25. THPT BÙI THỊ XUÂN - ĐỒNG NAI 2025-2026 (LẦN 1)
12/29/2025 9:17:25 AM
haophamha ...
ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT LẦN 1
TRƯỜNG TH-THCS-THPT BÙI THỊ XUÂN - ĐỒNG NAI
Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian giao đề
Read the passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answers from 1 to 5.
The Amazon rainforest, often hailed as the “lungs of the Earth”, (1) ____________. This vast expanse of lush greenery, spanning across nine South American countries, is home to an incredible diversity of plant and animal life. From towering trees to intricate ecosystems, the Amazon is a treasure trove of biodiversity.
At the heart of the Amazon’s ecological significance lies its role in carbon sequestration, (2) ____________. This process helps mitigate climate change by reducing greenhouse gas concentrations. Additionally, the Amazon’s transpiration process releases moisture into the atmosphere, influencing regional and global weather patterns.
However, this invaluable ecosystem is under severe threat. Deforestation, driven by factors such as agriculture, logging, and mining, is rapidly destroying the Amazon’s pristine forests. As trees are cleared, carbon is released into the atmosphere, accelerating climate change. (3) ____________.
To address these challenges, international efforts are underway to protect the Amazon. (4) ____________. By supporting these initiatives and raising awareness about the importance of the Amazon, we can help preserve this vital ecosystem for future generations. Strengthened by global cooperation, (5) ____________.
Question 1.
A. to have been an important ecosystem that plays a crucial role in regulating the global climate
B. is a vital ecosystem that plays a crucial role in regulating the global climate
C. that functions as a crucial ecosystem that is essential for maintaining the balance of the global climate
D. for which the vital ecosystem plays a crucial role in regulating the global climate
Question 2.
A. absorbing vast amounts of carbon dioxide from the atmosphere and storing it in their biomass
B. that contributes to climate change by reducing greenhouse gas concentrations
C. which trees in the rainforest absorb vast amounts of carbon dioxide from the atmosphere, storing it in their biomass
D. whose process helps mitigate climate change by reducing greenhouse gas concentrations
Question 3.
A. Over time, these activities will make the Amazon a more resilient and adaptable environment
B. The cleared areas are immediately repurposed to benefit local communities and businesses
C. This widespread deforestation not only impacts carbon levels but also endangers diverse species unique to the Amazon
D. Increased clearing and carbon release help stabilize the atmosphere by storing excess carbon in plants
Question 4.
A. Research shows that sustainable agriculture could reduce the impact of deforestation
B. Governments, organizations, and communities are working together to implement sustainable practices
C. Many groups are calling for a complete halt to all economic activities in the Amazon
D. There are numerous barriers to conservation efforts in the Amazon due to complex local economies
Question 5.
A. reforestation projects will be limited to specific areas within the Amazon
B. these strategies aim to create lasting protection for the Amazon
C. it is expected that these initiatives will eventually require fewer resources
D. the Amazon will soon be open for more sustainable tourism activities
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 6 to 15.
[I] Landslides are a significant environmental challenge in the northern mountainous provinces of Vietnam, particularly during the rainy season. The region, characterized by steep slopes and heavy rainfall, is prone to this natural disaster, which poses serious threats to both the local population and infrastructure. [II] In recent years, numerous landslides have occurred, often triggered by prolonged periods of heavy rain, resulting in devastating impacts on communities and livelihoods.
The mountainous terrain, combined with deforestation and improper land use, exacerbates the risk of landslides. [III] As farmers clear forests for agriculture, the natural vegetation that stabilizes the soil is lost, making slopes more susceptible to erosion. When heavy rains saturate the soil, it can quickly become unstable, leading to sudden and destructive landslides. [IV]
In response to this growing threat, local authorities and environmental organizations are taking proactive measures to mitigate the risks associated with landslides. Efforts include reforestation projects, improving drainage systems, and raising public awareness about safe practices during the rainy season. Additionally, advanced monitoring systems are being implemented to provide early warnings, allowing communities to evacuate before a disaster strikes.
Despite these efforts, the challenges remain significant, and ongoing education and support for sustainable management practices are crucial for reducing the incidence and impact of landslides in northern Vietnam.
Question 6. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Monitoring systems are unnecessary for landslide management.
B. The local population is unaffected by landslides.
C. Landslides only occur in the rainy season.
D. Deforestation contributes to landslide risks.
Question 7. The word “prone” in paragraph 1 could be best replaced by ____________.
A. vulnerable B. unwilling C. indifferent D. resistant
Question 8. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Local communities are fully aware of the risks of landslides and are actively participating in mitigation efforts.
B. The frequency of landslides in northern Vietnam will likely decrease in the coming years due to effective government interventions.
C. Ongoing reforestation and improved land management practices are essential for minimizingfuture landslide risks in northern Vietnam.
D. Climate change is the sole cause of the increasing landslide occurrences in the northern mountainous provinces of Vietnam.
Question 9. Which of the following best summarises paragraph 3?
A. Reforestation and improved drainage systems are essential for enhancing the environment and preventing landslides in northern Vietnam.
B. The government is focusing on implementing advanced technologies to predict landslides and ensure the safety of local communities.
C. Local authorities and organizations are actively working to reduce the risks of landslides through various projects and public education initiatives.
D. Communities are encouraged to participate in disaster preparedness training to minimize the impact of landslides during the rainy season.
Question 10. The word “it” in paragraph 2 refers to ____________.
A. the local population B. the infrastructure
C. the soil D. the rainy season
Question 11. Where in this passage does the following sentence best fit?
"These events not only destroy homes and roads but also disrupt essential services such as education and healthcare."
A. [II] B. [I] C. [III] D. [IV]
Question 12. The phrase “susceptible to” in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to ____________.
A. favorable for B. immune to C. exposed to D. open to
Question 13. Which of the following best summarises the passage?
A. Local authorities have completely eliminated the risk of landslides.
B. Landslides pose a significant threat, but measures are being taken to reduce their impact.
C. The effects of landslides are temporary and easily managed.
D. Landslides are a minor issue in northern Vietnam.
Question 14. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?
"Despite these efforts, the challenges remain significant, and ongoing education and support for sustainable management practices are crucial for reducing the incidence and impact of landslides in northern Vietnam."
A. In spite of these actions, the obstacles still appear to be minor.
B. Even with these initiatives, the difficulties continue to be considerable.
C. Regardless of these efforts, the challenges are minimized.
D. Although these measures have been taken, the challenges are still manageable.
Question 15. According to paragraph 3, which of the following is NOT a proactive measure to mitigate the risks associated with landslides?
A. Improving drainage systems B. Raising public awareness
C. Increasing logging activities D. Reforestation projects
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions.
Question 16.
a. Nam: Hey! Long time no see! How have you been?
b. Nam: I’m great, just heading to work. Good to see you!
c. Minh: Not bad, thanks! And you?
A. c-a-b B. b-a-c C. a-c-b D. a-b-c
Question 17.
a. Nam: Yes, we should all have these basic-life skills to be adults.
b. Nam: Because doing housework helps them develop life skills.
c. Anna: It’s true. Life skills such as cooking, cleaning, or taking care of others are really necessary for kids when they grow up.
d. Anna: Thank you for sharing your idea. It’s very useful for my project.
e. Anna: Why do you think children should do housework?
A. e-b-c-a-d B. c-b-d-a-e C. d-a-e-b-c D. d-b-c-e-a
Question 18.
a. For example, we should turn off lights and electronics when they are not in use.
b. Overall, reducing energy consumption and investing in renewable energy sources are important solutions to the energy crisis.
c. The first suggestion is that we should reduce our energy consumption.
d. The climate crisis, which threatens both the global economy and the environment, is undoubtedly one of the most concerning issues of the twenty-first century.
e. Another useful suggestion would be to invest in renewable energy sources.
A. d-c-a-e-b B. d-b-a-c-e C. c-b-d-e-a D. e-a-c-d-b
Question 19.
a. Despite these issues, the allure of exploring new places and experiencing different cultures continues to attract millions of travelers each year.
b. This surge in tourism has also encouraged local businesses, from restaurants to souvenir shops, to flourish, thereby boosting the local economy.
c. However, with increased foot traffic comes challenges, such as overcrowding and strain on infrastructure.
d. Tourism has become a vital part of many economies around the world, offering countless opportunities for growth and development.
e. In recent years, popular destinations have seen a significant increase in visitors, leading to a vibrant atmosphere filled with cultural exchanges.
A. d-a-e-b-c B. d-b-c-e-a C. d-c-a-b-e D. d-e-b-c-a
Question 20.
a. Dear Mr. Lee,
b. Many people are moving to cities because there are more jobs, better services, and things to do. However, this also causes problems like overcrowding and pollution.
c. I am writing to tell you about urbanisation and how it is changing our city.
d. To solve these problems, we should focus on making the city cleaner, improving public transport, and adding more parks.
e. I would like to hear your ideas about how we can improve the situation. Best regards,
A. b-a-c-d-e B. a-b-c-e-d C. a-c-b-e-d D. a-c-b-d-e
Read the passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answers from 21 to 28.
In today's interconnected world, multicultural classrooms have become increasingly common in educational institutions worldwide. These diverse environments, where students from different backgrounds study together, provide unique opportunities for cultural exchange. Teachers must adapt their methods to accommodate various learning styles and perspectives. Moreover, they need to create inclusive spaces where all students feel valued regardless of origins. This approach helps young learners develop empathy and appreciation for cultural differences from an early age.
The transition from multicultural education to global citizenship requires deliberate effort from educators and students. Schools organize international events, exchange programs, and projects to foster cross-cultural communication skills. These activities enable students to work with peers from different backgrounds while tackling global challenges. Additionally, incorporating global issues into the curriculum helps students understand the interconnectedness of our world. By engaging with real-world problems, students develop critical thinking abilities and become more socially conscious.
Technology plays a vital role in connecting multicultural classrooms to the wider world. Digital platforms facilitate virtual exchanges between schools, allowing students to interact with diverse peers they might never meet. These collaborations break down geographical barriers and expose learners to different perspectives on global issues. Access to international resources enables students to explore various cultures independently. However, educators must guide students in evaluating online information to avoid reinforcing stereotypes about other cultures.
The ultimate goal of multicultural education is to nurture responsible global citizens who can navigate our diverse world with respect. When students graduate, they carry valuable skills that prepare them for international workplaces and communities. Research indicates that individuals with multicultural experiences demonstrate greater creativity and problem-solving capabilities. Most importantly, these global citizens contribute to creating a more peaceful world by challenging prejudice and promoting inclusive practices. This transformation represents one of education's most significant contributions to society.
Question 21. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?
A. Schools with international focus help students learn about cultures to improve their future job prospects.
B. The primary purpose of global education is creating students who appreciate cultural diversity in modern times.
C. Educational diversity teaches young people to respect differences while traveling across various countries.
D. Multicultural learning aims to develop respectful individuals who can effectively function in our global society.
Question 22. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Virtual exchanges have completely replaced traditional in-person international learning experiences.
B. All educational institutions have fully implemented multicultural teaching approaches in their classrooms.
C. Technology is the primary factor that determines the success of global citizenship education programs.
D. Students with multicultural experiences develop enhanced creativity and problem-solving abilities.
Question 23. The word “they” in paragraph 3 refers to ____________.
A. technologies B. students
C. multicultural classrooms D. digital platforms
Question 24. In which paragraph does the writer mention the benefits of diverse learning environments for developing cultural awareness?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 4 C. Paragraph 3 D. Paragraph 2
Question 25. The word “tackling” in paragraph 2 could be best replaced by ____________.
A. creating B. discussing C. addressing D. avoiding
Question 26. The word “unique” in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to ____________.
A. common B. unusual C. special D. rare
Question 27. Which of the following is NOT mentioned as a benefit of multicultural education?
A. Enhanced socially conscious B. Development of empathy
C. Problem-solving capabilities D. Improved academic performance
Question 28. In which paragraph does the writer mention how technology connects students across cultural boundaries?
A. Paragraph 2 B. Paragraph 3 C. Paragraph 1 D. Paragraph 4
Read the following leaflet and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 29 to 34
Join Earth Hour - Make a Difference!
Each year, Earth Hour encourages people worldwide to turn off their lights for one hour, helping (29) ____________ positive environmental change. This movement shows how the (30) ____________ of people acting together can make a huge impact. (31) ____________ rising pollution and energy consumption, Earth Hour reminds us to consider our power usage and how it affects the planet. By turning off non- essential lights, we help reduce emissions and protect (32) ____________ natural resources that support our environment. In this event, we transmit a strong (33) ____________ of unity and responsibility toward future generations. Join us on this journey, every small action counts. Your (34) ____________ to this movement is valid, meaningful, and impactful. Together, let’s show that we care about a sustainable future.
Be a part of Earth Hour – your actions matter!
Question 29. A. bring about B. make out C. come round D. turn off
Question 30. A. range B. lots C. amount D. number
Question 31. A. Despite B. On account of C. In spite of D. On behalf of
Question 32. A. others B. another C. other D. the others
Question 33. A. voice B. sign C. message D. signal
Question 34. A. move B. measurement C. experience D. contribution
Read the following announcement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 35 to 40.
WILDLIFE ADVENTURES
Have you ever wondered what it’s like to encounter a lion in the wild? Or maybe you’ve thought about how it feels to spot a rare bird in the jungle. Well, these are the kinds of experiences that await you on a (35) ____________ safari! You’ll be amazed by the beauty of nature and the fascinating creatures (36) ____________ our planet. However, there are important things to consider before you head out for such an adventure. For example, it’s crucial to pack the necessary gear, such as binoculars, sunscreen, and a camera. You also need to make sure that the animals you encounter are not displaced from their natural environment due to poaching or habitat loss. Fortunately, many organizations are working tirelessly to protect endangered species and support conservation efforts globally. While on your trip, you’ll also (37) ____________ the opportunity to learn (38) ____________ the delicate balance of the ecosystem and how all the animals coexist in harmony with one another. So, if you’re looking for a(n) (39) ____________, don’t hesitate (40) ____________ your next adventure today!
Question 35. A. thrillingly B. thrilling C. thrilled D. thrills
Question 36. A. that inhabited B. were inhabited C. inhabiting D. inhabited
Question 37. A. do B. have C. miss D. make
Question 38. A. with B. about C. in D. of
Question 39. A. wildlife unforgettable experience B. wildlife experience unforgettable
C. unforgettable wildlife experience D. unforgettable experience wildlife
Question 40. A. to plan B. plan C. planning D. to planning
THE END
HƯỚNG DẪN GIẢI
Read the passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answers from 1 to 5.
The Amazon rainforest, often hailed as the “lungs of the Earth”, (1) ____________. This vast expanse of lush greenery, spanning across nine South American countries, is home to an incredible diversity of plant and animal life. From towering trees to intricate ecosystems, the Amazon is a treasure trove of biodiversity.
Question 1.
A. to have been an important ecosystem that plays a crucial role in regulating the global climate
B. is a vital ecosystem that plays a crucial role in regulating the global climate
C. that functions as a crucial ecosystem that is essential for maintaining the balance of the global climate
D. for which the vital ecosystem plays a crucial role in regulating the global climate
Giải thích:
A. to have been... - SAI: Sai cấu trúc. Vị trí này cần một động từ chính (Main Verb) cho chủ ngữ "The Amazon rainforest", không phải to-infinitive.
B. is a vital ecosystem that plays a crucial role in regulating the global climate - ĐÚNG: Câu thiếu động từ chính. "Is" đóng vai trò là động từ to-be kết nối chủ ngữ với bổ ngữ, mệnh đề quan hệ theo sau bổ sung ý nghĩa hợp lý.
C. that functions as... - SAI: Sử dụng mệnh đề quan hệ (that functions...) khiến câu vẫn thiếu động từ chính (fragment).
D. for which the vital ecosystem... - SAI: Cấu trúc sai ngữ pháp và tối nghĩa, biến câu thành một cụm giới từ rườm rà không có động từ chính.
At the heart of the Amazon’s ecological significance lies its role in carbon sequestration, (2) ____________. This process helps mitigate climate change by reducing greenhouse gas concentrations. Additionally, the Amazon’s transpiration process releases moisture into the atmosphere, influencing regional and global weather patterns.
Question 2.
A. absorbing vast amounts of carbon dioxide from the atmosphere and storing it in their biomass
B. that contributes to climate change by reducing greenhouse gas concentrations
C. which trees in the rainforest absorb vast amounts of carbon dioxide from the atmosphere, storing it in their biomass
D. whose process helps mitigate climate change by reducing greenhouse gas concentrations
However, this invaluable ecosystem is under severe threat. Deforestation, driven by factors such as agriculture, logging, and mining, is rapidly destroying the Amazon’s pristine forests. As trees are cleared, carbon is released into the atmosphere, accelerating climate change. (3) ____________.
Giải thích:
A. absorbing vast amounts of carbon dioxide from the atmosphere and storing it in their biomass - ĐÚNG: Đây là dạng rút gọn mệnh đề quan hệ chủ động (reduced relative clause) bổ sung ý nghĩa cho "carbon sequestration", diễn giải quá trình này diễn ra như thế nào.
B. that contributes to... - SAI: Đại từ quan hệ "that" không đứng sau dấu phẩy (non-defining relative clause). Hơn nữa, ý nghĩa "contributes to climate change" (góp phần gây biến đổi khí hậu) là sai kiến thức khoa học trong ngữ cảnh này.
C. which trees in the rainforest absorb... - SAI: Sai ngữ pháp. "Which" thay thế cho danh từ ngay trước nó (carbon sequestration), nhưng động từ "absorb" lại có chủ ngữ là "trees". Cấu trúc này lủng củng và thiếu giới từ (ví dụ: in which).
D. whose process helps... - SAI: "Whose" chỉ sở hữu cách. "Carbon sequestration" bản thân nó là một process, không thể dùng "whose process" (quá trình của quá trình) được.
Question 3.
A. Over time, these activities will make the Amazon a more resilient and adaptable environment
B. The cleared areas are immediately repurposed to benefit local communities and businesses
C. This widespread deforestation not only impacts carbon levels but also endangers diverse species unique to the Amazon
D. Increased clearing and carbon release help stabilize the atmosphere by storing excess carbon in plants
Giải thích:
A. Over time, these activities will make the Amazon a more resilient... - SAI: Sai về nghĩa. Các hoạt động phá rừng không thể làm Amazon "kiên cường hơn" (more resilient).
B. The cleared areas are immediately repurposed... - SAI: Lạc đề. Đoạn văn đang nói về tác hại môi trường (carbon release), không bàn về lợi ích kinh tế cho cộng đồng.
C. This widespread deforestation not only impacts carbon levels but also endangers diverse species unique to the Amazon - ĐÚNG: Câu này liên kết chặt chẽ logic nguyên nhân - hệ quả: Phá rừng -> ảnh hưởng khí hậu (câu trước) -> ảnh hưởng sinh học (câu này).
D. Increased clearing... help stabilize the atmosphere... - SAI: Sai kiến thức. Chặt cây và giải phóng carbon làm mất ổn định khí quyển, không phải "stabilize" (ổn định).
Dịch:
Tuy nhiên, hệ sinh thái vô giá này đang bị đe dọa nghiêm trọng. Nạn phá rừng, do các yếu tố như nông nghiệp, khai thác gỗ và khai khoáng thúc đẩy, đang nhanh chóng tàn phá những cánh rừng nguyên sinh của Amazon. Khi cây cối bị chặt phá, carbon được giải phóng vào khí quyển, làm gia tăng biến đổi khí hậu. Nạn phá rừng trên diện rộng này không chỉ ảnh hưởng đến mức carbon mà còn đe dọa các loài sinh vật đa dạng chỉ có ở Amazon.
To address these challenges, international efforts are underway to protect the Amazon. (4) ____________. By supporting these initiatives and raising awareness about the importance of the Amazon, we can help preserve this vital ecosystem for future generations. Strengthened by global cooperation, (5) ____________.
Question 4.
A. Research shows that sustainable agriculture could reduce the impact of deforestation
B. Governments, organizations, and communities are working together to implement sustainable practices
C. Many groups are calling for a complete halt to all economic activities in the Amazon
D. There are numerous barriers to conservation efforts in the Amazon due to complex local economies
Giải thích:
A. Research shows that sustainable agriculture... - SAI: Không phù hợp về mạch văn. Câu trước nói về "international efforts" (nỗ lực quốc tế), câu sau cần một hành động cụ thể hoặc chủ thể thực hiện nỗ lực đó.
B. Governments, organizations, and communities are working together to implement sustainable practices - ĐÚNG: Triển khai ý cho câu trước (international efforts) bằng cách liệt kê các bên tham gia (Governments, organizations...) và hành động cụ thể (working together).
C. Many groups are calling for a complete halt... - SAI: Cụm từ "complete halt to all economic activities" (dừng hoàn toàn hoạt động kinh tế) là cực đoan và không thực tế, không phù hợp với giọng văn hướng tới giải pháp bền vững (sustainable).
D. There are numerous barriers... - SAI: Sai logic. Đoạn văn đang nói về giải pháp và hy vọng (efforts, preserve), việc đưa "barriers" (rào cản) vào làm gãy mạch tích cực.
Question 5.
A. reforestation projects will be limited to specific areas within the Amazon
B. these strategies aim to create lasting protection for the Amazon
C. it is expected that these initiatives will eventually require fewer resources
D. the Amazon will soon be open for more sustainable tourism activities
Giải thích:
A. reforestation projects will be limited... - SAI: "Limited" (bị giới hạn) mang nghĩa tiêu cực, không phù hợp với câu kết bài cần tính tổng quát và hy vọng.
B. these strategies aim to create lasting protection for the Amazon - ĐÚNG: Tổng kết lại mục tiêu của các nỗ lực hợp tác toàn cầu là tạo ra sự bảo vệ lâu dài (lasting protection).
C. it is expected that these initiatives will eventually require fewer resources - SAI: Lạc đề. Mục tiêu không phải là "tốn ít nguồn lực hơn" mà là bảo vệ rừng.
D. the Amazon will soon be open for more sustainable tourism activities - SAI: Tự nhiên đưa chủ đề "tourism" (du lịch) vào câu kết là không liên quan đến mạch văn đang bàn về biến đổi khí hậu và bảo tồn.
Dịch:
Để đối phó với những thách thức này, các nỗ lực quốc tế đang được triển khai nhằm bảo vệ Amazon. Các chính phủ, tổ chức và cộng đồng đang cùng nhau hợp tác để thực hiện các biện pháp phát triển bền vững. Bằng cách ủng hộ những sáng kiến này và nâng cao nhận thức về tầm quan trọng của Amazon, chúng ta có thể giúp bảo tồn hệ sinh thái thiết yếu này cho các thế hệ tương lai. Được củng cố bởi sự hợp tác toàn cầu, những chiến lược này nhằm tạo ra sự bảo vệ lâu dài cho Amazon.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 6 to 15.
[I] Landslides are a significant environmental challenge in the northern mountainous provinces of Vietnam, particularly during the rainy season. The region, characterized by steep slopes and heavy rainfall, is prone to this natural disaster, which poses serious threats to both the local population and infrastructure. [II] In recent years, numerous landslides have occurred, often triggered by prolonged periods of heavy rain, resulting in devastating impacts on communities and livelihoods.
The mountainous terrain, combined with deforestation and improper land use, exacerbates the risk of landslides. [III] As farmers clear forests for agriculture, the natural vegetation that stabilizes the soil is lost, making slopes more susceptible to erosion.When heavy rains saturate the soil, it can quickly become unstable, leading to sudden and destructive landslides. [IV]
In response to this growing threat, local authorities and environmental organizations are taking proactive measures to mitigate the risks associated with landslides. Efforts include reforestation projects, improving drainage systems, and raising public awareness about safe practices during the rainy season. Additionally, advanced monitoring systems are being implemented to provide early warnings, allowing communities to evacuate before a disaster strikes.
Despite these efforts, the challenges remain significant, and ongoing education and support for sustainable management practices are crucial for reducing the incidence and impact of landslides in northern Vietnam.
[I] Sạt lở đất là một thách thức môi trường nghiêm trọng tại các tỉnh miền núi phía Bắc Việt Nam, đặc biệt trong mùa mưa. Khu vực này, với đặc trưng là địa hình dốc đứng và lượng mưa lớn, rất dễ xảy ra thiên tai này, gây ra những mối đe dọa nghiêm trọng đối với cả đời sống người dân và hệ thống cơ sở hạ tầng.
[II] Trong những năm gần đây, nhiều vụ sạt lở đất đã xảy ra, thường do các đợt mưa lớn kéo dài kích hoạt, để lại những hậu quả tàn khốc đối với cộng đồng và sinh kế của người dân địa phương.
Địa hình miền núi, kết hợp với tình trạng phá rừng và sử dụng đất không hợp lý, càng làm gia tăng nguy cơ sạt lở. [III] Khi người dân phát quang rừng để canh tác nông nghiệp, lớp thảm thực vật tự nhiên có vai trò giữ và ổn định đất bị mất đi, khiến các sườn dốc trở nên dễ bị xói mòn hơn. Khi mưa lớn làm đất bị bão hòa nước, nền đất nhanh chóng trở nên mất ổn định, dẫn đến các vụ sạt lở đột ngột và mang tính hủy diệt. [IV]
Trước mối đe dọa ngày càng gia tăng này, chính quyền địa phương và các tổ chức môi trường đang chủ động triển khai nhiều biện pháp nhằm giảm thiểu rủi ro do sạt lở đất gây ra. Các nỗ lực bao gồm trồng rừng phục hồi, cải thiện hệ thống thoát nước và nâng cao nhận thức cộng đồng về những biện pháp an toàn trong mùa mưa. Bên cạnh đó, các hệ thống giám sát tiên tiến cũng đang được áp dụng để đưa ra cảnh báo sớm, giúp người dân kịp thời sơ tán trước khi thảm họa xảy ra.
Mặc dù đã có những cố gắng đáng kể, các thách thức vẫn còn rất lớn; vì vậy, việc giáo dục lâu dài và hỗ trợ các thực hành quản lý bền vững là yếu tố then chốt nhằm giảm tần suất cũng như mức độ tác động của sạt lở đất ở miền núi phía Bắc Việt Nam.
Question 6. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Monitoring systems are unnecessary for landslide management.
B. The local population is unaffected by landslides.
C. Landslides only occur in the rainy season.
D. Deforestation contributes to landslide risks.
(Theo đoạn văn, phát biểu nào sau đây là ĐÚNG?
A. Các hệ thống giám sát là không cần thiết trong việc quản lý sạt lở đất.
B. Người dân địa phương không bị ảnh hưởng bởi sạt lở đất.
C. Sạt lở đất chỉ xảy ra trong mùa mưa.
D. Phá rừng góp phần làm gia tăng nguy cơ sạt lở đất.)
Giải thích:
A. Monitoring systems are unnecessary... - SAI: Bài đọc nói "advanced monitoring systems are being implemented" (đang được triển khai), tức là cần thiết.
B. The local population is unaffected... - SAI: Bài đọc ghi "poses serious threats to... local population" (đe dọa nghiêm trọng).
C. Landslides only occur in the rainy season - SAI: Bài nói "particularly during the rainy season" (đặc biệt trong mùa mưa) chứ không phải "only" (chỉ).
D. Deforestation contributes to landslide risks - ĐÚNG: Thông tin ở đoạn II: "deforestation... exacerbates the risk of landslides" (phá rừng làm trầm trọng thêm nguy cơ).
Question 7. The word “prone” in paragraph 1 could be best replaced by ____________.
A. vulnerable B. unwilling C. indifferent D. resistant
(Từ “prone” ở đoạn 1 có thể được thay thế phù hợp nhất bằng ____________.
A. dễ bị tổn thương B. không sẵn lòng
C. thờ ơ D. có khả năng chống chịu)
Giải thích:
A. vulnerable - ĐÚNG: "Prone to" nghĩa là dễ bị ảnh hưởng, nhạy cảm với cái gì xấu. Đồng nghĩa với "vulnerable".
B. unwilling - SAI: Nghĩa là "không sẵn lòng".
C. indifferent - SAI: Nghĩa là "thờ ơ".
D. resistant - SAI: Nghĩa là "có sức đề kháng/chống chịu", trái nghĩa với "prone to".
Question 8. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Local communities are fully aware of the risks of landslides and are actively participating in mitigation efforts.
B. The frequency of landslides in northern Vietnam will likely decrease in the coming years due to effective government interventions.
C. Ongoing reforestation and improved land management practices are essential for minimizing future landslide risks in northern Vietnam.
D. Climate change is the sole cause of the increasing landslide occurrences in the northern mountainous provinces of Vietnam.
(Có thể suy ra điều nào sau đây từ đoạn văn?
A. Các cộng đồng địa phương hoàn toàn nhận thức được rủi ro sạt lở đất và đang tích cực tham gia các biện pháp giảm thiểu.
B. Tần suất sạt lở đất ở miền Bắc Việt Nam nhiều khả năng sẽ giảm trong những năm tới nhờ các biện pháp can thiệp hiệu quả của chính phủ.
C. Việc trồng rừng liên tục và cải thiện quản lý đất đai là thiết yếu để giảm thiểu nguy cơ sạt lở đất trong tương lai ở miền Bắc Việt Nam.
D. Biến đổi khí hậu là nguyên nhân duy nhất dẫn đến sự gia tăng các vụ sạt lở đất ở các tỉnh miền núi phía Bắc Việt Nam.)
Giải thích:
A. Local communities are fully aware... - SAI: Bài nói đang "raising public awareness", suy ra hiện tại nhận thức chưa đầy đủ ("fully aware" là quá khẳng định).
B. The frequency... will likely decrease... - SAI: Bài nói "challenges remain significant" (thách thức vẫn còn lớn), chưa thể khẳng định chắc chắn sẽ giảm ngay.
C. Ongoing reforestation and improved land management practices are essential for minimizing future landslide risks in northern Vietnam - ĐÚNG: Suy luận hợp lý từ câu cuối: "ongoing education and support for sustainable management practices are crucial".
D. Climate change is the sole cause... - SAI: "Sole cause" (nguyên nhân duy nhất) là sai. Bài còn nhắc đến deforestation, improper land use.
Question 9. Which of the following best summarises paragraph 3?
A. Reforestation and improved drainage systems are essential for enhancing the environment and preventing landslides in northern Vietnam.
B. The government is focusing on implementing advanced technologies to predict landslides and ensure the safety of local communities.
C. Local authorities and organizations are actively working to reduce the risks of landslides through various projects and public education initiatives.
D. Communities are encouraged to participate in disaster preparedness training to minimize the impact of landslides during the rainy season.
(Phương án nào sau đây tóm tắt đúng nhất nội dung đoạn 3?
A. Trồng rừng và cải thiện hệ thống thoát nước là yếu tố thiết yếu để cải thiện môi trường và ngăn ngừa sạt lở đất ở miền Bắc Việt Nam.
B. Chính phủ đang tập trung triển khai các công nghệ tiên tiến để dự báo sạt lở đất và bảo đảm an toàn cho cộng đồng địa phương.
C. Chính quyền địa phương và các tổ chức đang tích cực làm việc để giảm thiểu rủi ro sạt lở đất thông qua nhiều dự án và hoạt động giáo dục cộng đồng.
D. Các cộng đồng được khuyến khích tham gia tập huấn phòng ngừa thiên tai nhằm giảm tác động của sạt lở đất trong mùa mưa.)
Question 10. The word “it” in paragraph 2 refers to ____________.
A. the local population B. the infrastructure
Vẫn còn nội dung phía dưới, bạn hãy ấn nút để xem tiếp nhé...
C. the soil D. the rainy season
(Từ “it” ở đoạn 2 dùng để chỉ ____________.
A. người dân địa phương B. cơ sở hạ tầng
C. đất D. mùa mưa)
Giải thích:
A. the local population - SAI.
B. the infrastructure - SAI.
C. the soil - ĐÚNG: Câu gốc: "When heavy rains saturate the soil, it can quickly become unstable". "It" thay thế cho danh từ số ít ngay trước đó là "the soil".
D. the rainy season - SAI.
Question 11. Where in this passage does the following sentence best fit?
"These events not only destroy homes and roads but also disrupt essential services such as education and healthcare."
A. [II] B. [I] C. [III] D. [IV]
(Câu sau đây nên được đặt ở vị trí nào trong đoạn văn là phù hợp nhất?
"Những sự kiện này không chỉ phá hủy nhà cửa và đường sá mà còn làm gián đoạn các dịch vụ thiết yếu như giáo dục và y tế."
A. [II] B. [I] C. [III] D. [IV])
Giải thích:
A. [II] - SAI: Chưa có tiền đề cụ thể để dùng "These events".
B. [I] - SAI: Vị trí đầu quá sớm để kết luận về thiệt hại cụ thể.
C. [III] - SAI: Đoạn III đang giải thích cơ chế (mechanism) gây sạt lở (mất cây -> xói mòn), chèn hậu quả vào đây làm gãy mạch.
D. [IV] - ĐÚNG: Câu trước đó kết thúc bằng "...destructive landslides". Câu cần điền bắt đầu bằng "These events" (ám chỉ landslides vừa nhắc) và liệt kê thiệt hại cụ thể (destroy homes, disrupt services), phù hợp để khép lại phần thực trạng trước khi chuyển sang giải pháp.
Question 12. The phrase “susceptible to” in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to ____________.
A. favorable for B. immune to C. exposed to D. open to
(Cụm từ “susceptible to” ở đoạn 3 có nghĩa TRÁI NGƯỢC với ____________.
A. thuận lợi cho B. miễn nhiễm với C. bị phơi nhiễm trước D. dễ tiếp nhận)
Giải thích:
A. favorable for - SAI: "Thuận lợi cho", không hẳn là trái nghĩa trực tiếp của "dễ bị tổn thương".
B. immune to - ĐÚNG: "Susceptible to" là dễ bị ảnh hưởng/nhiễm (bệnh/tác hại). Trái nghĩa là "immune to" (miễn nhiễm/đề kháng hoàn toàn).
C. exposed to - SAI: Đồng nghĩa với susceptible.
D. open to - SAI: Gần nghĩa với susceptible.
Question 13. Which of the following best summarises the passage?
A. Local authorities have completely eliminated the risk of landslides.
B. Landslides pose a significant threat, but measures are being taken to reduce their impact.
C. The effects of landslides are temporary and easily managed.
D. Landslides are a minor issue in northern Vietnam.
(Phương án nào sau đây tóm tắt toàn bài tốt nhất?
A. Chính quyền địa phương đã hoàn toàn loại bỏ nguy cơ sạt lở đất.
B. Sạt lở đất là mối đe dọa nghiêm trọng, nhưng các biện pháp đang được triển khai để giảm thiểu tác động của nó.
C. Tác động của sạt lở đất chỉ mang tính tạm thời và dễ dàng kiểm soát.
D. Sạt lở đất chỉ là vấn đề nhỏ ở miền Bắc Việt Nam.)
Giải thích:
A. Local authorities have completely eliminated... - SAI: Sai từ "completely eliminated" (loại bỏ hoàn toàn).
B. Landslides pose a significant threat, but measures are being taken to reduce their impact - ĐÚNG: Tóm tắt chính xác hai ý lớn của bài: Thực trạng (threat) + Giải pháp (measures taken).
C. The effects... are temporary and easily managed - SAI: Sai tính chất "temporary" (tạm thời) và "easily managed" (dễ quản lý).
D. Landslides are a minor issue... - SAI: Sai từ "minor issue" (vấn đề nhỏ).
Question 14. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?
"Despite these efforts, the challenges remain significant, and ongoing education and support for sustainable management practices are crucial for reducing the incidence and impact of landslides in northern Vietnam."
A. In spite of these actions, the obstacles still appear to be minor.
B. Even with these initiatives, the difficulties continue to be considerable.
C. Regardless of these efforts, the challenges are minimized.
D. Although these measures have been taken, the challenges are still manageable.
(Phương án nào sau đây diễn đạt lại đúng nhất câu được gạch chân ở đoạn 4?
"Mặc dù đã có những nỗ lực này, các thách thức vẫn còn rất lớn, và việc giáo dục liên tục cùng với sự hỗ trợ cho các biện pháp quản lý bền vững là yếu tố then chốt để giảm tần suất cũng như mức độ tác động của sạt lở đất ở miền Bắc Việt Nam."
A. Bất chấp những hành động này, các trở ngại vẫn có vẻ nhỏ.
B. Ngay cả với các sáng kiến này, những khó khăn vẫn tiếp tục ở mức nghiêm trọng.
C. Dù có những nỗ lực đó, các thách thức đã được giảm thiểu.
D. Mặc dù đã áp dụng các biện pháp này, những thách thức vẫn có thể dễ dàng kiểm soát.)
Giải thích:
A. In spite of these actions, the obstacles still appear to be minor - SAI: Sai từ "minor". Bài nói "significant".
B. Even with these initiatives, the difficulties continue to be considerable - ĐÚNG: Paraphrase chuẩn xác. "Even with" = "Despite"; "initiatives" = "efforts"; "difficulties continue to be considerable" = "challenges remain significant".
C. Regardless of these efforts, the challenges are minimized - SAI: Sai từ "minimized" (đã được giảm thiểu tối đa).
D. Although these measures have been taken, the challenges are still manageable - SAI: Sai từ "manageable" (có thể kiểm soát được), làm nhẹ mức độ nghiêm trọng của bài.
Question 15. According to paragraph 3, which of the following is NOT a proactive measure to mitigate the risks associated with landslides?
A. Improving drainage systems B. Raising public awareness
C. Increasing logging activities D. Reforestation projects
(Theo đoạn 3, biện pháp nào sau đây KHÔNG phải là biện pháp chủ động nhằm giảm thiểu rủi ro liên quan đến sạt lở đất?
A. Cải thiện hệ thống thoát nước B. Nâng cao nhận thức cộng đồng
C. Gia tăng các hoạt động khai thác gỗ D. Các dự án trồng rừng)
Giải thích:
A. Improving drainage systems - SAI: Có đề cập trong bài (là biện pháp đúng).
B. Raising public awareness - SAI: Có đề cập trong bài (là biện pháp đúng).
C. Increasing logging activities - ĐÚNG: Đây là nguyên nhân gây sạt lở, KHÔNG phải biện pháp giảm thiểu (mitigate). Câu hỏi tìm đáp án "NOT".
D. Reforestation projects - SAI: Có đề cập trong bài (là biện pháp đúng).
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions.
Question 16.
a. Nam: Hey! Long time no see! How have you been?
b. Nam: I’m great, just heading to work. Good to see you!
c. Minh: Not bad, thanks! And you?
A. c-a-b B. b-a-c C. a-c-b D. a-b-c
1️⃣ a. Nam: Hey! Long time no see! How have you been?
⭐Giải thích: Câu chào hỏi mở đầu tự nhiên khi lâu ngày gặp lại và đặt câu hỏi thăm sức khỏe.
⭐Dịch: Này! Lâu rồi không gặp! Dạo này cậu thế nào?
2️⃣ c. Minh: Not bad, thanks! And you?
⭐Giải thích: Câu trả lời trực tiếp cho câu hỏi “How have you been?” và hỏi lại đối phương.
⭐Dịch: Cũng ổn, cảm ơn nhé! Còn cậu thì sao?
3️⃣ b. Nam: I’m great, just heading to work. Good to see you!
⭐Giải thích: Nam trả lời câu hỏi ngược lại và kết thúc cuộc gặp gỡ một cách lịch sự.
⭐Dịch: Tớ khỏe lắm, đang trên đường đi làm thôi. Rất vui được gặp cậu!
Question 17.
a. Nam: Yes, we should all have these basic-life skills to be adults.
b. Nam: Because doing housework helps them develop life skills.
c. Anna: It’s true. Life skills such as cooking, cleaning, or taking care of others are really necessary for kids when they grow up.
d. Anna: Thank you for sharing your idea. It’s very useful for my project.
e. Anna: Why do you think children should do housework?
A. e-b-c-a-d B. c-b-d-a-e C. d-a-e-b-c D. d-b-c-e-a
1️⃣ e. Anna: Why do you think children should do housework?
⭐Giải thích: Câu hỏi mở đầu hợp lý, Anna đặt vấn đề để Nam nêu quan điểm.
⭐Dịch: Vì sao bạn nghĩ trẻ em nên làm việc nhà?
2️⃣ b. Nam: Because doing housework helps them develop life skills.
⭐Giải thích: Nam trả lời trực tiếp câu hỏi “Why…?”, đưa ra lý do chính.
⭐Dịch: Bởi vì làm việc nhà giúp các em phát triển các kỹ năng sống.
3️⃣ c. Anna: It’s true. Life skills such as cooking, cleaning, or taking care of others are really necessary for kids when they grow up.
⭐Giải thích: Anna đồng tình và mở rộng ý bằng cách nêu ví dụ cụ thể về kỹ năng sống.
⭐Dịch: Đúng vậy. Những kỹ năng sống như nấu ăn, dọn dẹp hay chăm sóc người khác thực sự rất cần thiết cho trẻ khi lớn lên.
4️⃣ a. Nam: Yes, we should all have these basic-life skills to be adults.
⭐Giải thích: Nam khẳng định lại quan điểm, mang tính tổng kết ý trao đổi.
⭐Dịch: Đúng thế, tất cả chúng ta đều nên có những kỹ năng sống cơ bản này để trở thành người trưởng thành.
5️⃣ d. Anna: Thank you for sharing your idea. It’s very useful for my project.
⭐Giải thích: Câu kết hội thoại tự nhiên, Anna cảm ơn và kết thúc cuộc trao đổi.
⭐Dịch: Cảm ơn bạn đã chia sẻ ý kiến. Nó rất hữu ích cho dự án của mình.
Question 18.
a. For example, we should turn off lights and electronics when they are not in use.
b. Overall, reducing energy consumption and investing in renewable energy sources are important solutions to the energy crisis.
c. The first suggestion is that we should reduce our energy consumption.
d. The climate crisis, which threatens both the global economy and the environment, is undoubtedly one of the most concerning issues of the twenty-first century.
e. Another useful suggestion would be to invest in renewable energy sources.
A. d-c-a-e-b B. d-b-a-c-e C. c-b-d-e-a D. e-a-c-d-b
1️⃣ d. The climate crisis, which threatens both the global economy and the environment, is undoubtedly one of the most concerning issues of the twenty-first century.
⭐Giải thích: Câu mở đoạn mang tính khái quát, giới thiệu vấn đề lớn là khủng hoảng khí hậu.
⭐Dịch: Cuộc khủng hoảng khí hậu, đe dọa cả nền kinh tế toàn cầu lẫn môi trường, chắc chắn là một trong những vấn đề đáng lo ngại nhất của thế kỷ XXI.
2️⃣ c. The first suggestion is that we should reduce our energy consumption.
⭐Giải thích: Sau khi nêu vấn đề, đoạn văn chuyển sang giải pháp thứ nhất, đúng logic lập luận.
⭐Dịch: Giải pháp đầu tiên là chúng ta nên giảm mức tiêu thụ năng lượng.
3️⃣ a. For example, we should turn off lights and electronics when they are not in use.
⭐Giải thích: “For example” đưa ví dụ cụ thể minh họa cho giải pháp ở câu (c).
⭐Dịch: Ví dụ, chúng ta nên tắt đèn và các thiết bị điện khi không sử dụng.
4️⃣ e. Another useful suggestion would be to invest in renewable energy sources.
⭐Giải thích: “Another” báo hiệu giải pháp thứ hai, nối tiếp mạch lập luận.
⭐Dịch: Một giải pháp hữu ích khác là đầu tư vào các nguồn năng lượng tái tạo.
5️⃣ b. Overall, reducing energy consumption and investing in renewable energy sources are important solutions to the energy crisis.
⭐Giải thích: “Overall” cho thấy đây là câu kết luận, tổng hợp lại các giải pháp đã nêu.
⭐Dịch: Nhìn chung, việc giảm tiêu thụ năng lượng và đầu tư vào năng lượng tái tạo là những giải pháp quan trọng cho cuộc khủng hoảng năng lượng.
Question 19.
a. Despite these issues, the allure of exploring new places and experiencing different cultures continues to attract millions of travelers each year.
b. This surge in tourism has also encouraged local businesses, from restaurants to souvenir shops, to flourish, thereby boosting the local economy.
c. However, with increased foot traffic comes challenges, such as overcrowding and strain on infrastructure.
d. Tourism has become a vital part of many economies around the world, offering countless opportunities for growth and development.
e. In recent years, popular destinations have seen a significant increase in visitors, leading to a vibrant atmosphere filled with cultural exchanges.
A. d-a-e-b-c B. d-b-c-e-a C. d-c-a-b-e D. d-e-b-c-a
1️⃣ d. Tourism has become a vital part of many economies around the world, offering countless opportunities for growth and development.
⭐Giải thích: Câu mở đoạn mang tính khái quát, giới thiệu vai trò quan trọng của du lịch đối với nền kinh tế.
⭐Dịch: Du lịch đã trở thành một phần thiết yếu của nhiều nền kinh tế trên thế giới, mang lại vô số cơ hội tăng trưởng và phát triển.
2️⃣ e. In recent years, popular destinations have seen a significant increase in visitors, leading to a vibrant atmosphere filled with cultural exchanges.
⭐Giải thích: Phát triển trực tiếp từ (d), nêu xu hướng gần đây và hệ quả tích cực về giao lưu văn hóa.
⭐Dịch: Trong những năm gần đây, các điểm đến nổi tiếng đã chứng kiến sự gia tăng đáng kể lượng du khách, tạo nên bầu không khí sôi động với nhiều sự giao thoa văn hóa.
3️⃣ b. This surge in tourism has also encouraged local businesses, from restaurants to souvenir shops, to flourish, thereby boosting the local economy.
⭐Giải thích: “This surge” liên kết rõ với (e), làm rõ tác động kinh tế cụ thể của lượng khách tăng.
⭐Dịch: Sự gia tăng du lịch này cũng thúc đẩy các doanh nghiệp địa phương, từ nhà hàng đến cửa hàng lưu niệm, phát triển mạnh mẽ, qua đó nâng cao nền kinh tế địa phương.
4️⃣ c. However, with increased foot traffic comes challenges, such as overcrowding and strain on infrastructure.
⭐Giải thích: “However” báo hiệu chuyển hướng sang mặt trái, nêu các thách thức phát sinh.
⭐Dịch: Tuy nhiên, cùng với lượng khách đông hơn là những thách thức như quá tải và áp lực lên cơ sở hạ tầng.
5️⃣ a. Despite these issues, the allure of exploring new places and experiencing different cultures continues to attract millions of travelers each year.
⭐Giải thích: “Despite these issues” kết đoạn bằng ý nhượng bộ, khẳng định sức hút bền vững của du lịch.
⭐Dịch: Mặc dù có những vấn đề này, sức hấp dẫn của việc khám phá những vùng đất mới và trải nghiệm các nền văn hóa khác nhau vẫn tiếp tục thu hút hàng triệu du khách mỗi năm.
Question 20.
a. Dear Mr. Lee,
b. Many people are moving to cities because there are more jobs, better services, and things to do. However, this also causes problems like overcrowding and pollution.
c. I am writing to tell you about urbanisation and how it is changing our city.
d. To solve these problems, we should focus on making the city cleaner, improving public transport, and adding more parks.
e. I would like to hear your ideas about how we can improve the situation. Best regards,
A. b-a-c-d-e B. a-b-c-e-d C. a-c-b-e-d D. a-c-b-d-e
1️⃣ a. Dear Mr. Lee,
⭐Giải thích: Câu mở đầu bắt buộc của một bức thư trang trọng.
⭐Dịch: Kính gửi ông Lee,
2️⃣ c. I am writing to tell you about urbanisation and how it is changing our city.
⭐Giải thích: Nêu rõ mục đích viết thư, đúng vị trí ngay sau lời chào.
⭐Dịch: Tôi viết thư này để chia sẻ với ông về quá trình đô thị hóa và cách nó đang làm thay đổi thành phố của chúng ta.
3️⃣ b. Many people are moving to cities because there are more jobs, better services, and things to do. However, this also causes problems like overcrowding and pollution.
⭐Giải thích: Phát triển nội dung chính, trình bày nguyên nhân và vấn đề của đô thị hóa.
⭐Dịch: Nhiều người chuyển đến thành phố vì có nhiều việc làm hơn, dịch vụ tốt hơn và nhiều hoạt động hơn. Tuy nhiên, điều này cũng gây ra các vấn đề như quá tải dân số và ô nhiễm.
4️⃣ d. To solve these problems, we should focus on making the city cleaner, improving public transport, and adding more parks.
⭐Giải thích: Đưa ra giải pháp sau khi đã nêu vấn đề.
⭐Dịch: Để giải quyết những vấn đề này, chúng ta nên tập trung làm cho thành phố sạch hơn, cải thiện giao thông công cộng và xây dựng thêm nhiều công viên.
5️⃣ e. I would like to hear your ideas about how we can improve the situation. Best regards,
⭐Giải thích: Câu kết thư lịch sự, kèm lời đề nghị phản hồi, đúng chuẩn văn phong thư.
⭐Dịch: Tôi rất mong được nghe ý kiến của ông về cách chúng ta có thể cải thiện tình hình. Trân trọng,
Read the passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answers from 21 to 28.
In today's interconnected world, multicultural classrooms have become increasingly common in educational institutions worldwide. These diverse environments, where students from different backgrounds study together, provide unique opportunities for cultural exchange. Teachers must adapt their methods to accommodate various learning styles and perspectives. Moreover, they need to create inclusive spaces where all students feel valued regardless of origins. This approach helps young learners develop empathy and appreciation for cultural differences from an early age.
The transition from multicultural education to global citizenship requires deliberate effort from educators and students. Schools organize international events, exchange programs, and projects to foster cross-cultural communication skills. These activities enable students to work with peers from different backgrounds while tackling global challenges. Additionally, incorporating global issues into the curriculum helps students understand the interconnectedness of our world. By engaging with real-world problems, students develop critical thinking abilities and become more socially conscious.
Technology plays a vital role in connecting multicultural classrooms to the wider world. Digital platforms facilitate virtual exchanges between schools, allowing students to interact with diverse peers they might never meet. These collaborations break down geographical barriers and expose learners to different perspectives on global issues. Access to international resources enables students to explore various cultures independently. However, educators must guide students in evaluating online information to avoid reinforcing stereotypes about other cultures.
The ultimate goal of multicultural education is to nurture responsible global citizens who can navigate our diverse world with respect. When students graduate, they carry valuable skills that prepare them for international workplaces and communities. Research indicates that individuals with multicultural experiences demonstrate greater creativity and problem-solving capabilities. Most importantly, these global citizens contribute to creating a more peaceful world by challenging prejudice and promoting inclusive practices. This transformation represents one of education's most significant contributions to society.
Trong thế giới ngày nay vốn gắn kết chặt chẽ với nhau, các lớp học đa văn hóa ngày càng trở nên phổ biến trong các cơ sở giáo dục trên toàn cầu. Những môi trường học tập đa dạng này, nơi học sinh đến từ nhiều xuất thân khác nhau cùng học tập, mang lại những cơ hội độc đáo cho sự giao lưu và trao đổi văn hóa. Giáo viên buộc phải điều chỉnh phương pháp giảng dạy để đáp ứng các phong cách học tập và góc nhìn khác nhau. Hơn nữa, họ cần xây dựng những không gian học tập hòa nhập, nơi mọi học sinh đều cảm thấy được tôn trọng và coi trọng, bất kể nguồn gốc xuất thân. Cách tiếp cận này giúp người học trẻ hình thành sự đồng cảm và trân trọng sự khác biệt văn hóa ngay từ sớm.
Quá trình chuyển từ giáo dục đa văn hóa sang giáo dục công dân toàn cầu đòi hỏi những nỗ lực có chủ đích từ cả giáo viên lẫn học sinh. Nhà trường tổ chức các sự kiện quốc tế, chương trình trao đổi và những dự án chung nhằm bồi dưỡng kỹ năng giao tiếp liên văn hóa. Các hoạt động này tạo điều kiện để học sinh hợp tác với bạn bè đến từ những nền tảng khác nhau, đồng thời cùng nhau giải quyết các thách thức mang tính toàn cầu. Bên cạnh đó, việc lồng ghép các vấn đề toàn cầu vào chương trình học giúp học sinh nhận thức rõ hơn về tính liên kết của thế giới. Thông qua việc tiếp cận và giải quyết các vấn đề thực tiễn, học sinh phát triển tư duy phản biện và trở nên có ý thức xã hội hơn.
Công nghệ giữ vai trò then chốt trong việc kết nối các lớp học đa văn hóa với thế giới rộng lớn bên ngoài. Các nền tảng số tạo điều kiện cho những hoạt động giao lưu trực tuyến giữa các trường học, cho phép học sinh tương tác với những bạn bè đa dạng mà có thể họ sẽ không bao giờ gặp trực tiếp. Những sự hợp tác này xóa nhòa rào cản địa lý và giúp người học tiếp cận nhiều góc nhìn khác nhau về các vấn đề toàn cầu. Việc tiếp cận các nguồn tài nguyên quốc tế còn cho phép học sinh tự mình khám phá nhiều nền văn hóa khác nhau. Tuy nhiên, giáo viên cần định hướng cho học sinh trong việc đánh giá thông tin trực tuyến, nhằm tránh việc củng cố hay lan truyền những định kiến sai lệch về các nền văn hóa khác.
Mục tiêu cao nhất của giáo dục đa văn hóa là nuôi dưỡng những công dân toàn cầu có trách nhiệm, có khả năng sống và làm việc trong một thế giới đa dạng với thái độ tôn trọng. Khi tốt nghiệp, học sinh mang theo những kỹ năng quý giá, giúp các em sẵn sàng hòa nhập vào môi trường làm việc và cộng đồng mang tính quốc tế. Nghiên cứu cho thấy những người có trải nghiệm đa văn hóa thường thể hiện mức độ sáng tạo cao hơn cùng năng lực giải quyết vấn đề hiệu quả hơn. Quan trọng hơn cả, các công dân toàn cầu này góp phần xây dựng một thế giới hòa bình hơn thông qua việc thách thức định kiến và thúc đẩy các thực hành mang tính bao trùm. Sự chuyển biến ấy chính là một trong những đóng góp ý nghĩa và sâu sắc nhất của giáo dục đối với xã hội.
Question 21. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 4?
A. Schools with international focus help students learn about cultures to improve their future job prospects.
B. The primary purpose of global education is creating students who appreciate cultural diversity in modern times.
C. Educational diversity teaches young people to respect differences while traveling across various countries.
D. Multicultural learning aims to develop respectful individuals who can effectively function in our global society.
(Phương án nào sau đây diễn đạt lại đúng nhất câu được gạch chân ở đoạn 4?
A. Các trường học có định hướng quốc tế giúp học sinh tìm hiểu về các nền văn hóa nhằm cải thiện triển vọng nghề nghiệp trong tương lai.
B. Mục tiêu chính của giáo dục toàn cầu là tạo ra những học sinh biết trân trọng sự đa dạng văn hóa trong xã hội hiện đại.
C. Giáo dục đa dạng dạy người trẻ tôn trọng sự khác biệt khi đi lại giữa nhiều quốc gia khác nhau.
D. Học tập đa văn hóa nhằm phát triển những cá nhân có thái độ tôn trọng và có thể hoạt động hiệu quả trong xã hội toàn cầu.)
Giải thích:
A. Schools with international focus... improve their future job prospects - SAI: Câu gốc không nói về việc làm (job prospects) là mục tiêu tối thượng.
B. The primary purpose... creating students who appreciate cultural diversity... - SAI: Thiếu ý "responsible global citizens" và khả năng "navigate/function".
C. Educational diversity teaches young people to respect differences while traveling... - SAI: "Traveling" (du lịch) làm sai lệch ngữ cảnh rộng hơn của "navigate our diverse world" (sống và làm việc trong thế giới đa dạng).
D. Multicultural learning aims to develop respectful individuals who can effectively function in our global society - ĐÚNG: "Aim to develop" = "ultimate goal is to nurture"; "respectful individuals" = "with respect"; "effectively function in global society" = "navigate our diverse world".
Question 22. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Virtual exchanges have completely replaced traditional in-person international learning experiences.
B. All educational institutions have fully implemented multicultural teaching approaches in their classrooms.
C. Technology is the primary factor that determines the success of global citizenship education programs.
D. Students with multicultural experiences develop enhanced creativity and problem-solving abilities.
(Phát biểu nào sau đây là ĐÚNG theo nội dung bài đọc?
A. Các hoạt động giao lưu trực tuyến đã hoàn toàn thay thế những trải nghiệm học tập quốc tế trực tiếp truyền thống.
B. Tất cả các cơ sở giáo dục đều đã áp dụng đầy đủ các phương pháp giảng dạy đa văn hóa trong lớp học.
C. Công nghệ là yếu tố chủ yếu quyết định sự thành công của các chương trình giáo dục công dân toàn cầu.
D. Học sinh có trải nghiệm đa văn hóa phát triển khả năng sáng tạo và giải quyết vấn đề tốt hơn.)
Giải thích:
A. Virtual exchanges have completely replaced... - SAI: "Completely replaced" (thay thế hoàn toàn) là quá khẳng định, bài chỉ nói "facilitate" (tạo điều kiện).
B. All educational institutions... - SAI: "All" (tất cả) là sai, bài nói "increasingly common" (ngày càng phổ biến).
C. Technology is the primary factor... - SAI: "Primary factor that determines success" (yếu tố chính quyết định thành công) là suy diễn quá đà.
D. Students with multicultural experiences develop enhanced creativity and problem-solving abilities - ĐÚNG: Thông tin ở đoạn cuối: "demonstrate greater creativity and problem-solving capabilities".
Question 23. The word “they” in paragraph 3 refers to ____________.
A. technologies B. students
C. multicultural classrooms D. digital platforms
(Từ “they” ở đoạn 3 dùng để chỉ ____________.
A. công nghệ B. học sinh
C. các lớp học đa văn hóa D. các nền tảng số)
Giải thích:
A. technologies - SAI.
B. students - ĐÚNG: "...allowing students to interact with diverse peers they might never meet". "They" ở đây chỉ chủ ngữ của hành động gặp gỡ là "students".
C. multicultural classrooms - SAI.
D. digital platforms - SAI.
Question 24. In which paragraph does the writer mention the benefits of diverse learning environments for developing cultural awareness?
A. Paragraph 1 B. Paragraph 4 C. Paragraph 3 D. Paragraph 2
(Ở đoạn văn nào tác giả đề cập đến lợi ích của môi trường học tập đa dạng đối với việc hình thành nhận thức văn hóa?
A. Đoạn 1 B. Đoạn 4 C. Đoạn 3 D. Đoạn 2)
Giải thích:
A. Paragraph 1 - ĐÚNG: Đoạn 1 viết: "provide unique opportunities for cultural exchange... develop empathy and appreciation for cultural differences".
B. Paragraph 4 - SAI.
C. Paragraph 3 - SAI.
D. Paragraph 2 - SAI.
Question 25. The word “tackling” in paragraph 2 could be best replaced by ____________.
A. creating B. discussing C. addressing D. avoiding
(Từ “tackling” ở đoạn 2 có thể được thay thế phù hợp nhất bằng ____________.
A. tạo ra B. thảo luận C. giải quyết D. né tránh)
Giải thích:
A. creating - SAI: "Tạo ra" thách thức là sai nghĩa.
B. discussing - SAI: "Thảo luận" chưa đủ mạnh bằng tackle.
C. addressing - ĐÚNG: "Tackle" trong ngữ cảnh vấn đề (challenges) nghĩa là xử lý, giải quyết. Đồng nghĩa với "addressing" hoặc "dealing with".
D. avoiding - SAI: "Né tránh" trái nghĩa với tackle.
Question 26. The word “unique” in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to ____________.
A. common B. unusual C. special D. rare
(Từ “unique” ở đoạn 1 có nghĩa TRÁI NGƯỢC với ____________.
A. phổ biến B. khác thường C. đặc biệt D. hiếm)
Giải thích:
A. common - ĐÚNG: "Unique" nghĩa là độc đáo, duy nhất. Trái nghĩa là "common" (phổ biến, bình thường).
B. unusual - SAI: Đồng nghĩa với unique.
C. special - SAI: Đồng nghĩa với unique.
D. rare - SAI: Gần nghĩa với unique.
Question 27. Which of the following is NOT mentioned as a benefit of multicultural education?
A. Enhanced socially conscious B. Development of empathy
C. Problem-solving capabilities D. Improved academic performance
(Phương án nào sau đây KHÔNG được nhắc đến như một lợi ích của giáo dục đa văn hóa?
A. Nâng cao ý thức xã hội B. Phát triển sự đồng cảm
C. Nâng cao năng lực giải quyết vấn đề D. Cải thiện thành tích học tập)
Giải thích:
A. Enhanced socially conscious - SAI: Có đề cập (Para 2: "become more socially conscious").
B. Development of empathy - SAI: Có đề cập (Para 1: "develop empathy").
C. Problem-solving capabilities - SAI: Có đề cập (Para 4: "problem-solving capabilities").
D. Improved academic performance - ĐÚNG: Bài đọc KHÔNG đề cập đến việc cải thiện điểm số hay thành tích học tập (academic performance).
Question 28. In which paragraph does the writer mention how technology connects students across cultural boundaries?
A. Paragraph 2 B. Paragraph 3 C. Paragraph 1 D. Paragraph 4
(Ở đoạn văn nào tác giả đề cập đến cách công nghệ kết nối học sinh vượt qua các ranh giới văn hóa?
A. Đoạn 2 B. Đoạn 3 C. Đoạn 1 D. Đoạn 4)
Giải thích:
A. Paragraph 2 - SAI.
B. Paragraph 3 - ĐÚNG: Câu đầu đoạn 3: "Technology plays a vital role in connecting...".
C. Paragraph 1 - SAI.
D. Paragraph 4 - SAI.
Read the following leaflet and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 29 to 34
Join Earth Hour - Make a Difference!
Each year, Earth Hour encourages people worldwide to turn off their lights for one hour, helping (29) ____________ positive environmental change. This movement shows how the (30) ____________ of people acting together can make a huge impact. (31) ____________ rising pollution and energy consumption, Earth Hour reminds us to consider our power usage and how it affects the planet. By turning off non- essential lights, we help reduce emissions and protect (32) ____________ natural resources that support our environment. In this event, we transmit a strong (33) ____________ of unity and responsibility toward future generations. Join us on this journey, every small action counts. Your (34) ____________ to this movement is valid, meaningful, and impactful. Together, let’s show that we care about a sustainable future.
Be a part of Earth Hour – your actions matter!
Question 29.A. bring about B. make out C. come round D. turn off
Giải thích:
A. bring about - ĐÚNG: Cụm động từ "bring about" nghĩa là đem lại, gây ra (kết quả/sự thay đổi). "Helping bring about positive... change".
B. make out - SAI: Nghĩa là hiểu, nhìn thấy, hoặc giả vờ.
C. come round - SAI: Nghĩa là tỉnh lại, ghé thăm, thay đổi ý kiến.
D. turn off - SAI: Nghĩa là tắt. Dù bài nói về tắt đèn nhưng ở chỗ trống này cần nghĩa "tạo ra thay đổi".
Question 30. A. range B. lots C. amount D. number
Giải thích:
A. range - SAI: "A range of" thường dùng cho sự vật đa dạng, không hay dùng cho "people acting together" trong ngữ cảnh nhấn mạnh số lượng lớn.
B. lots - SAI: "Lots of" mới đúng ngữ pháp, ở đây thiếu "of". Hơn nữa "the lots" không dùng như vậy.
C. amount - SAI: Dùng cho danh từ không đếm được. "People" là danh từ đếm được.
D. number - ĐÚNG: "The number of people" (số lượng người).
Question 31. A. Despite B. On account of C. In spite of D. On behalf of
Giải thích:
A. Despite - SAI: Mang nghĩa nhượng bộ (mặc dù).
B. On account of - ĐÚNG: Mang nghĩa chỉ nguyên nhân (bởi vì/vì). Ngữ cảnh: "Vì ô nhiễm gia tăng... nên Giờ Trái Đất nhắc nhở chúng ta...". Đây là quan hệ Nguyên nhân - Kết quả.
C. In spite of - SAI: Mang nghĩa nhượng bộ (mặc dù).
D. On behalf of - SAI: Mang nghĩa "thay mặt cho".
Question 32. A. others B. another C. other D. the others
Giải thích:
A. others - SAI: "Others" là đại từ, đứng một mình, không đi kèm danh từ phía sau.
B. another - SAI: Đi với danh từ số ít. "Natural resources" là số nhiều.
C. other - ĐÚNG: "Other" + Danh từ số nhiều (other natural resources).
D. the others - SAI: "The others" là đại từ xác định những cái còn lại, thường đứng một mình.
Question 33. A. voice B. sign C. message D. signal
Giải thích:
A. voice - SAI: "Voice" (giọng nói) không đi với động từ "transmit" trong ngữ cảnh ẩn dụ này.
B. sign - SAI: "Sign" là dấu hiệu.
C. message - ĐÚNG: Collocation "transmit a message" (truyền tải một thông điệp).
D. signal - SAI: "Signal" là tín hiệu (vật lý/kỹ thuật), ít dùng cho "unity and responsibility".
Question 34. A. move B. measurement C. experience D. contribution
Giải thích:
A. move - SAI: "Nước đi/động thái", không hợp ngữ cảnh đóng góp.
B. measurement - SAI: Sự đo lường.
C. experience - SAI: Trải nghiệm.
D. contribution - ĐÚNG: "Your contribution to this movement" (Sự đóng góp của bạn cho phong trào này).
Tham gia Giờ Trái Đất – Tạo nên sự khác biệt!
Mỗi năm, Giờ Trái Đất khuyến khích mọi người trên khắp thế giới tắt đèn trong một giờ, giúp tạo ra những thay đổi tích cực cho môi trường. Phong trào này cho thấy số lượng con người cùng hành động có thể tạo nên tác động to lớn như thế nào. Vì tình trạng ô nhiễm và mức tiêu thụ năng lượng ngày càng gia tăng, Giờ Trái Đất nhắc nhở chúng ta cân nhắc việc sử dụng điện và cách điều đó ảnh hưởng đến hành tinh. Bằng cách tắt các đèn không cần thiết, chúng ta góp phần giảm khí thải và bảo vệ những tài nguyên thiên nhiên khác hỗ trợ môi trường sống của chúng ta. Trong sự kiện này, chúng ta truyền đi một thông điệp mạnh mẽ về sự đoàn kết và trách nhiệm đối với các thế hệ tương lai. Hãy tham gia cùng chúng tôi trên hành trình này, bởi mỗi hành động nhỏ đều có ý nghĩa. Sự đóng góp của bạn cho phong trào này là chính đáng, có ý nghĩa và tạo ra tác động.
Hãy trở thành một phần của Giờ Trái Đất – hành động của bạn rất quan trọng!
Read the following announcement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 35 to 40.
WILDLIFE ADVENTURES
Have you ever wondered what it’s like to encounter a lion in the wild? Or maybe you’ve thought about how it feels to spot a rare bird in the jungle. Well, these are the kinds of experiences that await you on a (35) ____________ safari! You’ll be amazed by the beauty of nature and the fascinating creatures (36) ____________ our planet. However, there are important things to consider before you head out for such an adventure. For example, it’s crucial to pack the necessary gear, such as binoculars, sunscreen, and a camera. You also need to make sure that the animals you encounter are not displaced from their natural environment due to poaching or habitat loss. Fortunately, many organizations are working tirelessly to protect endangered species and support conservation efforts globally. While on your trip, you’ll also (37) ____________ the opportunity to learn (38) ____________ the delicate balance of the ecosystem and how all the animals coexist in harmony with one another. So, if you’re looking for a(n) (39) ____________, don’t hesitate (40) ____________ your next adventure today!
Question 35. A. thrillingly B. thrilling C. thrilled D. thrills
Giải thích:
A. thrillingly - SAI: Trạng từ không bổ nghĩa cho danh từ "safari".
B. thrilling - ĐÚNG: Tính từ chủ động (V-ing) mô tả bản chất của sự vật/sự việc. "A thrilling safari" (một chuyến đi săn đầy kịch tính).
C. thrilled - SAI: Tính từ bị động (V-ed) chỉ cảm xúc của con người (bị/được làm cho phấn khích).
D. thrills - SAI: Danh từ/Động từ.
Question 36. A. that inhabited B. were inhabited C. inhabiting D. inhabited
Giải thích:
A. that inhabited - SAI: Sai thì. Câu đang dùng hiện tại đơn, không dùng quá khứ "inhabited".
B. were inhabited - SAI: Dạng bị động và chia động từ sai chỗ (đây là mệnh đề quan hệ rút gọn).
C. inhabiting - ĐÚNG: Rút gọn mệnh đề quan hệ dạng chủ động (creatures which inhabit... -> creatures inhabiting...). Sinh vật "cư trú" là hành động chủ động.
D. inhabited - SAI: Dùng cho rút gọn bị động hoặc quá khứ, không hợp nghĩa "sinh vật cư trú".
Question 37. A. do B. have C. miss D. make
Giải thích:
A. do - SAI.
B. have - ĐÚNG: Collocation "have the opportunity to V" (có cơ hội làm gì).
C. miss - SAI: "Bỏ lỡ cơ hội" - Trái nghĩa với giọng văn khuyến khích của bài.
D. make - SAI: Thường dùng "create an opportunity", ít dùng "make the opportunity" trong ngữ cảnh này.
Question 38. A. with B. about C. in D. of
Giải thích:
A. with - SAI.
B. about - ĐÚNG: Cấu trúc "learn about something" (học/tìm hiểu về cái gì).
C. in - SAI.
D. of - SAI: "Learn of" thường nghĩa là nghe tin tức về ai đó, không sâu bằng "learn about".
Question 39. A. wildlife unforgettable experience B. wildlife experience unforgettable
C. unforgettable wildlife experience D. unforgettable experience wildlife
Giải thích:
A. wildlife unforgettable experience - SAI.
B. wildlife experience unforgettable - SAI.
C. unforgettable wildlife experience - ĐÚNG: Trật tự tính từ: Opinion (Unforgettable - Khó quên) + Type/Noun adjunct (Wildlife - Hoang dã) + Head Noun (Experience).
D. unforgettable experience wildlife - SAI.
Question 40.A. to plan B. plan C. planning D. to planning
Giải thích:
A. to plan - ĐÚNG: Cấu trúc "hesitate + to V" (do dự làm gì). "Don't hesitate to plan..." (Đừng ngần ngại lên kế hoạch...).
B. plan - SAI.
C. planning - SAI.
D. to planning - SAI.
Dịch:
NHỮNG CHUYẾN PHIÊU LƯU HOANG DÃ
Bạn đã bao giờ tự hỏi sẽ như thế nào khi chạm trán một con sư tử trong tự nhiên chưa? Hoặc có thể bạn từng nghĩ đến cảm giác khi bắt gặp một loài chim quý hiếm trong rừng rậm. Vâng, đó chính là những trải nghiệm đang chờ đón bạn trong một chuyến safari đầy kịch tính! Bạn sẽ bị choáng ngợp bởi vẻ đẹp của thiên nhiên và những sinh vật hấp dẫn sinh sống trên hành tinh của chúng ta. Tuy nhiên, có những điều quan trọng cần cân nhắc trước khi bạn lên đường cho một chuyến phiêu lưu như vậy. Ví dụ, việc chuẩn bị các trang thiết bị cần thiết như ống nhòm, kem chống nắng và máy ảnh là vô cùng quan trọng. Bạn cũng cần đảm bảo rằng những loài động vật bạn bắt gặp không bị xáo trộn khỏi môi trường sống tự nhiên của chúng do nạn săn trộm hay mất môi trường sống. May mắn thay, nhiều tổ chức đang không ngừng nỗ lực để bảo vệ các loài có nguy cơ tuyệt chủng và hỗ trợ các hoạt động bảo tồn trên toàn cầu. Trong suốt chuyến đi, bạn cũng sẽ có cơ hội tìm hiểu về sự cân bằng mong manh của hệ sinh thái và cách tất cả các loài động vật cùng chung sống hài hòa với nhau. Vì vậy, nếu bạn đang tìm kiếm một trải nghiệm hoang dã khó quên, đừng ngần ngại lên kế hoạch cho chuyến phiêu lưu tiếp theo của bạn ngay hôm nay!