These days, digital technology is a major part of everyday life for all of us and we use it for almost everything, from work to school and entertainment. Therefore, with everyone spending so much time connected to the Internet and using digital devices, it’s important that we all understand how to be responsible digital citizens in the modern world. But what exactly does that mean?
A responsible digital citizen is someone who uses technology in a sensible way and encourages others to do the same. They are careful about their online behaviour and always try to be as polite as possible, which helps others to avoid having negative experiences online. Responsible digital citizens respect other people's privacy, too. They don’t post pictures of others or discuss people’s personal lives without their permission because that could harm their online security. In this way, digital citizens help others to feel safer and more comfortable in the digital world.
Responsible digital citizens are also aware of the potential risks of being online. They understand that there are fake websites and online scams which try to access people’s personal information to hack into their social media accounts or even bank accounts. When a digital citizen encounters one of these online scams, they should report it to the cyber police to stop this behaviour from happening. By doing this, digital citizens play an important role in making the Internet a safer place for all users.
While many of us know how to use digital technology safely these days, we should remember that there are many other people who are still at risk. By being responsible digital citizens, we can help everyone gain the benefit of the digital world without putting themselves or others at risk.
(Adapted from Bright)
Question 23. Which of the following is NOT mentioned as one use of digital technology?
A. Work B. School C. Communication D. Entertainment
Giải thích:
DỊCH BÀI
These days, digital technology is a major part of everyday life for all of us and we use it for almost everything, from work to school and entertainment. Therefore, with everyone spending so much time connected to the Internet and using digital devices, it’s important that we all understand how to be responsible digital citizens in the modern world. But what exactly does that mean?
|
Ngày nay, công nghệ kỹ thuật số là một phần quan trọng trong cuộc sống hàng ngày của tất cả chúng ta và chúng ta sử dụng nó cho hầu hết mọi thứ, từ công việc, học tập đến giải trí. Do đó, với việc mọi người dành quá nhiều thời gian kết nối với Internet và sử dụng các thiết bị kỹ thuật số, điều quan trọng là tất cả chúng ta phải hiểu cách trở thành một công dân số có trách nhiệm trong thế giới hiện đại là như thế nào. Nhưng điều đó thực sự có nghĩa là gì?
|
A responsible digital citizen is someone who uses technology in a sensible way and encourages others to do the same. They are careful about their online behaviour and always try to be as polite as possible, which helps others to avoid having negative experiences online. Responsible digital citizens respect other people's privacy, too. They don’t post pictures of others or discuss people’s personal lives without their permission because that could harm their online security. In this way, digital citizens help others to feel safer and more comfortable in the digital world.
|
Một công dân số có trách nhiệm là người sử dụng công nghệ một cách hợp lý và khuyến khích người khác làm điều tương tự. Họ cẩn trọng với hành vi trực tuyến của mình và luôn cố gắng lịch sự nhất có thể, điều này giúp người khác tránh có những trải nghiệm tiêu cực trên mạng. Công dân số có trách nhiệm cũng tôn trọng quyền riêng tư của người khác. Họ không đăng ảnh của người khác hoặc thảo luận về đời tư của mọi người mà không có sự cho phép vì điều đó có thể gây nguy hại đến an ninh trực tuyến của mọi người. Bằng cách này, công dân số giúp mọi người cảm thấy an toàn và thoải mái hơn trong thế giới số.
|
Responsible digital citizens are also aware of the potential risks of being online. They understand that there are fake websites and online scams which try to access people’s personal information to hack into their social media accounts or even bank accounts. When a digital citizen encounters one of these online scams, they should report it to the cyber police to stop this behaviour from happening. By doing this, digital citizens play an important role in making the Internet a safer place for all users.
|
Công dân số có trách nhiệm cũng nhận thức được những rủi ro tiềm ẩn khi trực tuyến. Họ hiểu rằng có những trang web giả mạo và các trò lừa đảo trực tuyến cố gắng truy cập thông tin cá nhân của người dùng để xâm nhập vào tài khoản mạng xã hội hoặc thậm chí tài khoản ngân hàng của họ. Khi một công dân số gặp phải một trong những trò lừa đảo trực tuyến này, họ nên báo cáo cho cảnh sát mạng để ngăn chặn hành vi này. Bằng cách này, công dân số đóng một vai trò quan trọng trong việc làm cho Internet trở thành một nơi an toàn hơn cho tất cả người dùng.
|
While many of us know how to use digital technology safely these days, we should remember that there are many other people who are still at risk. By being responsible digital citizens, we can help everyone gain the benefit of the digital world without putting themselves or others at risk.
|
Mặc dù nhiều người trong chúng ta ngày nay đã biết cách sử dụng công nghệ số an toàn, chúng ta cũng nên nhớ rằng vẫn còn nhiều người khác đang gặp rủi ro. Bằng cách trở thành những công dân số có trách nhiệm, chúng ta có thể giúp mọi người tận hưởng lợi ích của thế giới số mà không gây nguy hiểm cho bản thân hoặc người khác.
|
Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập là một trong những cách sử dụng của công nghệ kỹ thuật số?
A. Công việc
B. Học tập
C. Giao tiếp
D. Giải trí
Thông tin:
These days, digital technology is a major part of everyday life for all of us and we use it for almost everything, from work to school and entertainment. (Ngày nay, công nghệ kỹ thuật số là một phần quan trọng trong cuộc sống hàng ngày của tất cả chúng ta và chúng ta sử dụng nó cho hầu hết mọi thứ, từ công việc, học tập đến giải trí.)
→ Đáp án A, B, D được đề cập.
→ Chọn đáp án C
Question 24. The word “sensible” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ______.
A. foolish B. reasonable C. emotional D. careless
Từ ‘sensible’ ở đoạn 2 TRÁI NGHĨA với từ ______.
A. foolish /ˈfuː.lɪʃ/ (adj): ngớ ngẩn, dại dột
B. reasonable /ˈriː.zən.ə.bəl/ (adj): hợp lý
D. careless /ˈkeə.ləs/ (adj): bất cẩn, cẩu thả
- sensible /ˈsen.sə.bəl/ (adj): khôn ngoan, hợp lý >< foolish (adj)
Thông tin:
A responsible digital citizen is someone who uses technology in a sensible way and encourages others to do the same. (Một công dân số có trách nhiệm là người sử dụng công nghệ một cách hợp lý và khuyến khích người khác làm điều tương tự.)
→ Chọn đáp án A
Question 25. The word “ They” in paragraph 2 refers to ______.
A. negative online experiences B. responsible digital citizens
C. other people’s privacy D. people’s personal lives
Từ ‘They’ ở đoạn 2 đề cập đến ______.
A. trải nghiệm trực tuyến tiêu cực
B. công dân số có trách nhiệm
C. quyền riêng tư của người khác
D. cuộc sống cá nhân của mọi người
Thông tin:
Responsible digital citizens respect other people's privacy, too. They don’t post pictures of others or discuss people’s personal lives without their permission because that could harm their online security. (Công dân số có trách nhiệm cũng tôn trọng quyền riêng tư của người khác. Họ không đăng ảnh của người khác hoặc thảo luận về đời tư của mọi người mà không có sự cho phép vì điều đó có thể gây nguy hại đến an ninh trực tuyến của mọi người.)
→ Chọn đáp án B
Question 26. The word “potential” in paragraph 3 could be best replaced by ______.
A. probable B. hopeful C. definite D. obvious
Từ ‘potential’ trong đoạn 3 có thể được thay thế tốt nhất bằng từ ____.
A. probable /ˈprɒb.ə.bəl/ (adj): có thể xảy ra, có khả năng
B. hopeful /ˈhəʊp.fəl/ (adj): đầy hy vọng
C. definite /ˈdef.ɪ.nət/ (adj): chắc chắn, rõ ràng
D. obvious /ˈɒb.vi.əs/ (adj): hiển nhiên, rõ ràng
- potential /pəˈten.ʃəl/ (adj): tiềm năng, tiềm tàng = probable (adj)
Thông tin:
Responsible digital citizens are also aware of the potential risks of being online. (Công dân số có trách nhiệm cũng nhận thức được những rủi ro tiềm ẩn khi trực tuyến.)
→ Chọn đáp án A
Question 27. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
A. Digital citizens are mainly responsible for reporting scams to the police.
B. Scam report helps digital citizens contribute greatly to online safety.
C. The Internet will never be secure unless digital citizens report scams.
D. All digital citizens must make the Internet a safer place to report scams.
Câu hỏi nào dưới đây diễn đạt lại tốt nhất cho câu được gạch chân trong đoạn 3?
A. Công dân số chịu trách nhiệm chính trong việc báo cáo các hành vi lừa đảo cho cảnh sát. → Sai ở ‘mainly responsible’ vì câu gốc không nhấn mạnh là công dân số chịu trách nhiệm chính trong việc báo cáo hành vi lừa đảo cho cảnh sát mà đây là việc nên làm nếu họ là người có trách nhiệm.
B. Báo cáo lừa đảo giúp công dân số góp phần to lớn vào sự an toàn trực tuyến. → Diễn đạt đúng và đầy đủ ý nghĩa câu gốc.
C. Internet sẽ không bao giờ được an toàn trừ khi công dân số báo cáo các hành vi lừa đảo. → Sai vì thông tin không được đề cập trong câu gốc.
D. Tất cả công dân số phải biến Internet thành một nơi an toàn hơn để báo cáo các hành vi lừa đảo. → Sai về logic nghĩa.
Thông tin:
By doing this, digital citizens play an important role in making the Internet a safer place for all users. (Bằng cách này, công dân số đóng một vai trò quan trọng trong việc làm cho Internet trở thành một nơi an toàn hơn cho tất cả người dùng.)
→ Chọn đáp án B
Question 28. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. A few people are clear about how to use digital technology safely.
B. The cyber police do not experience and report any online scams.
C. Social media accounts or bank accounts are likely to be hacked into.
D. Irresponsible digital citizens cannot gain the benefit of being online.
Câu nào sau đây là ĐÚNG theo bài đọc?
A. Một vài người hiểu rõ về cách sử dụng công nghệ số một cách an toàn.
B. Cảnh sát mạng không gặp và báo cáo bất kỳ hành vi lừa đảo trực tuyến nào.
C. Tài khoản mạng xã hội hoặc tài khoản ngân hàng có khả năng bị xâm nhập.
D. Những công dân số vô trách nhiệm không thể hưởng được lợi ích từ việc trực tuyến.
Thông tin:
+ While many of us know how to use digital technology safely these days, we should remember that there are many other people who are still at risk. (Mặc dù nhiều người trong chúng ta ngày nay đã biết cách sử dụng công nghệ số an toàn là như thế nào, chúng ta cũng nên nhớ rằng vẫn còn nhiều người khác đang gặp rủi ro.)
→ A sai vì có nhiều người đã biết cách sử dụng công nghệ số an toàn.
+ When a digital citizen encounters one of these online scams, they should report it to the cyber police to stop this behaviour from happening. (Khi một công dân số gặp phải một trong những trò lừa đảo trực tuyến này, họ nên báo cáo cho cảnh sát mạng để ngăn chặn hành vi này.)
→ B sai vì không có thông tin này về cảnh sát mạng.
+ By being responsible digital citizens, we can help everyone gain the benefit of the digital world without putting themselves or others at risk. (Bằng cách trở thành những công dân số có trách nhiệm, chúng ta có thể giúp mọi người tận hưởng lợi ích của thế giới số mà không gây nguy hiểm cho bản thân hoặc người khác.)
→ D sai vì bài không đề cập đến cư dân mạng vô trách nhiệm.
+ They understand that there are fake websites and online scams which try to access people’s personal information to hack into their social media accounts or even bank accounts. (Họ hiểu rằng có những trang web giả mạo và các trò lừa đảo trực tuyến cố gắng truy cập thông tin cá nhân của người dùng để xâm nhập vào tài khoản mạng xã hội hoặc thậm chí tài khoản ngân hàng của họ.)
→ C đúng.
→ Chọn đáp án C
Question 29. In which paragraph does the writer define the term “responsible digital citizen”?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4
Trong đoạn văn nào tác giả đề cập đến thuật ngữ ‘công dân số có trách nhiệm’?
A. Đoạn 1
B. Đoạn 2
D. Đoạn 4
Tác giả đề cập đến thuật ngữ ‘công dân số có trách nhiệm’ ở đoạn 2
Thông tin:
A responsible digital citizen is someone who uses technology in a sensible way and encourages others to do the same. (Một công dân số có trách nhiệm là người sử dụng công nghệ một cách hợp lý và khuyến khích người khác làm điều tương tự.)
→ Chọn đáp án B
Question 30. In which paragraph does the writer highlight the importance of helping others to stay safe online?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4
Trong đoạn văn nào tác giả nêu bật tầm quan trọng của việc giúp đỡ người khác giữ an toàn trực tuyến?
A. Đoạn 1
B. Đoạn 2
C. Đoạn 3
D. Đoạn 4
Tác giả nêu bật tầm quan trọng của việc giúp đỡ người khác giữ an toàn trực tuyến ở đoạn 4.
Thông tin:
While many of us know how to use digital technology safely these days, we should remember that there are many other people who are still at risk. By being responsible digital citizens, we can help everyone gain the benefit of the digital world without putting themselves or others at risk. (Mặc dù nhiều người trong chúng ta ngày nay đã biết cách sử dụng công nghệ số an toàn là như thế nào, chúng ta cũng nên nhớ rằng vẫn còn nhiều người khác đang gặp rủi ro. Bằng cách trở thành những công dân số có trách nhiệm, chúng ta có thể giúp mọi người tận hưởng lợi ích của thế giới số mà không gây nguy hiểm cho bản thân hoặc người khác.)
→ Chọn đáp án D