crazy Inc. can earn rewards by getting sufficient sleep.
B. The majority of Japanese people report getting enough sleep regularly
C. Crazy Inc. encourages its employees to work longer hours for better performance.
D. The death-from-overwork phenomenon in Japan are driven by cultural differences
Câu nào sau đây ĐÚNG theo bài đọc?
A. Nhân viên tại Crazy Inc. có thể nhận thưởng bằng cách ngủ đủ giấc.
B. Phần lớn người Nhật cho biết họ ngủ đủ giấc thường xuyên.
C. Crazy Inc. khuyến khích nhân viên làm việc thêm giờ để đạt hiệu quả tốt hơn.
D. Hiện tượng tử vong do làm việc quá sức tại Nhật Bản xuất phát từ sự khác biệt văn hóa.
Thông tin:
+ More than 92 percent of Japanese over the age of 20 say that they aren't getting enough sleep, according to a survey by Fuji Rybki, a health-product maker. (Hơn 92% người Nhật trên 20 tuổi cho rằng họ không ngủ đủ giấc, theo khảo sát của Fuji Rybki, một nhà sản xuất sản phẩm sức khỏe.)
→ B sai.
+ Because of a labor shortage and long-held cultural belief of noble sacrifice for the corporate good, Japan has become notorious for a phenomenon called death-from-overwork, which claimed the life of an ad agency employee in 2015. (Do tình trạng thiếu hụt lao động và niềm tin văn hóa lâu đời về sự hy sinh cao cả vì lợi ích doanh nghiệp, Nhật Bản nổi tiếng với hiện tượng "tử vong do làm việc quá sức," đã từng cướp đi mạng sống của một nhân viên công ty quảng cáo vào năm 2015.)
→ D sai ở ‘by cultural differences’ vì hiện tượng này là do ‘a labor shortage and long-held cultural belief of noble sacrifice for the corporate good’.
+ Employees who sleep at least six hours a night, for at least five days a week, are rewarded points by Crazy Inc., a wedding organizer in Japan. The points can be exchanged for food in the company cafeteria worth as much as 64.000 yen (570 dollars) per year. (Những nhân viên ngủ ít nhất sáu tiếng mỗi đêm trong tối thiểu năm ngày một tuần sẽ được Crazy Inc., một công ty tổ chức tiệc cưới tại Nhật Bản, thưởng điểm. Các điểm này có thể đổi lấy đồ ăn tại căng tin công ty, trị giá lên đến 64.000 yên (570 USD) mỗi năm.)
→ C sai vì không có thông tin trong bài. Ngược lại, có thể suy ra rằng Crazy Inc. khuyến khích nhân viên ngủ đủ giấc.
→ A đúng.
→ Chọn đáp án A
Question 29. In which paragraph does the writer mention the specific reward system for employees who get enough sleep?
A. Paragraph 3 B. Paragraph 1 C. Paragraph 2 D. Paragraph 4
Trong đoạn nào tác giả đề cập đến hệ thống thưởng cụ thể cho nhân viên ngủ đủ giấc?
A. Đoạn 3
B. Đoạn 1
C. Đoạn 2
D. Đoạn 4
Thông tin:
Employees who sleep at least six hours a night, for at least five days a week, are rewarded points by Crazy Inc., a wedding organizer in Japan. (Những nhân viên ngủ ít nhất sáu tiếng mỗi đêm trong tối thiểu năm ngày một tuần sẽ được Crazy Inc., một công ty tổ chức tiệc cưới tại Nhật Bản, thưởng điểm.)
→ Chọn đáp án B
Question 30. In which paragraph does the writer mention the economic consequences of the lack of sleep among employees?
A. Paragraph 4 B. Paragraph 3 C. Paragraph 2 D. Paragraph 1
Trong đoạn nào tác giả đề cập đến hậu quả kinh tế của việc thiếu ngủ ở nhân viên?
A. Đoạn 4
B. Đoạn 3
C. Đoạn 2
D. Đoạn 1
Thông tin:
Insufficient sleep costs the U.S. economy as much as 411 billion dollars a year, or 2.28 percent of GDP, according to a 2009 study by Rand Corp. For Japan, the loss is estimated to be 138 billion dollars, or 2.92 percent of GDP. (Giấc ngủ không đủ đã khiến kinh tế Mỹ thiệt hại tới 411 tỷ USD một năm, chiếm 2,28% GDP, theo một nghiên cứu năm 2009 của Rand Corp. Nền kinh tế Nhật Bản bị mất khoảng 138 tỷ USD, tương đương 2,92% GDP.)
→ Chọn đáp án A