Technology is evolving at an astonishing pace, transforming the way we live, work, and interact. One of the most groundbreaking advancements is artificial intelligence (AI). Al allows machines to perform tasks that typically require human intelligence, such as recognizing speech, making decisions, and solving problems. Many industries, from healthcare to finance, are already benefiting from Al. For example, in medicine, AI helps doctors diagnose diseases more accurately, while in business, it assists companies in analyzing large sets of data to make better decisions.
Another significant technological development is the rise of 5G networks. This new generation of mobile connectivity promises much faster internet speeds and more reliable connections, enabling innovations like self-driving cars and smart cities. With 5G, their ability to communicate and process data in real-time will be greatly enhanced, making it possible to connect millions of devices simultaneously, which will further improve the efficiency of everything from traffic management to energy distribution.
However, with these advancements come concerns. Privacy is a major issue as more personal data is being collected and stored. Some worry that AI could lead to job losses as machines take over tasks previously done by humans. Furthermore, as 5G networks roll out, there are fears about potential health risks associated with prolonged exposure to radiation.
Despite these concerns, most experts agree that technology, if properly regulated, can bring about great benefits. Governments and organizations worldwide are working to ensure that technological advancements are used responsibly and ethically, ensuring a brighter future for all.
Question 21. Which of the following is NOT mentioned as an industry that benefits from AI?
A. Finance B. Medicine C. Entertainment D. Healthcare
Giải thích:
DỊCH BÀI:
Technology is evolving at an astonishing pace, transforming the way we live, work, and interact. One of the most groundbreaking advancements is artificial intelligence (AI). AI allows machines to perform tasks that typically require human intelligence, such as recognizing speech, making decisions, and solving problems. Many industries, from healthcare to finance, are already benefiting from AI. For example, in medicine, AI helps doctors diagnose diseases more accurately, while in business, it assists companies in analyzing large sets of data to make better decisions. Another significant technological development is the rise of 5G networks. This new generation of mobile connectivity promises much faster internet speeds and more reliable connections, enabling innovations like self-driving cars and smart cities. With 5G, their ability to communicate and process data in real-time will be greatly enhanced, making it possible to connect millions of devices simultaneously, which will further improve the efficiency of everything from traffic management to energy distribution. However, with these advancements come concerns. Privacy is a major issue as more personal data is being collected and stored. Some worry that AI could lead to job losses as machines take over tasks previously done by humans. Furthermore, as 5G networks roll out, there are fears about potential health risks associated with prolonged exposure to radiation. Despite these concerns, most experts agree that technology, if properly regulated, can bring about great benefits. Governments and organizations worldwide are working to ensure that technological advancements are used responsibly and ethically, ensuring a brighter future for all.
|
Công nghệ đang phát triển với tốc độ chóng mặt, thay đổi cách chúng ta sống, làm việc và tương tác. Một trong những tiến bộ đột phá nhất là trí tuệ nhân tạo (AI). AI cho phép máy móc thực hiện các công việc thường yêu cầu trí tuệ con người, như nhận diện giọng nói, ra quyết định và giải quyết vấn đề. Nhiều ngành công nghiệp, từ chăm sóc sức khỏe đến tài chính, đã và đang hưởng lợi từ AI. Ví dụ, trong y học, AI giúp các bác sĩ chẩn đoán bệnh chính xác hơn, trong khi trong kinh doanh, AI hỗ trợ các công ty phân tích bộ dữ liệu lớn để đưa ra quyết định tốt hơn. Một phát triển công nghệ quan trọng khác là sự ra đời của mạng 5G. Thế hệ kết nối di động mới này hứa hẹn mang lại tốc độ internet nhanh hơn nhiều và kết nối ổn định hơn, mở ra những sáng kiến như xe tự lái và thành phố thông minh. Với 5G, khả năng giao tiếp và xử lý dữ liệu theo thời gian thực sẽ được cải thiện đáng kể, giúp kết nối hàng triệu thiết bị đồng thời, từ đó nâng cao hiệu quả của mọi thứ, từ quản lý giao thông đến phân phối năng lượng. Tuy nhiên, cùng với những tiến bộ này là những mối lo ngại. Quyền riêng tư là một vấn đề lớn khi dữ liệu cá nhân ngày càng được thu thập và lưu trữ. Một số người lo ngại rằng AI có thể dẫn đến mất việc khi máy móc thay thế những công việc trước đây do con người thực hiện. Hơn nữa, khi các mạng 5G được triển khai, có những nỗi lo về các rủi ro sức khỏe tiềm ẩn liên quan đến việc tiếp xúc lâu dài với bức xạ. Mặc dù có những lo ngại này, hầu hết các chuyên gia đều đồng ý rằng công nghệ, nếu được quản lý đúng cách, có thể mang lại nhiều lợi ích to lớn. Chính phủ và các tổ chức trên toàn cầu đang làm việc để đảm bảo rằng các tiến bộ công nghệ được sử dụng một cách có trách nhiệm và đạo đức, đảm bảo một tương lai tươi sáng cho tất cả mọi người.
|
Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập là một ngành công nghiệp hưởng lợi từ trí tuệ nhân tạo (AI)?
A. Tài chính
B. Y dược
C. Giải trí
D. Chăm sóc sức khoẻ
Thông tin:
Many industries, from healthcare to finance, are already benefiting from Al. For example, in medicine, AI helps doctors diagnose diseases more accurately, while in business, it assists companies in analyzing large sets of data to make better decisions. (Nhiều ngành công nghiệp, từ chăm sóc sức khỏe đến tài chính, đã và đang hưởng lợi từ AI. Ví dụ, trong y học, AI giúp các bác sĩ chẩn đoán bệnh chính xác hơn, trong khi trong kinh doanh, AI hỗ trợ các công ty phân tích bộ dữ liệu lớn để đưa ra quyết định tốt hơn.)
→ Chọn đáp án C
Question 22. The word groundbreaking in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to_______
A. innovative B. revolutionary C. traditional D. modern
Từ groundbreaking trong đoạn 1 trái nghĩa với từ ________.
A. innovative /ˈɪn.ə.və.tɪv/ (adj): sáng tạo
B. revolutionary /ˌrev.əˈluː.ʃən.ər.i/ (adj): mang tính cách mạng
C. traditional /trəˈdɪʃ.ən.əl/ (adj): truyền thống
D. modern (adj): hiện đại
groundbreaking /ˈɡraʊndˌbreɪ.kɪŋ/ (adj): đột phá >< traditional
Tạm dịch: One of the most groundbreaking advancements is artificial intelligence (AI). (Một trong những tiến bộ đột phá nhất là trí tuệ nhân tạo (AI).)
→ Chọn đáp án C
Question 23. The word their in paragraph 2 refers to_______
A. mobile connections B. faster internet speeds
C. self-driving cars and smart cities D. 5G networks
Từ their trong đoạn 2 đề cập đến _______.
A. những kết nối di động
B. tốc độ internet nhanh hơn
C. xe tự lái và thành phố thông minh
D. mạng 5G
Tạm dịch:
This new generation of mobile connectivity promises much faster internet speeds and more reliable connections, enabling innovations like self-driving cars and smart cities. With 5G, their ability to communicate and process data in real-time will be greatly enhanced, making it possible to connect millions of devices simultaneously, which will further improve the efficiency of everything from traffic management to energy distribution. (Thế hệ kết nối di động mới này hứa hẹn mang lại tốc độ internet nhanh hơn nhiều và kết nối ổn định hơn, mở ra những sáng kiến như xe tự lái và thành phố thông minh. Với 5G, khả năng giao tiếp và xử lý dữ liệu theo thời gian thực của chúng sẽ được cải thiện đáng kể, giúp kết nối hàng triệu thiết bị đồng thời, từ đó nâng cao hiệu quả của mọi thứ, từ quản lý giao thông đến phân phối năng lượng.)
→ Chọn đáp án C
Question 24. The word enhanced in paragraph 2 could be best replaced by________.
A. limited B. decreased C. improved D. reduced
Từ enhanced trong đoạn 2 có thể được thay thế bằng từ ________.
A. limit /ˈlɪm.ɪt/ (v): giới hạn
B. decrease /dɪˈkriːs/ (v): giảm xuống
C. improve /ɪmˈpruːv/ (v): cải thiện
D. reduce /rɪˈdʒuːs/ (v): giảm
enhance /ɪnˈhɑːns/ (v): nâng cao = improve
Tạm dịch: With 5G, their ability to communicate and process data in real-time will be greatly enhanced, making it possible to connect millions of devices simultaneously, which will further improve the efficiency of everything from traffic management to energy distribution. (Với 5G, khả năng giao tiếp và xử lý dữ liệu theo thời gian thực của chúng sẽ được cải thiện đáng kể, giúp kết nối hàng triệu thiết bị đồng thời, từ đó nâng cao hiệu quả của mọi thứ, từ quản lý giao thông đến phân phối năng lượng.)
→ Chọn đáp án C
Question 25. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
A. AI might cause people to lose jobs because machines can take over their tasks.
B. AI is responsible for creating more job opportunities for humans.
C. AI will not affect human jobs at all.
D. Machines will replace all human tasks in the future.
Câu nào sau đây diễn đạt lại đúng nhất câu gạch chân trong đoạn 3?
A. AI có thể khiến con người mất việc vì máy móc có thể thay thế các công việc của họ.
B. AI có trách nhiệm tạo ra nhiều cơ hội việc làm hơn cho con người.
C. AI sẽ không ảnh hưởng đến công việc của con người chút nào.
D. Máy móc sẽ thay thế tất cả công việc của con người trong tương lai.
Tạm dịch:
Some worry that AI could lead to job losses as machines take over tasks previously done by humans. (Một số người lo ngại rằng AI có thể dẫn đến mất việc khi máy móc thay thế những công việc trước đây do con người thực hiện.)
→ Chọn đáp án A
Question 26. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Governments are not concerned about technology development.
B. AI only benefits the medical industry.
C. 5G technology will decrease the number of devices that can be connected.
D. 5G networks will help improve the efficiency of energy management.
Điều nào sau đây là ĐÚNG theo đoạn văn?
A. Các chính phủ không quan tâm đến sự phát triển công nghệ.
B. AI chỉ có lợi cho ngành y tế.
C. Công nghệ 5G sẽ làm giảm số lượng thiết bị có thể kết nối.
D. Mạng 5G sẽ giúp cải thiện hiệu quả quản lý năng lượng.
Thông tin:
+ Governments and organizations worldwide are working to ensure that technological advancements are used responsibly and ethically, ensuring a brighter future for all. (Chính phủ và các tổ chức trên toàn cầu đang làm việc để đảm bảo rằng các tiến bộ công nghệ được sử dụng một cách có trách nhiệm và đạo đức, đảm bảo một tương lai tươi sáng cho tất cả mọi người.)
→ A sai
+ Many industries, from healthcare to finance, are already benefiting from AI. For example, in medicine, AI helps doctors diagnose diseases more accurately, while in business, it assists companies in analyzing large sets of data to make better decisions. (Nhiều ngành công nghiệp, từ chăm sóc sức khỏe đến tài chính, đã và đang hưởng lợi từ AI. Ví dụ, trong y học, AI giúp các bác sĩ chẩn đoán bệnh chính xác hơn, trong khi trong kinh doanh, AI hỗ trợ các công ty phân tích bộ dữ liệu lớn để đưa ra quyết định tốt hơn.)
→ B sai
+ With 5G, their ability to communicate and process data in real-time will be greatly enhanced, making it possible to connect millions of devices simultaneously, which will further improve the efficiency of everything from traffic management to energy distribution. (Với 5G, khả năng giao tiếp và xử lý dữ liệu theo thời gian thực của chúng sẽ được cải thiện đáng kể, giúp kết nối hàng triệu thiết bị đồng thời, từ đó nâng cao hiệu quả của mọi thứ, từ quản lý giao thông đến phân phối năng lượng.)
→ C sai, D đúng
→ Chọn đáp án D
Question 27. In which paragraph does the writer mention concerns related to privacy?
A. Paragraph 4 B. Paragraph 3 C. Paragraph 2 D. Paragraph 1
Trong đoạn nào tác giả đề cập về mối quan ngại liên quan đến quyền riêng tư?
A. Đoạn 4
B. Đoạn 3
C. Đoạn 2
D. Đoạn 1
Thông tin:
However, with these advancements come concerns. Privacy is a major issue as more personal data is being collected and stored. Some worry that AI could lead to job losses as machines take over tasks previously done by humans. (Tuy nhiên, cùng với những tiến bộ này là những mối lo ngại. Quyền riêng tư là một vấn đề lớn khi dữ liệu cá nhân ngày càng được thu thập và lưu trữ. Một số người lo ngại rằng AI có thể dẫn đến mất việc khi máy móc thay thế những công việc trước đây do con người thực hiện.)
→ Chọn đáp án B
Question 28. In which paragraph does the writer discuss efforts to ensure responsible use of technology?
A. Paragraph 4 B. Paragraph 2 C. Paragraph 1 D. Paragraph 3
Trong đoạn nào tác giả bàn luận về những nỗ lực để đảm bảo trách nhiệm trong việc sử dụng công nghệ?
A. Đoạn 4
B. Đoạn 2
C. Đoạn 1
D. Đoạn 3
Thông tin:
Despite these concerns, most experts agree that technology, if properly regulated, can bring about great benefits. Governments and organizations worldwide are working to ensure that technological advancements are used responsibly and ethically, ensuring a brighter future for all. (Mặc dù có những lo ngại này, hầu hết các chuyên gia đều đồng ý rằng công nghệ, nếu được quản lý đúng cách, có thể mang lại nhiều lợi ích to lớn. Chính phủ và các tổ chức trên toàn cầu đang làm việc để đảm bảo rằng các tiến bộ công nghệ được sử dụng một cách có trách nhiệm và đạo đức, đảm bảo một tương lai tươi sáng cho tất cả mọi người.)
→ Chọn đáp án A