AVICII’S LIFE AFTER REHAB
Once he completed his month in rehab, Avicii seemed to have a new outlook on life. He was meditating regularly, reading about the collective unconscious, and got a puppy. After not performing for a long period of time, he returned to the stage in 2016 at Miami’s Ultra Music Festival. It was announced a few days after this gig that he would not be performing live anymore. Avicii chose to not perform so that he could focus on bettering his mental health.
Despite appearing to have new-found stability, Avicii still struggled to deal with his mental health issues. While continuing to suppress the anxiety and depression that he frequently felt, Avicii also started to become disinterested in his music career. During this time, he was smoking and drinking on occasion which may have resulted in a resurgence of his disassociation feelings.
He told Tereza Kacerova, his girlfriend at the time, “What if everyone around me is just a projection in my mind? Sometimes I just think these things. About how nothing really matters.”
Avicii started to focus heavily on meditation which he found to be helpful in clearing the “nonsense” from his mind. He believed that a deep form of meditation taught by Maharishi Mahesh Yogi was a way to exercise his brain which he had decided would lead to his happiness. Despite this form of meditation typically being done in 20 minute increments, Avicii would sometimes spend full days meditating in an attempt to reach enlightenment faster.
(Adapted from https://www.addictioncenter.com/)
Question 23. Which of the following activities did Avicii NOT engage in after rehab?
A. Performing live B. Meditating regularly
C. Reading about the collective unconscious D. Getting a puppy
Giải thích:
DỊCH BÀI:
|
Once he completed his month in rehab, Avicii seemed to have a new outlook on life. He was meditating regularly, reading about the collective unconscious, and got a puppy. After not performing for a long period of time, he returned to the stage in 2016 at Miami’s Ultra Music Festival. It was announced a few days after this gig that he would not be performing live anymore. Avicii chose to not perform so that he could focus on bettering his mental health.
Despite appearing to have new-found stability, Avicii still struggled to deal with his mental health issues. While continuing to suppress the anxiety and depression that he frequently felt, Avicii also started to become disinterested in his music career. During this time, he was smoking and drinking on occasion which may have resulted in a resurgence of his disassociation feelings.
He told Tereza Kacerova, his girlfriend at the time, “What if everyone around me is just a projection in my mind? Sometimes I just think these things. About how nothing really matters.”
Avicii started to focus heavily on meditation which he found to be helpful in clearing the “nonsense” from his mind. He believed that a deep form of meditation taught by Maharishi Mahesh Yogi was a way to exercise his brain which he had decided would lead to his happiness. Despite this form of meditation typically being done in 20 minute increments, Avicii would sometimes spend full days meditating in an attempt to reach enlightenment faster.
|
Sau khi hoàn thành một tháng tại trại cai nghiện, Avicii dường như có một góc nhìn mới về cuộc sống. Anh thường xuyên thiền định, đọc sách về vô thức tập thể và nuôi một chú chó con. Sau một thời gian dài không biểu diễn, Avicii đã trở lại sân khấu vào năm 2016 tại lễ hội âm nhạc Ultra ở Miami. Tuy nhiên, chỉ vài ngày sau buổi diễn này, anh tuyên bố sẽ không biểu diễn trực tiếp nữa. Avicii đã quyết định dừng diễn để tập trung vào việc cải thiện sức khỏe tinh thần của mình.
Dù có vẻ như đã tìm được sự ổn định mới, Avicii vẫn gặp khó khăn trong việc đối mặt với các vấn đề sức khỏe tinh thần. Trong khi cố gắng kìm nén chứng lo âu và trầm cảm mà anh thường xuyên trải qua, Avicii bắt đầu mất hứng thú với sự nghiệp âm nhạc. Trong suốt thời gian này, anh đôi khi hút thuốc và uống rượu, điều này có thể đã khiến những cảm giác xa cách thực tại tái phát.
Anh từng nói với Tereza Kacerova, bạn gái của mình lúc bấy giờ: “Điều gì sẽ xảy ra nếu mọi người xung quanh anh chỉ là một hình ảnh phản chiếu trong tâm trí anh? Đôi khi anh nghĩ về những điều như thế. Về việc chẳng có gì thực sự quan trọng.”
Avicii bắt đầu tập trung nhiều vào việc thiền định, điều mà anh thấy hữu ích trong việc loại bỏ những "suy nghĩ vô lý" khỏi tâm trí. Anh tin rằng một hình thức thiền sâu được Maharishi Mahesh Yogi giảng dạy là cách để rèn luyện trí não, và anh tin rằng điều này sẽ mang lại hạnh phúc cho mình. Dù hình thức thiền này thường được thực hiện trong khoảng thời gian 20 phút, nhưng đôi khi Avicii dành cả ngày để thiền với hy vọng đạt đến sự giác ngộ nhanh hơn.
|
Avicii KHÔNG tham gia hoạt động nào sau đây sau khi cai nghiện?
A. Biểu diễn trực tiếp
B. Thiền định thường xuyên
C. Đọc về vô thức tập thể
D. Nuôi một chú cún con
Thông tin: Once he completed his month in rehab, Avicii seemed to have a new outlook on life. He was meditating regularly, reading about the collective unconscious, and got a puppy. (Sau khi hoàn thành một tháng trong trại cai nghiện, Avicii dường như có một cách nhìn mới về cuộc sống. Anh ấy thường xuyên thiền định, đọc về tiềm thức tập thể và nuôi một chú cún con.)
→ Chọn đáp án A
Question 24. The phrase “new-found stability” in paragraph 2 suggests that Avicii felt
A. completely free of mental health issues B. more balanced than before
C. indifferent to his music career D. ready to return to performing
Cụm từ “new-found stability” trong đoạn 2 ngụ ý rằng Avicii cảm thấy _____.
A. hoàn toàn thoát khỏi các vấn đề sức khỏe tinh thần
B. cân bằng hơn trước đây
C. thờ ơ với sự nghiệp âm nhạc của mình
D. sẵn sàng trở lại biểu diễn
Thông tin: Despite appearing to have new-found stability, Avicii still struggled to deal with his mental health issues. (Mặc dù dường như đã có được sự ổn định mới, Avicii vẫn gặp khó khăn trong việc đối mặt với các vấn đề sức khỏe tinh thần.) → new-found stability = more balanced than before
→ Chọn đáp án B
Question 25. The word suppress in paragraph 2 is closest in meaning to
A. express B. ignore C. hold back D. confront
Từ “suppress” trong đoạn 2 đồng nghĩa với ______.
A. bộc lộ
B. bỏ qua
C. kìm nén
D. đối mặt
suppress (v): kìm nén = hold back
→ Chọn đáp án C
Question 26. The statement “he would sometimes spend full days meditating” indicates that Avicii
A. was not following typical meditation practices. B. preferred group meditation sessions.
C. found it difficult to meditate. D. wanted to rush his meditation progress.
Câu “he would sometimes spend full days meditating” cho thấy rằng Avicii ______.
A. không tuân theo các thực hành thiền thông thường
B. thích các buổi thiền nhóm
C. gặp khó khăn khi thiền định
D. muốn đẩy nhanh tiến trình thiền của mình
Thông tin: Despite this form of meditation typically being done in 20-minute increments, Avicii would sometimes spend full days meditating in an attempt to reach enlightenment faster. (Mặc dù hình thức thiền này thường được thực hiện trong các khoảng thời gian 20 phút, Avicii đôi khi dành cả ngày thiền định để cố gắng đạt được sự giác ngộ nhanh hơn.)
→ Chọn đáp án D
Question 27. According to the passage, what was one reason Avicii chose not to perform live anymore?
A. He wanted to pursue a different career. B. He was focusing on his mental health.
C. He was not interested in music anymore. D. He had lost his passion for performing.
Theo đoạn văn, một lý do khiến Avicii quyết định không biểu diễn trực tiếp nữa là gì?
A. Anh muốn theo đuổi sự nghiệp khác.
B. Anh tập trung vào sức khỏe tinh thần của mình.
C. Anh không còn hứng thú với âm nhạc.
D. Anh đã mất đam mê biểu diễn.
Thông tin: It was announced a few days after this gig that he would not be performing live anymore. Avicii chose to not perform so that he could focus on bettering his mental health. (Vài ngày sau buổi biểu diễn này, anh tuyên bố sẽ không biểu diễn trực tiếp nữa. Avicii quyết định không biểu diễn để tập trung cải thiện sức khỏe tinh thần của mình.)
→ Chọn đáp án B
Question 28. In which paragraph does the author mention Avicii's struggle with his mental health?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4
Tác giả đề cập đến khó khăn của Avicii với sức khỏe tinh thần ở đoạn nào?
A. Đoạn 1
B. Đoạn 2
C. Đoạn 3
D. Đoạn 4
Thông tin: Despite appearing to have new-found stability, Avicii still struggled to deal with his mental health issues. While continuing to suppress the anxiety and depression that he frequently felt, Avicii also started to become disinterested in his music career. (Mặc dù dường như đã có được sự ổn định mới, Avicii vẫn gặp khó khăn trong việc đối mặt với các vấn đề sức khỏe tinh thần. Trong khi cố gắng kìm nén chứng lo âu và trầm cảm mà anh thường xuyên trải qua, Avicii bắt đầu mất hứng thú với sự nghiệp âm nhạc.)
→ Chọn đáp án B
Question 29. Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. Avicii found meditation to be unhelpful.
B. He frequently questioned his perception of reality.
C. He stopped smoking and drinking entirely.
D. Avicii returned to performing at multiple festivals.
Câu nào sau đây ĐÚNG theo bài đọc?
A. Avicii thấy thiền định không hữu ích.
B. Anh thường xuyên nghi ngờ nhận thức của mình về thực tế.
C. Anh hoàn toàn ngừng hút thuốc và uống rượu.
D. Avicii trở lại biểu diễn tại nhiều lễ hội.
Thông tin: He told Tereza Kacerova, his girlfriend at the time, ‘What if everyone around me is just a projection in my mind?” (Anh nói với Tereza Kacerova, bạn gái của anh lúc đó, ‘Điều gì sẽ xảy ra nếu tất cả mọi người xung quanh tôi chỉ là một sự chiếu rọi trong tâm trí tôi?’)
→ Chọn đáp án B
Question 30. What can be inferred about Avicii's mental state after rehab?
A. He was completely cured of his anxiety and depression.
B. He still faced challenges despite some improvements.
C. He became more socially active and engaged.
D. He lost interest in meditation and wellness practices.
Có thể suy ra điều gì về trạng thái tinh thần của Avicii sau khi rời trại cai nghiện?
A. Anh hoàn toàn khỏi lo âu và trầm cảm.
B. Anh vẫn gặp khó khăn mặc dù đã có một số cải thiện.
C. Anh trở nên hòa đồng và tham gia xã hội nhiều hơn.
D. Anh mất hứng thú với thiền định và các thực hành lành mạnh.
Thông tin: Despite appearing to have new-found stability, Avicii still struggled to deal with his mental health issues. (Mặc dù dường như đã có được sự ổn định mới, Avicii vẫn gặp khó khăn trong việc đối mặt với các vấn đề sức khỏe tinh thần.)
→ Chọn đáp án B