Yoga is a healthy lifestyle. One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body’s resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs.
Improved flexibility is one of the first and most obvious benefits of yoga. During your first class, you probably won’t be able to touch your toes. But if you stick with it, you’ll notice a gradual loosening, and eventually, seemingly impossible poses will become possible. Each of the yoga poses is built to reinforce the muscles around the spine, the very center of your body, which is the core from which everything else operates.
When the core is working properly, posture is improved, thus alleviating back, shoulder, and neck pain. Strong muscles do more than look good. They also protect us from conditions like arthritis and back pain, and help prevent falls in elderly people. And when you build strength through yoga, you balance it with flexibility. If you just went to the gym and lifted weights, you might build strength at the expense of flexibility.
Yoga gets your blood flowing. More specifically, the relaxation exercises you learn in yoga can help your circulation, especially in your hands and feet. Yoga also gets more oxygen to your cells, which function better as a result. Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released. Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function.
Question 22. Which of the following yoga styles is NOT mentioned in the passage?
A. Hot Yoga B. Power Yoga C. Hatha Yoga D. Vinyasa Yoga
Giải thích:
DỊCH BÀI:
|
Yoga is a healthy lifestyle. One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body’s resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs.
|
Yoga là một lối sống lành mạnh. Một trong những lợi ích của yoga là bạn có thể chọn phong cách yoga phù hợp với lối sống của mình, như yoga nóng, yoga tăng cường sức mạnh, yoga thư giãn, v.v. Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn. Nếu bạn muốn tăng cường sức mạnh thông qua việc sử dụng sức chịu đựng của cơ thể, Yoga sức mạnh có thể là lựa chọn đúng đắn. Dù bạn thích tập yoga ở nhà, trong một buổi học riêng, xem DVD hay tại một phòng tập hay phòng tập gym, có rất nhiều lựa chọn phong phú phù hợp với mục tiêu và nhu cầu của bạn.
|
Improved flexibility is one of the first and most obvious benefits of yoga. During your first class, you probably won’t be able to touch your toes. But if you stick with it, you’ll notice a gradual loosening, and eventually, seemingly impossible poses will become possible. Each of the yoga poses is built to reinforce the muscles around the spine, the very center of your body, which is the core from which everything else operates.
|
Một trong những lợi ích đầu tiên rõ ràng nhất của yoga là sự linh hoạt được cải thiện. Trong buổi học đầu tiên, bạn có thể sẽ không chạm được vào ngón chân. Nhưng nếu bạn kiên trì, bạn sẽ nhận thấy sự thay đổi dần dần, và cuối cùng, những tư thế tưởng chừng như không thể sẽ trở nên khả thi. Mỗi tư thế yoga được xây dựng để củng cố các cơ xung quanh cột sống, trung tâm của cơ thể, là cốt lõi mà từ đó mọi thứ khác mới hoạt động được.
|
When the core is working properly, posture is improved, thus alleviating back, shoulder, and neck pain. Strong muscles do more than look good. They also protect us from conditions like arthritis and back pain, and help prevent falls in elderly people. And when you build strength through yoga, you balance it with flexibility. If you just went to the gym and lifted weights, you might build strength at the expense of flexibility.
|
Khi cốt lõi hoạt động đúng cách, tư thế của bạn được cải thiện, từ đó giảm bớt đau lưng, vai và cổ. Cơ bắp khỏe mạnh không chỉ giúp cơ thể đẹp hơn. Chúng còn bảo vệ chúng ta khỏi những căn bệnh như viêm khớp, đau lưng và giúp ngăn ngừa té ngã ở người cao tuổi. Khi bạn xây dựng sức mạnh qua yoga, bạn cần cân bằng nó với sự dẻo dai. Nếu bạn chỉ đến phòng gym và tập tạ, bạn có thể sẽ xây dựng được sức mạnh nhưng lại mất đi sự dẻo dai.
|
Yoga gets your blood flowing. More specifically, the relaxation exercises you learn in yoga can help your circulation, especially in your hands and feet. Yoga also gets more oxygen to your cells, which function better as a result. Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released. Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function.
|
Yoga giúp máu lưu thông. Cụ thể hơn, các bài tập thư giãn bạn học trong yoga có thể cải thiện tuần hoàn máu, đặc biệt là ở tay và chân. Yoga cũng giúp đưa thêm oxy đến các tế bào, làm cho chúng hoạt động hiệu quả hơn. Các tư thế xoắn được cho là có thể ép máu tĩnh mạch ra khỏi các cơ quan nội tạng và cho phép máu được oxy hóa lưu thông vào khi bạn thả lỏng tư thế xoắn. Nhiều nghiên cứu đã chỉ ra rằng thực hành yoga thường xuyên giúp cải thiện chứng trầm cảm và mang lại cảm giác hạnh phúc lớn hơn cùng với khả năng miễn dịch tốt hơn.
|
Kiểu yoga nào dưới đây KHÔNG được nhắc đến trong bài đọc?
A. Yoga nóng
B. Yoga năng lượng
C. Yoga Hatha
D. Yoga Vinyasa
Thông tin:
One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. (Một trong những lợi ích của yoga là bạn có thể chọn phong cách yoga phù hợp với lối sống của mình, như yoga nóng, yoga tăng cường sức mạnh, yoga thư giãn, v.v. Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn.)
→ Chọn đáp án D
Question 23.
The word “reinforce” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ______.
A. weaken B. soften C. stretch D. tighten
Từ “reinforce” trong đoạn 2 có nghĩa TRÁI NGƯỢC với ______.
A. weaken /ˈwiːkən/ (v): làm yếu đi
B. soften /ˈsɒfn/ (v): làm mềm
C. stretch /stretʃ/ (v): kéo căng
D. tighten /ˈtaɪtn/ (v): siết chặt
- reinforce /ˌriːɪnˈfɔːs/ (v): củng cố >< weaken (v)
Thông tin:
Each of the yoga poses is built to reinforce the muscles around the spine, the very center of your body, which is the core from which everything else operates. (Mỗi tư thế yoga được xây dựng để củng cố các cơ xung quanh cột sống, trung tâm của cơ thể, là cốt lõi mà từ đó mọi thứ khác mới hoạt động được.)
→ Chọn đáp án A
Question 24. The word “They” in paragraph 3 refers to ______.
A. Strong muscles B. Elderly people C. Falls D. Conditions
Từ “They” trong đoạn 3 ám chỉ ______.
A. Các cơ bắp mạnh
B. Những người lớn tuổi
C. Những lần ngã
D. Những tình trạng
Thông tin:
Strong muscles do more than look good. They also protect us from conditions like arthritis and back pain, and help prevent falls in elderly people. (Các cơ bắp khỏe mạnh không chỉ giúp cơ thể đẹp hơn. Chúng còn bảo vệ chúng ta khỏi những căn bệnh như viêm khớp, đau lưng và giúp ngăn ngừa té ngã ở người cao tuổi.)
→ Chọn đáp án A
Question 25. The word “alleviating” in paragraph 3 could best be replaced by ______.
A. relieving B. boosting C. keeping D. worsening
Từ “alleviating” trong đoạn 3 có thể thay thế tốt nhất bằng ______.
A. relieve /rɪˈliːv/ (v): làm dịu
B. boost /buːst/ (v): tăng cường
C. keep /kiːp/ (v): giữ
D. worsen /ˈwɜːsən/ (v): làm tệ hơn
- alleviate /əˈliːvieɪt/ (v): làm giảm bớt, làm dịu bớt = relieve (v)
Thông tin:
When the core is working properly, posture is improved, thus alleviating back, shoulder, and neck pain. (Khi cốt lõi hoạt động đúng cách, tư thế của bạn được cải thiện, từ đó giảm bớt đau lưng, vai và cổ.)
→ Chọn đáp án A
Question 26. According to the passage, which of the following statements is TRUE?
A. All yoga styles require an advanced level of fitness.
B. Flexibility is the only benefit of yoga.
C. Depression is unrelated to yoga practice.
D. Yoga can help reduce shoulder and neck pain.
Theo bài đọc, câu nào sau đây là ĐÚNG?
A. Tất cả các kiểu yoga đều yêu cầu một mức độ thể lực cao.
B. Linh hoạt là lợi ích duy nhất của yoga.
C. Trầm cảm không liên quan đến việc luyện tập yoga.
D. Yoga có thể giúp giảm đau vai và cổ.
Thông tin:
+ If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body’s resistance, Power Yoga may be right for you. (Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn. Nếu bạn muốn tăng cường sức mạnh thông qua việc sử dụng sức chịu đựng của cơ thể, Yoga sức mạnh có thể là lựa chọn đúng đắn.)
🡪 A sai ở ‘all’ vì có nhiều phong cách yoga phù hợp với mọi mức độ thể lực.
+ Improved flexibility is one of the first and most obvious benefits of yoga. (Một trong những lợi ích đầu tiên rõ ràng nhất của yoga là sự linh hoạt được cải thiện.)
🡪 B sai ở ‘the only’.
+ Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function. (Nhiều nghiên cứu đã chỉ ra rằng thực hành yoga thường xuyên giúp cải thiện chứng trầm cảm và mang lại cảm giác hạnh phúc lớn hơn cùng với khả năng miễn dịch tốt hơn.)
🡪 C sai ở ‘unrelated’.
+ When the core is working properly, posture is improved, thus alleviating back, shoulder, and neck pain. (Khi cốt lõi hoạt động đúng cách, tư thế của bạn được cải thiện, từ đó giảm bớt đau lưng, vai và cổ.)
🡪 D đúng.
→ Chọn đáp án D
Question 27. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?
Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released.
A. Twisting poses only benefit blood flow when done in moderation.
B. Twisting poses may help remove old blood from organs and bring in fresh blood.
C. Twisting poses are harmful as they reduce blood flow to the organs.
D. Twisting poses block oxygenated blood flow and cause tension in the internal organs.
Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất câu được gạch dưới trong đoạn 4?
Các tư thế xoắn được cho là có thể ép máu tĩnh mạch ra khỏi các cơ quan nội tạng và cho phép máu được oxy hóa lưu thông vào khi bạn thả lỏng tư thế xoắn.
A. Các tư thế xoắn chỉ có lợi cho lưu thông máu khi được thực hiện với mức độ vừa phải. => Sai với ý nghĩa câu được gạch chân, sai ở ‘only’.
B. Các tư thế xoắn có thể giúp loại bỏ máu cũ từ các cơ quan và đưa máu mới vào. => Đúng với ý nghĩa câu được gạch chân.
C. Các tư thế xoắn có hại vì chúng làm giảm lưu thông máu đến các cơ quan. => Sai với ý nghĩa câu được gạch chân.
D. Các tư thế xoắn chặn dòng máu giàu oxy và gây căng thẳng cho các cơ quan nội tạng. => Sai với ý nghĩa câu được gạch chân.
Thông tin:
Twisting poses are thought to wring out venous blood from internal organs and allow oxygenated blood to flow in once the twist is released. (Các tư thế xoắn được cho là có thể ép máu tĩnh mạch ra khỏi các cơ quan nội tạng và cho phép máu được oxy hóa lưu thông vào khi bạn thả lỏng tư thế xoắn.)
→ Chọn đáp án B
Question 28. In which paragraph does the author describe the types of yoga suitable for different goals?
A. Paragraph 3 B. Paragraph 2 C. Paragraph 4 D. Paragraph 1
Trong đoạn văn nào tác giả mô tả các kiểu yoga phù hợp với những mục tiêu khác nhau?
A. Đoạn 3
B. Đoạn 2
C. Đoạn 4
D. Đoạn 1
Tác giả mô tả các kiểu yoga phù hợp với những mục tiêu khác nhau trong đoạn văn 1.
Thông tin:
One of the benefits of yoga is that you can choose a yoga style that is suitable for your lifestyle, such as hot yoga, power yoga, relaxation yoga, etc. If you are a yoga beginner, Hatha Yoga, which focuses on basic postures at a comfortable pace, would be great for you. If you want to increase strength through using more of your own body’s resistance, Power Yoga may be right for you. Whether you prefer you're at home, in a private session, watching a DVD or at a studio or gym, there are a huge variety of options available to suit your goals and needs. (Một trong những lợi ích của yoga là bạn có thể chọn phong cách yoga phù hợp với lối sống của mình, như yoga nóng, yoga tăng cường sức mạnh, yoga thư giãn, v.v. Nếu bạn là người mới bắt đầu với yoga, Hatha Yoga, tập trung vào các tư thế cơ bản với tốc độ thoải mái, sẽ rất phù hợp với bạn. Nếu bạn muốn tăng cường sức mạnh thông qua việc sử dụng sức chịu đựng của cơ thể, Yoga sức mạnh có thể là lựa chọn đúng đắn. Dù bạn thích tập yoga ở nhà, trong một buổi học riêng, xem DVD hay tại một phòng tập hay phòng tập gym, có rất nhiều lựa chọn phong phú phù hợp với mục tiêu và nhu cầu của bạn.)
→ Chọn đáp án D
Question 29. In which paragraph does the author discuss how yoga can improve mental health and immunity?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4
Trong đoạn văn nào tác giả thảo luận về cách yoga có thể cải thiện sức khỏe tinh thần và miễn dịch?
A. Đoạn 1
B. Đoạn 2
C. Đoạn 3
D. Đoạn 4
Tác giả thảo luận về cách yoga có thể cải thiện sức khỏe tinh thần và miễn dịch trong đoạn 4.
Thông tin:
Many studies found that a consistent yoga practice improved depression and led to greater levels of happiness and better immune function. (Nhiều nghiên cứu đã chỉ ra rằng thực hành yoga thường xuyên giúp cải thiện chứng trầm cảm và mang lại cảm giác hạnh phúc lớn hơn cùng với khả năng miễn dịch tốt hơn.)
→ Chọn đáp án D