|
SỞ GD&ĐT BẮC NINH TRƯỜNG THPT CHUYÊN BẮC NINH (Đề thi gồm … trang) |
ĐỀ KIỂM TRA KHẢO SÁT LẦN I NĂM HỌC 2025 – 2026 Môn thi: TIẾNG ANH 12 Thời gian: 50 phút, không kể thời gian phát đề |
Read the following advertisement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 1 to 6.
Accelerated English Programme
Location: Riverdale Academy, Kingswood School, Elmbridge College
Dates: 15th July - 10th September 2024
Ages: 8 - 17 years old
Overview:
Elevate your English skills with our Accelerated English Programme, (1) ____________ to help students improve quickly through 10 additional hours of weekly (2) ____________. Small class sizes ensure personalised attention and focused learning, (3) ____________ this an ideal choice for those looking to advance their English in a short time.
Programme Highlights:
• On-campus accommodation for a (4) ____________
• 10 hours of intensive English instruction (5) ____________ small, tailored groups
• Engaging indoor and outdoor activities to reinforce learning
• Exciting weekly field trips and cultural excursions
Don't miss this opportunity (6) ____________ your English proficiency in a fun and supportive environment. Sign up today!
Question 1. A. which designed B. designing
C. was designed D. designed
Question 2. A. instructive B. instruct C. instruction D. instructively
Question 3. A. putting B. doing C. making D. taking
Question 4. A. fully immersive experience B. experience immersive fully
C. immersive fully experience D. fully experience immersive
Question 5. A. on B. about C. in D. up
Question 6. A. to boost B. boosted C. boosting D. boost
Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 7 to 12.
Vietnam to recruit 22,000 teachers to make English a second language in schools
The draft proposal, unveiled at a consultation (7) ____________ on Sept. 22, outlines a long-term roadmap through 2045 that aims to embed English across (8) ____________ levels of education. By that time, officials envision English being widely used in 50,000 schools, serving nearly 30 million students and one million teachers and lecturers.
The plan will be (9) ____________ in three phases: five years from 2025 to 2030, 10 years from 2030 to 2040, and a final five-year stretch to 2045. Its key priorities include overhauling teacher training programs, (10) ____________ exams and assessments, developing new curricula and learning materials and deploying digital technology and artificial intelligence in classrooms.
To (11) ____________ immediate needs, the ministry says 12,000 new English teachers must be recruited for preschools and 10,000 for primary schools, (12) ____________ at least 200,000 existing teachers will be retrained to teach in English by 2030. Vietnam currently has more than 1.05 million preschool and general education teachers, of whom only around 30,000 specialize in English.
Question 7. A. occasion B. session C. discussion D. term
Question 8. A. all B. every C. most D. almost
Question 9. A. given out B. carried out C. taken on D. gone on
Question 10. A. building B. changing C. reforming D. making
Question 11. A. have B. take C. get D. meet
Question 12. A. meanwhile B. apart from C. instead of D. in addition to
Read the following passage about nanotechnology and mark the letter A, B, C or D to indicate the best answer to each of the following questions from 13 to 22.
The zero-waste lifestyle, which promotes eliminating all personal waste, has become a symbol of environmental responsibility in recent years. From reusable containers to bulk shopping and composting, the movement encourages individuals to radically change their consumption habits. While the intention behind it is commendable, the practicality of achieving a truly zero-waste lifestyle remains questionable for most people.
Waste is part and parcel of today's consumer society. Supermarkets package goods in layers of plastic; online shopping generates cardboard, tape, and protective fillers; even medical care often involves single-use items for hygiene. Expecting individuals to entirely avoid these realities requires a level of privilege, time, and access that many do not have. For example, not every city offers bulk stores or composting services, and not everyone can afford the often higher costs of sustainable products.
Moreover, the pressure to be “zero-waste” can lead to guilt rather than change. When a person who tries their best still ends up discarding a food wrapper or a broken appliance, they may feel that their efforts are meaningless. This absolute mindset can be counterproductive, discouraging broader participation in sustainable practices.
[I] Rather than total elimination, choosing to reuse whenever possible, refusing unnecessary packaging, and supporting circular economy initiatives can collectively shift demand away from disposability. [II] Even small, consistent efforts across a population can significantly reduce environmental harm. [III] Rather than viewing zero-waste as an endpoint, it may be more useful to treat it as an aspiration, a guiding principle rather than a strict rule. [IV] Progress lies not in perfection, but in the widespread willingness to reduce where we can and when we can.
Question 13. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Partial efforts to reduce waste are more achievable than total waste elimination.
B. Achieving zero waste is a realistic and necessary goal for everyone, regardless of income.
C. Waste reduction requires individuals to sacrifice convenience without gaining any benefits.
D. People who fail to live a completely zero-waste lifestyle stop protecting the environment.
Question 14. Which of the following best summarises the passage?
A. People who cannot achieve a complete zero-waste lifestyle should abandon their efforts and accept unsustainable living habits.
B. Achieving zero waste is now a widespread practice, so governments and organisations no longer need to promote sustainable consumption.
C. Living a perfect zero-waste life is affordable, convenient, and easily achievable for individuals in all regions of the world.
D. Achieving zero waste is difficult for most, but focusing on reducing waste whenever possible can lead to meaningful progress.
Question 15. Which of the following best summarises paragraph 2?
A. Completely avoiding waste is unrealistic for most people due to societal systems and access limitations.
B. Single-use products are being phased out rapidly, so zero-waste living is now easily accessible to everyone.
C. Sustainable products are affordable for the majority, and bulk stores are widely available in all cities.
D. Most people can achieve a perfect zero-waste lifestyle if they plan their shopping carefully enough.
Question 16. Where in paragraph 4 does the following sentence best fit?
What proves to be more realistic, and potentially more impactful, is a focus on waste reduction.
A. [I] B. [II] C. [III] D. [IV]
Question 17. Which of the following is NOT mentioned in paragraph 2 as one of the examples of waste sources?
A. Supermarkets B. Composting services
C. Online shopping D. Medical care
Question 18. The word “collectively” in paragraph 4 mostly means ____________.
A. temporarily B. separately C. jointly D. individually
Question 19. The word “it” in paragraph 1 refers to ____________.
A. consumption B. composting C. the movement D. the intention
Question 20. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
This absolute mindset can be counterproductive, discouraging broader participation in sustainable practices.
A. Believing completely in sustainable ideas will automatically lead to greater participation by everyone.
B. The stricter one is with sustainability, the easier it is for communities to adopt eco-friendly habits.
C. Thinking in absolute terms can backfire by discouraging more people from embracing sustainable actions.
D. Having high standards about sustainability usually makes individuals more eager to join environmental movements.
Question 21. According to the passage, the pressure to live a completely zero-waste lifestyle is mentioned as ____________.
A. a sign that society is becoming more environmentally responsible
B. a factor that may lead to guilt and discourage participation
C. a reason why sustainable products have become cheaper
D. a positive force that guarantees people will change their habits
Question 22. Which of the following is NOT stated as an example of actions encouraged by the zero-waste movement in the passage?
A. Purchasing more single-use products B. Shopping in bulk
C. Composting food waste D. Using reusable containers
Mark the letter A, B, C or D to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 23 to 27.
Question 23.
Dear Sir/ Madam,
a. Through interviews, it reveals interesting insights about our changing media consumption habits.
b. The film explores how social media has transformed modern entertainment and audience engagement.
c. Given your festival's focus on cultural trends, I believe this topic would resonate with your audience.
d. I am writing to submit my documentary for consideration at this year's film festival.
e. I would be honored to have my work screened at your prestigious event.
Best regards,
David Chen
A. d-a-c-b-e B. d-b-a-c-e C. d-b-c-a-e D. d-a-b-e-c
Question 24.
a. Sarah: Thank you! I finally decided to take my health seriously after realizing how inactive I had become.
b. Tom: That's inspiring. I think I also need to learn how to lead a more independent and healthy lifestyle.
c. Tom: I've noticed the positive changes in your lifestyle lately - your diet, exercise, everything! You look fantastic.
A. b-a-c B. c-b-a C. c-a-b D. a-c-b
Question 25.
a. The causes of mental health issues are complex and multifactorial.
b. Individuals who have experienced trauma, abuse, or neglect are at a higher risk of developing mental health issues.
c. Genetics play a crucial role in the development of mental health disorders. For instance, having a family history of mental illness can increase the likelihood of developing a similar condition.
d. They often arise from a combination of biological, psychological, and environmental factors.
e. Childhood experiences, in particular, can have a lasting impact on mental well-being.
f. Additionally, neurotransmitter imbalances in the brain are associated with disorders like depression and schizophrenia.
A. a-f-e-b-c-d B. a-b-f-d-e-c C. a-f-b-e-d-c D. a-d-c-f-b-e
Question 26.
a. However, we can still make a difference if we work together to reduce our environmental impact.
b. Communities everywhere are already experiencing the harmful effects of these changes.
c. Scientists warn that without immediate action, these changes could become permanent.
d. Extreme weather events have become more frequent and severe around the world.
e. Climate change has significantly altered our planet's weather patterns over the past few decades.
A. d-b-c-a-e B. e-d-c-b-a C. e-d-b-a-c D. d-c-a-e-b
Question 27.
a. Grandpa: In my time, we focused more on real face-to-face connections with people.
b. Grandpa: I don't understand why young people spend so much time on their phones these days.
c. Lisa: Technology has actually created new ways for people to connect, especially across distances.
d. Lisa: We use them for everything - staying connected, working, learning, and entertainment.
e. Grandpa: Maybe you could show me how to use some of these apps to better understand your world.
A. b-c-e-a-d B. b-c-a-e-d C. b-d-a-c-e D. b-d-c-a-e
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 28 to 32.
Culture shock is the loss of emotional balance, disorientation, or confusion that a person feels when moving from a familiar environment to an unfamiliar one. (28) ____________. Individual personality, previous cross-cultural experience, and language proficiency all affect a person's ability to interact socially in the new culture. The basic cause of culture shock is the abrupt loss of all that is familiar, (29) ____________.
When an individual enters a strange culture, all or most of those familiar signs and hints are removed. He or she is like a fish out of water. No matter how broad-minded or good-willed he may be, a series of properties have been knocked from under him. (30) ____________. People react to the frustration in much the same way. First, they reject the environment that causes the discomfort: "The ways of the host country are bad because they make us feel bad."
Another aspect of culture shock is regression. (31) ____________, and everything becomes irrationally glorified. All difficulties and problems are forgotten, and only the good things back home are remembered. It usually takes a trip home to bring one back to reality.
Common symptoms of culture shock include the following extremes. These are excessive concerns, over delays and other minor frustrations: fear of being cheated, robbed or injured; (32) ____________; and a great longing to go home. Underlying all these is the uncomfortable feeling of not really belonging, of being an outsider.
Question 28.
A. While it is a common experience, the degree to which it occurs will vary from one person to another
B. It is the degree which varies from one person to another that is a common experience
C. What varies from one person to another is the degree to which it occurs as a common experience
D. It is such a common experience that the degree to which it occurs varies from one person to another
Question 29.
A. the result is that the new environment is isolated and disconnected
B. leading to a sense of isolation and disconnection from the new environment
C. a sense of isolation may lead to disconnection from the new environment
D. feeling isolated and disconnected from the new environment
Question 30.
A. This may be followed by a feeling of frustration and anxiety
B. These, however, may follow the individual’s frustration and anxiety
C. Also, a sense of frustration and anxiety may arise
D. That feeling may subsequently result from frustration and anxiety
Question 31.
A. At that time, when home suddenly becomes a very important environment
B. As they assume that the home environment is of tremendous importance at that time
C. At that time, the home environment suddenly assumes tremendous importance
D. It is suddenly assumed that the home environment is extremely important at that time
Question 32.
A. sleeplessness or a desire to sleep more due to stress and emotional exhaustion
B. sleeplessness caused by stress and emotional exhaustion leads to a desire to sleep more
C. the fact of being sleepless or a desire to sleep more is caused by stress and emotional exhaustion
D. stress and emotional exhaustion cause sleeplessness or a desire to sleep more
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions from 33 to 40.
A letter of application is a sales letter in which you are both salesperson and product, for the purpose of an application is to attract an employer’s attention and persuade him or her to grant you an interview. To do this, the letter presents what you can offer the employer, rather than what you want from the job.
Like a résumé, the letter of application is a sample of your work and an opportunity to demonstrate your skills and personality. If it is written with flair and understanding and prepared with professional care, it is likely to be very effective. While the résumé must be factual, objective, and brief, the letter is your chance to interpret and expand. It should state explicitly how your background relates to the specific job, and it should emphasise your strongest and most relevant characteristics. The letter should demonstrate that you know both yourself and the company.
The letter of application must communicate your ambition and enthusiasm. Yet it must be modest. It should be neither aggressive nor compliant: neither pat yourself on the back nor ask for sympathy. It should never express dissatisfaction with the present or former job or employer. And you should avoid discussing your reasons for leaving your last job.
Finally, it is best that you do not broach the subject on salary. Indeed, even if a job advertisement requires that you mention your salary requirements, it is advisable simply to call them “negotiable”. However, when you go on an interview, you should be prepared to mention a salary range. For this reason, you should investigate both your field and, if possible, the particular company. You don't want to ask for less than you deserve or more than is reasonable.
Question 33. The word “broach” in paragraph 4 could be best replaced by ____________.
A. investigate B. avoid C. understand D. introduce
Question 34. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
A. It is advisable to express your feelings about former employers in a critical way.
B. One should consider before sharing experiences in past or current positions.
C. You should refrain from voicing negative opinions about your previous and current jobs or bosses.
D. It is important to address any grievances you may have about your current job or employer.
Question 35. In which paragraph does the writer mention the importance of presenting what you can offer an employer?
A. Paragraph 3 B. Paragraph 4 C. Paragraph 1 D. Paragraph 2
Question 36. The word “explicitly” in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ____________.
A. directly B. obviously C. ambiguously D. quickly
Question 37. The word “it” in paragraph 2 refers to ____________.
A. the résumé B. the letter of application
C. an opportunity D. your work
Question 38. In which paragraph does the writer advise against discussing salary requirements?
A. Paragraph 2 B. Paragraph 4 C. Paragraph 1 D. Paragraph 3
Question 39. According to the passage, all of the following are characteristics of a letter of application EXCEPT ____________.
A. It should be brief and factual B. It should connect your background to the job
C. It should highlight relevant traits D. It should reflect your skills and personality
Question 40. Which of the following is TRUE about a letter of application according to the passage?
A. It should express the applicant's dissatisfaction with his/her former employer.
B. It should expand upon the information contained in the applicant's résumé.
C. It should be written very briefly, but in a formal style.
D. It should refer to the applicant's reasons for leaving his/her previous job.
THE END
HƯỚNG DẪN GIẢI
Read the following advertisement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 1 to 6.
Accelerated English Programme
Location: Riverdale Academy, Kingswood School, Elmbridge College
Dates: 15th July - 10th September 2024
Ages: 8 - 17 years old
Overview:
Elevate your English skills with our Accelerated English Programme, (1) ____________ to help students improve quickly through 10 additional hours of weekly (2) ____________. Small class sizes ensure personalised attention and focused learning, (3) ____________ this an ideal choice for those looking to advance their English in a short time.
Programme Highlights:
• On-campus accommodation for a (4) ____________
• 10 hours of intensive English instruction (5) ____________ small, tailored groups
• Engaging indoor and outdoor activities to reinforce learning
• Exciting weekly field trips and cultural excursions
Don't miss this opportunity (6) ____________ your English proficiency in a fun and supportive environment. Sign up today!
Question 1. A. which designed B. designing
C. was designed D. designed
Question 2. A. instructive B. instruct C. instruction D. instructively
Giải thích:
C. instruction - ĐÚNG: Sau cụm từ định lượng "10 hours of weekly..." cần một danh từ. "Instruction" (sự giảng dạy/hướng dẫn) là danh từ hợp nghĩa nhất.
A. instructive - SAI: Tính từ (bổ ích).
B. instruct - SAI: Động từ (hướng dẫn).
D. instructively - SAI: Trạng từ.
Question 3. A. putting B. doing C. making D. taking
Giải thích:
C. making - ĐÚNG: Cấu trúc rút gọn mệnh đề quan hệ chỉ kết quả/nguyên nhân, dùng V-ing. "Making this an ideal choice" (Khiến điều này trở thành lựa chọn lý tưởng). Cấu trúc: Make + O + N/Adj.
A. putting - SAI: Sai kết hợp từ (collocation).
B. doing - SAI: Sai kết hợp từ.
D. taking - SAI: Sai kết hợp từ.
Question 4. A. fully immersive experience B. experience immersive fully
C. immersive fully experience D. fully experience immersive
Giải thích:
A. fully immersive experience - ĐÚNG: Trật tự từ chuẩn của cụm danh từ: Trạng từ (fully) + Tính từ (immersive) + Danh từ (experience). Nghĩa: Trải nghiệm nhập vai hoàn toàn.
B, C, D - SAI: Sai trật tự từ.
Question 5. A. on B. about C. in D. up
Giải thích:
C. in - ĐÚNG: Cấu trúc "in groups" (theo nhóm). Ngữ cảnh: "instruction in small... groups" (giảng dạy trong các nhóm nhỏ).
A. on - SAI: Không đi với groups theo nghĩa này.
B. about - SAI: Không phù hợp.
D. up - SAI: Không phù hợp.
Question 6. A. to boost B. boosted C. boosting D. boost
Giải thích:
A. to boost - ĐÚNG: Cấu trúc opportunity + to V (cơ hội để làm gì).
B, C, D - SAI: Sai cấu trúc ngữ pháp sau danh từ "opportunity".
Chương trình Tiếng Anh Tăng tốc
Địa điểm: Riverdale Academy, Kingswood School, Elmbridge College
Thời gian: 15/7 – 10/9/2024
Độ tuổi: 8 – 17 tuổi
Tổng quan:
Nâng cao kỹ năng tiếng Anh của bạn với Chương trình Tiếng Anh Tăng tốc, được thiết kế để giúp học sinh tiến bộ nhanh chóng thông qua 10 giờ giảng dạy bổ sung mỗi tuần. Quy mô lớp học nhỏ đảm bảo sự quan tâm cá nhân hóa và học tập tập trung, khiến chương trình này trở thành lựa chọn lý tưởng cho những ai muốn nâng cao trình độ tiếng Anh trong thời gian ngắn.
Điểm nổi bật của chương trình:
• Chỗ ở nội trú trong khuôn viên trường mang lại trải nghiệm học tập hoàn toàn nhập vai
• 10 giờ học tiếng Anh chuyên sâu trong các nhóm nhỏ, được thiết kế phù hợp
• Các hoạt động trong nhà và ngoài trời hấp dẫn nhằm củng cố việc học
• Các chuyến tham quan thực tế và hoạt động văn hóa hàng tuần đầy thú vị
Đừng bỏ lỡ cơ hội nâng cao trình độ tiếng Anh của bạn trong một môi trường vui vẻ và hỗ trợ. Đăng ký ngay hôm nay!
Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 7 to 12.
Vietnam to recruit 22,000 teachers to make English a second language in schools
The draft proposal, unveiled at a consultation (7) ____________ on Sept. 22, outlines a long-term roadmap through 2045 that aims to embed English across (8) ____________ levels of education. By that time, officials envision English being widely used in 50,000 schools, serving nearly 30 million students and one million teachers and lecturers.
The plan will be (9) ____________ in three phases: five years from 2025 to 2030, 10 years from 2030 to 2040, and a final five-year stretch to 2045. Its key priorities include overhauling teacher training programs, (10) ____________ exams and assessments, developing new curricula and learning materials and deploying digital technology and artificial intelligence in classrooms.
To (11) ____________ immediate needs, the ministry says 12,000 new English teachers must be recruited for preschools and 10,000 for primary schools, (12) ____________ at least 200,000 existing teachers will be retrained to teach in English by 2030. Vietnam currently has more than 1.05 million preschool and general education teachers, of whom only around 30,000 specialize in English.
Question 7. A. occasion B. session C. discussion D. term
Giải thích:
B. session - ĐÚNG: "Consultation session" là cụm từ cố định (collocation) mang nghĩa "phiên tham vấn/buổi tham vấn".
A. occasion - SAI: Dịp/cơ hội (không dùng trong ngữ cảnh hội họp hành chính).
C. discussion - SAI: Cuộc thảo luận (thường dùng "hold a discussion", nhưng "session" phù hợp hơn với sự kiện chính thức được lên lịch).
D. term - SAI: Học kỳ/thuật ngữ.
Question 8. A. all B. every C. most D. almost
Giải thích:
A. all - ĐÚNG: "All levels" (tất cả các cấp độ). All đi với danh từ số nhiều đếm được.
B. every - SAI: Every đi với danh từ số ít (every level).
C. most - SAI: Most nghĩa là "hầu hết", không diễn tả ý "toàn diện" như bài viết đang hướng tới (tích hợp xuyên suốt mọi cấp).
D. almost - SAI: Trạng từ, không bổ nghĩa trực tiếp cho danh từ.
Question 9. A. given out B. carried out C. taken on D. gone on
Giải thích:
B. carried out - ĐÚNG: Carry out = implement (thực hiện, triển khai kế hoạch).
A. given out - SAI: Phân phát.
C. taken on - SAI: Tuyển dụng/đảm nhận trách nhiệm.
D. gone on - SAI: Tiếp tục.
Question 10. A. building B. changing C. reforming D. making
Giải thích:
C. reforming - ĐÚNG: Dựa vào ngữ cảnh "overhauling teacher training programs" (cải tổ chương trình), từ song song phù hợp nhất là "reforming exams" (cải cách thi cử).
A. building - SAI: Xây dựng (không dùng cho kỳ thi).
B. changing - SAI: Thay đổi (nghĩa quá chung).
D. making - SAI: Làm (không đi với exams theo nghĩa cải cách).
Question 11. A. have B. take C. get D. meet
Giải thích:
D. meet - ĐÚNG: Collocation meet needs (đáp ứng nhu cầu).
A. have - SAI: Có nhu cầu.
B. take - SAI: Lấy.
C. get - SAI: Nhận.
Question 12. A. meanwhile B. apart from C. instead of D. in addition to
Giải thích:
A. meanwhile - ĐÚNG: Liên từ chỉ sự song song/đối lập nhẹ về thời gian. "Tuyển giáo viên mới..., trong khi đó giáo viên cũ sẽ được đào tạo lại".
B. apart from - SAI: Ngoài ra (thường dùng để liệt kê hoặc loại trừ).
C. instead of - SAI: Thay vì.
D. in addition to - SAI: Thêm vào đó (cần cộng danh từ/V-ing, nhưng ở đây là mệnh đề).
Việt Nam tuyển 22.000 giáo viên để đưa tiếng Anh trở thành ngôn ngữ thứ hai trong trường học
Dự thảo đề án, được công bố tại một phiên tham vấn vào ngày 22/9, phác thảo một lộ trình dài hạn đến năm 2045 nhằm đưa tiếng Anh được tích hợp trên tất cả các cấp học. Đến thời điểm đó, các nhà chức trách kỳ vọng tiếng Anh sẽ được sử dụng rộng rãi tại 50.000 trường học, phục vụ gần 30 triệu học sinh và một triệu giáo viên, giảng viên.
Kế hoạch sẽ được triển khai theo ba giai đoạn: 5 năm từ 2025 đến 2030, 10 năm từ 2030 đến 2040 và giai đoạn cuối kéo dài 5 năm đến năm 2045. Các ưu tiên trọng tâm bao gồm cải tổ chương trình đào tạo giáo viên, cải cách các kỳ thi và hình thức đánh giá, phát triển chương trình giảng dạy và học liệu mới, cũng như triển khai công nghệ số và trí tuệ nhân tạo trong lớp học.
Để đáp ứng nhu cầu trước mắt, bộ này cho biết cần tuyển mới 12.000 giáo viên tiếng Anh cho bậc mầm non và 10.000 giáo viên cho bậc tiểu học, trong khi đó ít nhất 200.000 giáo viên hiện có sẽ được đào tạo lại để giảng dạy bằng tiếng Anh vào năm 2030. Hiện Việt Nam có hơn 1,05 triệu giáo viên mầm non và giáo dục phổ thông, trong đó chỉ khoảng 30.000 người chuyên về tiếng Anh.
Read the following passage about nanotechnology and mark the letter A, B, C or D to indicate the best answer to each of the following questions from 13 to 22.
The zero-waste lifestyle, which promotes eliminating all personal waste, has become a symbol of environmental responsibility in recent years. From reusable containers to bulk shopping and composting, the movement encourages individuals to radically change their consumption habits. While the intention behind it is commendable, the practicality of achieving a truly zero-waste lifestyle remains questionable for most people.
Waste is part and parcel of today's consumer society. Supermarkets package goods in layers of plastic; online shopping generates cardboard, tape, and protective fillers; even medical care often involves single-use items for hygiene. Expecting individuals to entirely avoid these realities requires a level of privilege, time, and access that many do not have. For example, not every city offers bulk stores or composting services, and not everyone can afford the often higher costs of sustainable products.
Moreover, the pressure to be “zero-waste” can lead to guilt rather than change. When a person who tries their best still ends up discarding a food wrapper or a broken appliance, they may feel that their efforts are meaningless. This absolute mindset can be counterproductive, discouraging broader participation in sustainable practices.
[I] Rather than total elimination, choosing to reuse whenever possible, refusing unnecessary packaging, and supporting circular economy initiatives can collectively shift demand away from disposability. [II] Even small, consistent efforts across a population can significantly reduce environmental harm. [III] Rather than viewing zero-waste as an endpoint, it may be more useful to treat it as an aspiration, a guiding principle rather than a strict rule. [IV] Progress lies not in perfection, but in the widespread willingness to reduce where we can and when we can.
Lối sống không rác thải, với mục tiêu loại bỏ hoàn toàn rác thải cá nhân, đã trở thành một biểu tượng của trách nhiệm môi trường trong những năm gần đây. Từ việc sử dụng đồ chứa tái sử dụng, mua sắm theo hình thức bán rời đến ủ phân hữu cơ, phong trào này khuyến khích mỗi cá nhân thay đổi một cách căn bản thói quen tiêu dùng của mình. Dù mục đích của nó là đáng trân trọng, tính khả thi của việc đạt được một lối sống thực sự không rác thải vẫn còn là điều đáng nghi ngờ đối với đa số mọi người.
Rác thải là một phần không thể tách rời của xã hội tiêu dùng hiện đại. Siêu thị đóng gói hàng hóa trong nhiều lớp nhựa; mua sắm trực tuyến tạo ra thùng carton, băng keo và vật liệu chèn bảo vệ; ngay cả lĩnh vực y tế cũng thường xuyên sử dụng các sản phẩm dùng một lần để đảm bảo vệ sinh. Việc kỳ vọng mỗi cá nhân hoàn toàn tránh xa những thực tế này đòi hỏi mức độ đặc quyền, thời gian và khả năng tiếp cận mà nhiều người không có. Chẳng hạn, không phải thành phố nào cũng có cửa hàng bán rời hay dịch vụ ủ phân, và cũng không phải ai cũng đủ khả năng chi trả cho mức giá thường cao hơn của các sản phẩm bền vững.
Hơn nữa, áp lực phải trở thành “không rác thải” có thể dẫn đến cảm giác tội lỗi nhiều hơn là tạo ra thay đổi thực chất. Khi một người đã cố gắng hết sức nhưng cuối cùng vẫn phải vứt bỏ một mảnh bao bì thực phẩm hay một thiết bị hỏng, họ có thể cảm thấy mọi nỗ lực của mình trở nên vô nghĩa. Lối tư duy tuyệt đối này có thể phản tác dụng, làm nản lòng sự tham gia rộng rãi hơn vào các thực hành bền vững.
[I] Thay vì theo đuổi việc loại bỏ hoàn toàn, việc lựa chọn tái sử dụng bất cứ khi nào có thể, từ chối những bao bì không cần thiết và ủng hộ các sáng kiến kinh tế tuần hoàn có thể cùng nhau làm dịch chuyển nhu cầu ra khỏi các sản phẩm dùng một lần. [II] Ngay cả những nỗ lực nhỏ nhưng đều đặn, nếu được thực hiện trên diện rộng trong cộng đồng, cũng có thể giảm thiểu đáng kể tác hại đối với môi trường. [III] Thay vì coi không rác thải là một đích đến, sẽ hữu ích hơn nếu xem đó là một khát vọng, một nguyên tắc định hướng chứ không phải một quy tắc cứng nhắc. [IV] Tiến bộ không nằm ở sự hoàn hảo, mà ở sự sẵn sàng chung của mọi người trong việc giảm thiểu khi có thể và vào lúc có thể.
Question 13. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Partial efforts to reduce waste are more achievable than total waste elimination.
B. Achieving zero waste is a realistic and necessary goal for everyone, regardless of income.
C. Waste reduction requires individuals to sacrifice convenience without gaining any benefits.
D. People who fail to live a completely zero-waste lifestyle stop protecting the environment.
(Điều nào sau đây có thể được suy ra từ bài đọc?
A. Những nỗ lực giảm rác thải ở mức độ từng phần khả thi hơn việc loại bỏ hoàn toàn rác thải.
B. Việc đạt được không rác thải là mục tiêu thực tế và cần thiết đối với tất cả mọi người, bất kể thu nhập.
C. Giảm rác thải đòi hỏi cá nhân phải hy sinh sự tiện lợi mà không nhận được bất kỳ lợi ích nào.
D. Những người không sống hoàn toàn theo lối sống không rác thải sẽ ngừng bảo vệ môi trường.)
Giải thích:
A. Partial efforts to reduce waste are more achievable than total waste elimination - ĐÚNG: Bài đọc nhấn mạnh zero-waste tuyệt đối là "questionable" (đáng ngờ về tính khả thi), trong khi "small, consistent efforts" (nỗ lực nhỏ) lại có thể "significantly reduce harm". Suy ra nỗ lực từng phần khả thi hơn.
B. Achieving zero waste is a realistic... - SAI: Bài viết nói rõ điều này đòi hỏi đặc quyền và không thực tế với số đông.
C. ...without gaining any benefits - SAI: Bài viết khẳng định nỗ lực giảm rác có lợi ích (reduce environmental harm), không phải vô ích.
D. People who fail... stop protecting - SAI: Suy diễn cực đoan, bài viết chỉ nói họ cảm thấy tội lỗi (guilt), không nói họ ngừng bảo vệ môi trường.
Question 14. Which of the following best summarises the passage?
A. People who cannot achieve a complete zero-waste lifestyle should abandon their efforts and accept unsustainable living habits.
B. Achieving zero waste is now a widespread practice, so governments and organisations no longer need to promote sustainable consumption.
C. Living a perfect zero-waste life is affordable, convenient, and easily achievable for individuals in all regions of the world.
D. Achieving zero waste is difficult for most, but focusing on reducing waste whenever possible can lead to meaningful progress.
(Lựa chọn nào sau đây tóm tắt đúng nhất nội dung bài đọc?
A. Những người không thể đạt được lối sống hoàn toàn không rác thải nên từ bỏ nỗ lực và chấp nhận các thói quen sống không bền vững.
B. Việc đạt được không rác thải hiện đã phổ biến rộng rãi, vì vậy chính phủ và các tổ chức không còn cần thúc đẩy tiêu dùng bền vững.
C. Sống một cuộc sống không rác thải hoàn hảo là điều có thể chi trả, thuận tiện và dễ dàng đối với cá nhân ở mọi khu vực trên thế giới.
D. Đạt được không rác thải là điều khó với đa số, nhưng tập trung vào việc giảm rác bất cứ khi nào có thể có thể mang lại những tiến bộ ý nghĩa.)
Giải thích:
D. Achieving zero waste is difficult for most, but focusing on reducing waste whenever possible can lead to meaningful progress - ĐÚNG: Câu này tóm tắt trọn vẹn 3 ý chính: (1) Zero-waste khó thực hiện (đoạn 1, 2); (2) Lời khuyên tập trung giảm thiểu khi có thể (đoạn 4); (3) Kết quả tích cực (đoạn 4).
A. ...should abandon their efforts - SAI: Bài khuyên thay đổi cách tiếp cận, không khuyên từ bỏ.
B. ...governments... no longer need to promote - SAI: Thông tin không có trong bài.
C. ...affordable, convenient... - SAI: Trái ngược hoàn toàn với nội dung bài (đắt đỏ, bất tiện).
Question 15. Which of the following best summarises paragraph 2?
A. Completely avoiding waste is unrealistic for most people due to societal systems and access limitations.
B. Single-use products are being phased out rapidly, so zero-waste living is now easily accessible to everyone.
C. Sustainable products are affordable for the majority, and bulk stores are widely available in all cities.
D. Most people can achieve a perfect zero-waste lifestyle if they plan their shopping carefully enough.
(Lựa chọn nào sau đây tóm tắt đúng nhất đoạn 2?
A. Việc hoàn toàn tránh rác thải là không thực tế đối với hầu hết mọi người do các hệ thống xã hội và những hạn chế về khả năng tiếp cận.
B. Các sản phẩm dùng một lần đang nhanh chóng bị loại bỏ, vì vậy lối sống không rác thải hiện nay dễ tiếp cận với tất cả mọi người.
C. Các sản phẩm bền vững có giá cả phải chăng đối với đa số và cửa hàng bán rời có mặt rộng khắp ở mọi thành phố.
D. Hầu hết mọi người có thể đạt được lối sống không rác thải hoàn hảo nếu họ lên kế hoạch mua sắm đủ cẩn thận.)
Giải thích:
A. Completely avoiding waste is unrealistic for most people due to societal systems and access limitations - ĐÚNG: Tóm tắt chính xác đoạn 2. Đoạn này liệt kê các rào cản hệ thống (siêu thị, y tế) và cá nhân (chi phí, khả năng tiếp cận).
B. Single-use products are being phased out... - SAI: Sai thực tế trong bài.
C. Sustainable products are affordable... - SAI: Trái ngược thông tin trong bài (often higher costs).
D. ...if they plan their shopping carefully enough - SAI: Đổ lỗi cho cá nhân, trong khi bài nhấn mạnh rào cản hệ thống.
Question 16. Where in paragraph 4 does the following sentence best fit?