Self-organized learning is an educational approach where individuals take charge of their own learning process. Instead of relying solely on teachers or formal instruction, learners independently identify their goals, seek out resources, and evaluate their progress. This method has become increasingly popular with the growth of the internet and access to vast amounts of information. By exploring topics of personal interest, learners often develop a deeper understanding and stronger motivation to succeed.
A critical element of self-organized learning is curiosity. When learners ask meaningful questions and explore answers independently, they not only acquire knowledge but also develop problem-solving and critical-thinking skills. For instance, students researching environmental issues might learn scientific principles, policy-making, and advocacy techniques, which enrich their understanding far beyond traditional classroom lessons.
However, self-organized learning is not without its challenges. Some learners struggle with managing time, staying motivated, or finding reliable information. Others may feel overwhelmed by the responsibilities this method requires. Guidance from mentors or peers can help overcome these obstacles by providing structure and feedback while allowing learners to remain autonomous.
Self-organized learning aligns with the demands of the modern world, where adaptability and continuous learning are essential. By cultivating the ability to learn independently, individuals can keep pace with rapid technological advancements and changing job markets. Ultimately, this approach empowers learners to take control of their education and shape their futures.
Question 23. Which of the following is NOT mentioned as a challenge in self-organized learning?
A. Time management B. Lack of motivation
C. Unreliable information D. Limited access to mentors
Giải thích:
DỊCH BÀI
Self-organized learning is an educational approach where individuals take charge of their own learning process. Instead of relying solely on teachers or formal instruction, learners independently identify their goals, seek out resources, and evaluate their progress. This method has become increasingly popular with the growth of the internet and access to vast amounts of information. By exploring topics of personal interest, learners often develop a deeper understanding and stronger motivation to succeed.
|
Học tập tự tổ chức là một phương pháp giáo dục, trong đó cá nhân chịu trách nhiệm về quá trình học tập của chính mình. Thay vì chỉ dựa vào giáo viên hoặc hướng dẫn chính thức, người học tự xác định mục tiêu, tìm kiếm tài liệu và đánh giá tiến trình học của bản thân. Phương pháp này ngày càng trở nên phổ biến với sự phát triển của internet và khả năng truy cập lượng thông tin khổng lồ. Bằng cách khám phá các chủ đề mà mình quan tâm, người học thường phát triển sự hiểu biết sâu sắc hơn và động lực mạnh mẽ hơn để thành công.
|
A critical element of self-organized learning is curiosity. When learners ask meaningful questions and explore answers independently, they not only acquire knowledge but also develop problem-solving and critical-thinking skills. For instance, students researching environmental issues might learn scientific principles, policy-making, and advocacy techniques, which enrich their understanding far beyond traditional classroom lessons.
|
Một yếu tố quan trọng trong học tập tự tổ chức là sự tò mò. Khi người học đặt ra những câu hỏi có ý nghĩa và tự mình tìm kiếm câu trả lời, họ không chỉ tiếp thu kiến thức mà còn phát triển kỹ năng giải quyết vấn đề và tư duy phản biện. Ví dụ, học sinh nghiên cứu các vấn đề môi trường có thể học các nguyên lý khoa học, hoạch định chính sách và các kỹ thuật vận động, điều này làm phong phú thêm sự hiểu biết của họ vượt xa các bài học truyền thống trong lớp học.
|
However, self-organized learning is not without its challenges. Some learners struggle with managing time, staying motivated, or finding reliable information. Others may feel overwhelmed by the responsibilities this method requires. Guidance from mentors or peers can help overcome these obstacles by providing structure and feedback while allowing learners to remain autonomous.
|
Tuy nhiên, học tập tự tổ chức không phải là không có thách thức. Một số người học gặp khó khăn trong việc quản lý thời gian, duy trì động lực hoặc tìm kiếm thông tin đáng tin cậy. Những người khác có thể cảm thấy quá tải với những trách nhiệm mà phương pháp này đòi hỏi. Hướng dẫn từ người cố vấn hoặc bạn bè có thể giúp vượt qua những khó khăn này bằng cách cung cấp cấu trúc và phản hồi, đồng thời vẫn cho phép người học duy trì tính tự chủ.
|
Self-organized learning aligns with the demands of the modern world, where adaptability and continuous learning are essential. By cultivating the ability to learn independently, individuals can keep pace with rapid technological advancements and changing job markets. Ultimately, this approach empowers learners to take control of their education and shape their futures.
|
Học tập tự tổ chức phù hợp với yêu cầu của thế giới hiện đại, nơi khả năng thích ứng và học hỏi liên tục là rất quan trọng. Bằng cách bồi dưỡng khả năng học độc lập, mỗi cá nhân có thể theo kịp những tiến bộ công nghệ nhanh chóng và thị trường việc làm thay đổi. Cuối cùng, phương pháp này trao quyền cho người học để kiểm soát việc học của mình và định hình tương lai của bản thân.
|
Điều nào dưới đây KHÔNG được đề cập là một thách thức trong học tập tự tổ chức?
A. Quản lý thời gian
B. Thiếu động lực
C. Thông tin không đáng tin cậy
D. Khó tiếp cận người hướng dẫn
Thông tin:
Some learners struggle with managing time, staying motivated, or finding reliable information. (Một số người học gặp khó khăn trong việc quản lý thời gian, duy trì động lực hoặc tìm kiếm thông tin đáng tin cậy.)
→ Chọn đáp án D
Question 24. The word “overwhelmed” in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to:
A. burdened B. confused C. calm D. anxious
Từ "overwhelmed" trong đoạn 3 có nghĩa TRÁI NGƯỢC với:
A. burdened /ˈbɜːdnd/ (adj): gánh nặng, đè nặng
B. confused /kənˈfjuːzd/ (adj): bối rối
C. calm /kɑːm/ (adj): bình tĩnh
D. anxious /ˈæŋkʃəs/ (adj): lo lắng
Overwhelmed /ˌəʊvəˈwelmd/ (adj): choáng ngợp, quá tải >< calm (adj)
Thông tin:
Others may feel overwhelmed by the responsibilities this method requires. (Những người khác có thể cảm thấy quá tải với những trách nhiệm mà phương pháp này đòi hỏi.)
→ Chọn đáp án C
Question 25. The word “they” in paragraph 2 refers to:
A. learners B. questions C. resources D. teachers
Từ "they" trong đoạn 2 ám chỉ:
A. Người học
B. Các câu hỏi
C. Tài liệu
D. Giáo viên
Từ ‘they’ ám chỉ ‘learners’.
Thông tin:
When learners ask meaningful questions and explore answers independently, they not only acquire knowledge but also develop problem-solving and critical-thinking skills. (Khi người học đặt ra những câu hỏi có ý nghĩa và tự mình tìm kiếm câu trả lời, họ không chỉ tiếp thu kiến thức mà còn phát triển kỹ năng giải quyết vấn đề và tư duy phản biện.)
→ Chọn đáp án A
Question 26. The word critical in paragraph 2 could best be replaced by:
A. essential B. irrelevant C. unimportant D. harmful
Từ "critical" trong đoạn 2 có thể thay thế tốt nhất bằng:
A. essential /ɪˈsenʃəl/ (adj): cần thiết
B. irrelevant /ɪˈreləvənt/ (adj): không liên quan
C. unimportant /ˌʌnɪmˈpɔːtənt/ (adj): không quan trọng
D. harmful /ˈhɑːmfʊl/ (adj): có hại
Critical /ˈkrɪtɪkəl/ (adj): quan trọng, cần thiết = essential (adj)
Thông tin:
A critical element of self-organized learning is curiosity. (Một yếu tố quan trọng trong học tập tự tổ chức là sự tò mò.)
→ Chọn đáp án A
Question 27. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
A. Self-organized learning comes with certain obstacles.
B. Self-organized learning does not offer benefits.
C. Self-organized learning leads to failure.
D. Self-organized learning is free of challenges.
Câu nào dưới đây là cách diễn đạt lại tốt nhất câu được gạch dưới trong đoạn 3?
A. Học tập tự tổ chức đi kèm với một số trở ngại.
B. Học tập tự tổ chức không mang lại lợi ích.
C. Học tập tự tổ chức dẫn đến thất bại.
D. Học tập tự tổ chức không có thách thức.
Thông tin:
However, self-organized learning is not without its challenges. (Tuy nhiên, học tập tự tổ chức không phải là không có thách thức.)
→ Chọn đáp án A

Question 28. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Self-organized learning encourages learners to depend on teachers for guidance throughout the process.
B. Self-organized learning does not require learners to evaluate their own progress.
C. Individuals using self-organized learning often gain deeper insights and increased motivation through exploring personal interests.
D. The development of self-organized learning is largely unaffected by technological advancements.
Điều nào dưới đây là ĐÚNG theo bài đọc?
A. Học tập tự tổ chức khuyến khích người học phụ thuộc vào giáo viên để được hướng dẫn trong suốt quá trình.
B. Học tập tự tổ chức không yêu cầu người học đánh giá tiến độ của mình.
C. Những người học sử dụng phương pháp học tập tự tổ chức thường có cái nhìn sâu sắc hơn và động lực tăng lên khi khám phá các sở thích cá nhân.
D. Sự phát triển của học tập tự tổ chức không bị ảnh hưởng nhiều bởi sự phát triển công nghệ.
Thông tin:
+ Instead of relying solely on teachers or formal instruction, learners independently identify their goals, seek out resources, and evaluate their progress. (Thay vì chỉ dựa vào giáo viên hoặc hướng dẫn chính thức, người học tự xác định mục tiêu, tìm kiếm tài liệu và đánh giá tiến trình học của bản thân.)
A và B sai.
+ This method has become increasingly popular with the growth of the internet and access to vast amounts of information. (Phương pháp này ngày càng trở nên phổ biến với sự phát triển của internet và khả năng truy cập lượng thông tin khổng lồ.)
D sai ở ‘largely unaffected’.
+ By exploring topics of personal interest, learners often develop a deeper understanding and stronger motivation to succeed. (Bằng cách khám phá các chủ đề mà mình quan tâm, người học thường phát triển sự hiểu biết sâu sắc hơn và động lực mạnh mẽ hơn để thành công.)
C đúng.
→ Chọn đáp án C
Question 29. In which paragraph does the writer describe the role of curiosity in learning?
A. Paragraph 3 B. Paragraph 2 C. Paragraph 1 D. Paragraph 4
Trong đoạn nào, tác giả mô tả vai trò của sự tò mò trong học tập?
A. Đoạn 3
B. Đoạn 2
C. Đoạn 1
D. Đoạn 4
Thông tin:
A critical element of self-organized learning is curiosity. (Một yếu tố quan trọng trong học tập tự tổ chức là sự tò mò.)
→ Chọn đáp án B
Question 30. In which paragraph does the writer explain how this learning method suits the modern world?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 3 C. Paragraph 4 D. Paragraph 2
Trong đoạn nào, tác giả giải thích cách phương pháp học này phù hợp với thế giới hiện đại?
A. Đoạn 1
B. Đoạn 3
C. Đoạn 4
D. Đoạn 2
Thông tin:
Self-organized learning aligns with the demands of the modern world, where adaptability and continuous learning are essential. (Học tập tự tổ chức phù hợp với yêu cầu của thế giới hiện đại, nơi khả năng thích ứng và học hỏi liên tục là rất quan trọng.)
→ Chọn đáp án C