35. Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
3/13/2025 7:20:44 PM
haophamha ...

 

Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk  

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

 

Họ, tên thí sinh: .....................................................................

Số  báo  danh: ........................................................................

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 1 to 5.

Question 1.

a. However, despite this growth, Redmond still lacks a hospital, as the nearest one is located over 30 miles away in Longreach.

b. Once abundant parks on Oak Street and Richmond Avenue have been replaced by factories, marking a shift towards industrialization.

c. The industrial shift has also attracted new businesses, from arcades to shops and factories, boosting the local economy and making Redmond more and more commercially active.

d. Redmond has transformed significantly over the past decade.

e. This industrial growth has led to a 25% population boom due to an influx of factory workers, resulting in increased traffic congestion.

        A. d-a-e-b-c        B. d-e-b-c-a        C. d-c-a-b-e        D. d-b-c-e-a

Question 2.

a. Nam: Hi, Mark! Long time no see. You look so good!

b. Nam: Yes, I have. I exercise every morning and eat more healthy food.

c. Mark: Hi, Nam! Thanks. You look so fit, too. Have you worked out a lot lately?

        A. c-a-b        B. c-b-a        C. b-c-a        D. a-c-b

Question 3.

a. Alex: Why online classes?

b. Sue: I’m going to try online classes.

c. Alex: How are you going to improve your English?

d. Alex: I think online classes are too expensive. I don’t think I’ll try them.

e. Sue: They improve our communication skills, and they have flexible schedules.

        A. d-b-a-e-c        B. c-b-a-e-d        C. d-e-a-b-c        D. c-e-d-b-a

Question 4.

Hi Alice,

a. That would be a perfect opportunity for us to escape from the city and breathe in some fresh mountain air!

b. I have been thinking about planning a small, relaxing trip to the mountains this weekend to unwind a bit.

c. Let me know if you’re interested in joining; I think it could be a lot of fun!

d. The weather forecast looks absolutely ideal for some hiking and exploring.

e. It’s been quite some time since our last outdoor adventure together, don’t you think?

Write back soon,

Sam

        A. c – b – d – a – e        B. e – d – a – b – c        C. b – d – e – a – c        D. a – e – b – d – c

Question 5.

a. While deadlines and flexibility are essential aspects of this job, the occasional office meeting for project updates, for instance, is a small trade-off.

b. Working remotely from home fuels my creativity and allows for a more productive environment.

c. Indeed, for the past year, I have thrived in this role at a local company, where I craft engaging online content and develop effective strategies.

d. My passion for both people and technology naturally led me to a fulfilling career in social media management.

e. In conclusion, I am incredibly happy with my current position and the opportunities it provides, as it perfectly combines my interests and skills.

        A. b-c-d-a-e        B. c-a-d-b-e        C. a-b-c-d-e        D. d-c-b-a-e

Read the following passage about a secret job and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 6 to 15.

A SECRET JOB IN THE RETAIL TRADE

I am in a supermarket, doing my best to look like any other shopper browsing the shelves. My opinion on this trip is to buy something I fancy from the bakery, which means I’ll have to interact with the person at the counter. I’m hoping to pass off the handwritten notes I’m carrying as a shopping list, because no one must know why I am here. I have to keep my identity secret because I am a mystery shopper.

(I) My job involves visiting five to ten different stores a day and scoring them on, among other things, their appearance and cleanliness. (II). With the €20 I am given to spend at each store, I purchase the obligatory item that enables me to assess the service I receive at the checkout. (III). Adding the value of my purchase to the €225 I make in a typical day of eight hours of visits and two hours filing reports, I earn more than enough to live on. (IV).

However, assignments paying as well as mine are becoming few and far between due to the soaring demand in my line of work. Retailers increasingly need to maintain standards so as to offer consumers a quality shopping experience and keep them from turning to the internet. However, to date, there are more than half a million mystery shoppers registered in the UK, making competition for jobs very fierce. Today it isn’t only other shoppers I hide my identity from; even my friends and family don’t know who I work for.

Question 6. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit? “This feedback helps retailers improve their services and maintain customer satisfaction

        A. (IV)        B. (I)        C. (II)        D. (III)

Question 7. The phrase “pass off” in paragraph 1 could be best replaced by the____.

        A. pretend        B. make up        C. throw away        D. hand out

Question 8. The word “them” in paragraph 2 refers to ______.

        A. the stores        B. mystery shoppers        C. the shelves        D. the consumers

Question 9. Which of the following is NOT a reason why mystery shopping has become more competitive?

A. There is rising competition due to high demand for mystery shoppers.

B. More than half a million mystery shoppers are registered in the UK.

C. The number of stores has been declining.

D. Retailers are increasingly focused on providing a good shopping experience.

Question 10. Which of the following best summarises paragraph 3?

A. The writer talks about how the demand for mystery shoppers has decreased over time.

B. The writer describes their relationship with their friends and family.

C. The writer explains why mystery shopping has become more competitive and how they keep their job a secret.

D. The writer talks about the importance of online shopping for retailers.

Question 11. The word “soaring” in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _______.

        A. declining        B. growing        C. rising        D. increasing

Question 12. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. There are only a few mystery shoppers registered in the UK.

B. The writer makes enough money to live comfortably from mystery shopping.

C. The writer spends €225 on purchases every day.

D. Mystery shoppers usually reveal their identity to the store staff.

Question 13. Which of the following best paraphrases the underlined sentence: “Retailers increasingly need to maintain standards so as to offer consumers a quality shopping experience and keep them from turning to the internet”?

A. Retailers must uphold high standards to keep customers satisfied and prevent them from shopping online.

B. Consumers are turning to the internet because retailers are not maintaining their standards.

C. Retailers are focused on improving their online shopping services to attract more customers.

D. Retailers have decided to lower their standards due to competition from online stores.

Question 14. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Mystery shoppers are required to reveal their identities at the end of each visit.

B. The job of a mystery shopper is highly predictable and steady.

C. The growing competition among mystery shoppers is making it harder to find high-paying assignments.

D. Mystery shoppers are paid based on how many stores they visit each day.

Question 15. Which of the following best summarises the passage?

A. The passage focuses on the writer’s personal relationship with their friends and family and how they avoid discussing their job as a mystery shopper.

B. The writer explains how they manage to make a significant income by shopping for other people and filling reports on store managers.

C. The passage describes how the retail industry is declining due to the rise of online shopping, with mystery shoppers becoming less important.

D. The writer discusses their experience working as a mystery shopper and the challenges of keeping their identity secret while evaluating stores.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 16 to 23.

In many European cultures, names are typically chosen by parents. Parents’ choice for their child’s name may be based on names of relatives or ancestors within their particular family. For example, in Italy, children are traditionally named after their grandparents. The parents generally use the father’s parents’ names first. If they have more children, then they will use the mother’s parents’ names. Similarly, some people in Eastern Europe name their children after relatives who have died. This tradition is seen as a means to protect the child from the Angel of Death.

Traditionally in some Asian countries, a child’s grandfather or a fortune-teller chooses the child’s name. In contrast to the tradition of naming children after relatives, the child’s name is chosen to influence the child’s character. For example, names may be based on a connection to certain elements such as fire, water, earth, wood, or metal. Or the name might include a written character meaning beauty, strength, or kindness.

In certain African cultures, when a child is born plays a large part in determining the child’s name. In Ghana’s Akan culture, the day a child is born determines the child’s name. But each day has different names for boys and girls. For instance, a boy born on Friday is named Kofi, whereas a girl born on the same day is named Afua. Both Kofi and Afua are names meaning “wanderer” or “explorer.” Children with these names are seen as travelers.

No matter where the name comes from, a child’s name is the first gift in life. Whether it is chosen according to preference or dictated by tradition, the name reflects something about a child’s culture. For that reason, all names should be treasured and respected.

(Adapted from Reading Challenge)

Question 16. Which of the following is NOT mentioned in the passage ?

A. The process of naming varies significantly across cultures.

B. Parents in all cultures choose their child’s name.

C. Names are chosen on family traditions.

D. Some cultures have specific meanings attached to names.

Question 17. The word “protect” in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to _________.

        A. prohibit        B. defend        C. endanger        D. keep

Question 18. The word “treasured” in paragraph 4 could be best replaced by _______.

        A. collected        B. forgot        C. valued        D. ignored

Question 19. The word “it” in paragraph 4 refers to ________.

        A. the culture of the child        B. the child’s name

        C. the tradition of naming        D. the character of the child

Question 20. Which of the following best paraphrases the underlined sentence “No matter where the name comes from, a child’s name is the first gift in life.”?

A. A child’s name is always given by parents.

B. Regardless of its origin, a child’s name is an important gift.

C. However the name is given, it’s still the child’s event.

D. The name a child receives is often not significant.

Question 21. According to the text, which of the following detail is TRUE?

A. Names in African cultures are the same for all children.

B. Parents are not involved in the naming process in any culture.

C. All cultures choose names based solely on family history.

D. In some Asian cultures, names may influence character traits.

Question 22. In which paragraph does the writer mention about the culture in which children are most likely named after their grandparents?

        A. Paragraph 1        B. Paragraph 3        C. Paragraph 4        D. Paragraph 2

Question 23. In which paragraph does the writer mention about the relationship between a child’s name and his/her personality?

        A. Paragraph 1        B. Paragraph 2        C. Paragraph 4        D. Paragraph 3

Read the following passage about the benefits of learning a foreign language and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 24 to 28.

Learning a foreign language has become increasingly important in our globalized worlD. It not only opens up new opportunities for communication and cultural exchange but also (24)______. Despite these advantages, there are still challenges involved in learning a new language, especially in (25) ______.

Many educational institutions are incorporating foreign language programs (26) ______. These programs are designed to enhance students' cultural awareness and improve their career prospects. For example, (27) _______ in various job markets, where employers value language skills. However, it is essential (28) _______ to meet the needs of diverse learners.

(Adapted from The Benefits of Learning a Foreign Language)

Question 24.

A. that provides a competitive edge in a highly interconnected and diverse society

B. provides a competitive edge in a highly interconnected and diverse society

C. provide a competitive edge in a highly interconnected and diverse society

D. providing a competitive edge in a highly interconnected and diverse society

Question 25.

A. maintaining motivation and interest in learning to practice every day

B. maintaining motivation and interesting in learning to practice every day

C. from which maintain motivation and interest in learning to practice every day

D. that maintain motivation and interest in learning to practice every day

Question 26.

A. with the aim of improve students' overall language skills

B. aiming to improve students' overall language skills

C. with the goal to improve students' overall language skills

D. that aim to improve students' overall language skills

Question 27.

A. Bilingual programs can offer competitive advantages in a globalized job market

B. Bilingual programs can help individuals to navigate multicultural workplaces effectively

C. Bilingual programs can create pathways for international career development

D. Bilingual programs can significantly increase employability and advancement opportunities

Question 28.

A. to include practical and experiential activities for use in the workplace.

B. that language education must be appropriate to the goals and environment of use.

C. that all language education focuses solely on grammar and vocabulary

D. that language education be tailored to accommodate various learning preferences

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 29 to 34.

DISCOVER NEW TRAVEL BUDDIES WITH TRAVELMATE

"Who will you explore your next destination with? Will they share the same (29) ______ for adventure, or will they prefer a more relaxing trip?" If you often wonder (30) _______ your travel companions before your next vacation, we have exciting news for you! TravelMate, a (31) _____, allows you to select your future travel buddies before your trip. This service is designed to give you a more enjoyable and personalized experience. All you need to do is share your travel preferences with the platform, and you'll be matched with others (32) ______ similar tastes. Whether you're looking to make new friends or reconnect with previous ones, TravelMate (33) ______it easy. If you're seeking adventure or simply want (34) _______ a relaxing getaway, there's a perfect match waiting for you!

(Adapted from Global Travel)

Question 29.

        A. enthusiasm        B. enthusiastic        C. enthusiast        D. enthusiastically

Question 30.

        A. over        B. for        C. with        D. about

Question 31.

        A. new travel platform                B. travel platform new

        C. new platform travel                D. travel new platform

Question 32.

        A. to have        B. had        C. having        D. who has

Question 33.

A. takes        B. makes        C. gives        D. does

Question 34.

        A. have        B. having        C. to having        D. to have

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct option that best fits each of the numbered blanks from 35 to 40.

EXPLORE CULTURAL DIVERSITY

Culture is the heart of every society, reflecting traditions, values, and creativity. By understanding different cultures, we enrich our perspectives and build connections with (35) ______. Whether through art, language, or celebrations, culture (36) ______ our identities and offers a window into the lives of others.

Why Embrace Cultural Diversity?

Celebrate Differences: Every culture has unique traditions, from festivals and dances to foods and clothing. (37) _______experiencing these, we gain a deeper appreciation of our global community.

Language as a Key: Learning even a few words in another language can open (38) ______to new friendships and understanding.

Art & Music: Cultural (39) _______ in music, paintings, and performances are windows into a community's history and values.

Get Involved!

Attend local cultural festivals.

Try traditional cuisines from around the world.

(40) ______ art and films from different countries.

Celebrate culture brings us closer together.

Question 35.

        A. the other        B. another        C. others        D. other

Question 36.

        A. forms        B. creates        C. shapes        D. establishes

Question 37.

        A. On behalf of        B. In view of        C. By means of        D. In case of

Question 38.

        A. doors        B. curtains        C. gates        D. windows

Question 39.

        A. expressions        B. depression        C. compression        D. impressions

Question 40.

        A. Share with        B. Commit to        C. Engage with        D. Contribute to

 

ĐỀ THI THỬ TN THPT 2025 - MÔN TIẾNG ANH - CÁC TRƯỜNG VÀ SỞ GD TRÊN CẢ NƯỚC - FILE WORD CÓ LỜI GIẢI

1. THPT Kỳ Anh - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

2. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Yên Bái (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

3. THPT Ngô Gia Tự - Vĩnh Phúc - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

4. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Mã đề lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

5. THPT Sơn Thịnh - Yên BáI (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

6. THPT Thuận Thành 3 - Bắc Ninh (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

7. Chuyên Phan Bội Châu – Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

8. THPT Gò Công Đông - Tiền Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

9. Chuyên Vĩnh Phúc (Lần 1) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

10. Sở giáo dục và đào tạo Yên Bái (Mã lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

11. Chuyên Võ Nguyên Giáp - Quảng Bình (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

12. THPT Nguyễn Khuyến - Bình Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

13. THPT Chuyên Quang Trung - Bình Phước - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

14. THPT Nguyễn Quang Diệu - Đồng Tháp - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

15. THPT Hoàng Văn Thụ - Hà Nội - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

16. THPT Mỹ Đức B - Hà Nội (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

17. THPT Kinh Môn - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

18. THPT Nguyễn Trãi (Thường Tín - Hà Nội) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

19. THPT Nghèn - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

20. THCS - THPT Nguyễn Khuyến - TP.HCM (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

21. Cụm Liên trường THPT Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

22. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Ninh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

23. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 901) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

24. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 902) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

25. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 903) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

26. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 904) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

27. THPT Chuyên Bình Long - Bình Phước (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

28. THPT Chuyên Chu Văn An - Lạng Sơn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

29. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

30. THPT Chuyên Trần Phú - Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

31. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Kon Tum (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

32. THPT Chuyên Đại học Vinh - Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

33. THPT Thành Đông - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

34. THPT Đào Duy Từ - Thanh Hóa (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

35. Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

36. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

37. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề chẵn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

38. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề lẻ (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

 

 

 

Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk  

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

 

Họ, tên thí sinh: .....................................................................

Số  báo  danh: ........................................................................

ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 1 to 5.

Question 1.

a. However, despite this growth, Redmond still lacks a hospital, as the nearest one is located over 30 miles away in Longreach.

b. Once abundant parks on Oak Street and Richmond Avenue have been replaced by factories, marking a shift towards industrialization.

c. The industrial shift has also attracted new businesses, from arcades to shops and factories, boosting the local economy and making Redmond more and more commercially active.

d. Redmond has transformed significantly over the past decade.

e. This industrial growth has led to a 25% population boom due to an influx of factory workers, resulting in increased traffic congestion.

        A. d-a-e-b-c        B. d-e-b-c-a        C. d-c-a-b-e        D. d-b-c-e-a

DỊCH BÀI:

Redmond has transformed significantly over the past decade. Once abundant parks on Oak Street and Richmond Avenue have been replaced by factories, marking a shift towards industrialization. The industrial shift has also attracted new businesses, from arcades to shops and factories, boosting the local economy and making Redmond more and more commercially active. This industrial growth has led to a 25% population boom due to an influx of factory workers, resulting in increased traffic congestion. However, despite this growth, Redmond still lacks a hospital, as the nearest one is located over 30 miles away in Longreach.

Redmond đã chuyển mình đáng kể trong thập kỷ qua. Những công viên rộng lớn trước đây trên phố Oak và Đại lộ Richmond đã được thay thế bằng những nhà máy, đánh dấu sự dịch chuyển sang hướng công nghiệp hóa. Sự chuyển dịch công nghiệp cũng đã thu hút các doanh nghiệp mới, từ các khu trò chơi điện tử đến các cửa hàng và nhà máy, thúc đẩy nền kinh tế địa phương và khiến Redmond trở nên ngày càng năng động về mặt thương mại hơn. Sự tăng trưởng công nghiệp này đã dẫn đến bùng nổ 25% dân số do sự đổ về của các công nhân nhà máy, dẫn đến tăng ùn tắc giao thông. Tuy nhiên, mặc cho sự tăng trưởng này, Redmond vẫn thiếu một bệnh viện, vì bệnh viện gần nhất ở Longreachcách đó hơn 30 dặm.

→ Chọn đáp án D

Question 2.

a. Nam: Hi, Mark! Long time no see. You look so good!

b. Nam: Yes, I have. I exercise every morning and eat more healthy food.

c. Mark: Hi, Nam! Thanks. You look so fit, too. Have you worked out a lot lately?

        A. c-a-b        B. c-b-a        C. b-c-a        D. a-c-b

DỊCH BÀI:

Nam: Hi, Mark! Long time no see. You look so good!

Nam: Chào, Mark! Đã lâu không gặp. Bạn trông thật khỏe mạnh!

Mark: Hi, Nam! Thanks. You look so fit, too. Have you worked out a lot lately?

Mark: Chào, Nam! Cảm ơn. Bạn cũng trông rất cân đối. Gần đây bạn đã tập luyện rất nhiều đúng không?

Nam: Yes, I have. I exercise every morning and eat more healthy food.

Nam: Đúng vậy. Mình tập thể dục mỗi buổi sáng và ăn nhiều thức ăn lành mạnh.

→ Chọn đáp án D

Question 3.

a. Alex: Why online classes?

b. Sue: I’m going to try online classes.

c. Alex: How are you going to improve your English?

d. Alex: I think online classes are too expensive. I don’t think I’ll try them.

e. Sue: They improve our communication skills, and they have flexible schedules.

        A. d-b-a-e-c        B. c-b-a-e-d        C. d-e-a-b-c        D. c-e-d-b-a

DỊCH BÀI:

Alex: How are you going to improve your English?

Alex: Bạn dự định cải thiện tiếng Anh của bạn bằng cách nào?

Sue: I’m going to try online classes.

Sue: Mình sẽ thử các lớp học trực tuyến.

Alex: Why online classes?

Alex: Tại sao lại là các lớp học trực tuyến?

Sue: They improve our communication skills, and they have flexible schedules.

Sue: Chúng cải thiện những kỹ năng giao tiếp của chúng ta, và chúng có lịch biểu linh hoạt.

Alex: I think online classes are too expensive. I don’t think I’ll try them.

Alex: Mình nghĩ các lớp học trực tuyến quá đắt tiền. Mình không nghĩ là mình sẽ thử chúng.

→ Chọn đáp án B

Question 4.

Hi Alice,

a. That would be a perfect opportunity for us to escape from the city and breathe in some fresh mountain air!

b. I have been thinking about planning a small, relaxing trip to the mountains this weekend to unwind a bit.

c. Let me know if you’re interested in joining; I think it could be a lot of fun!

d. The weather forecast looks absolutely ideal for some hiking and exploring.

e. It’s been quite some time since our last outdoor adventure together, don’t you think?

Write back soon,

Sam

        A. c – b – d – a – e        B. e – d – a – b – c        C. b – d – e – a – c        D. a – e – b – d – c

DỊCH BÀI:

Hi Alice,

Chào Alice,

I have been thinking about planning a small, relaxing trip to the mountains this weekend to unwind a bit. The weather forecast looks absolutely ideal for some hiking and exploring. It’s been quite some time since our last outdoor adventure together, don’t you think? That would be a perfect opportunity for us to escape from the city and breathe in some fresh mountain air! Let me know if you’re interested in joining; I think it could be a lot of fun!

Tớ đã nghĩ đến việc lên kế hoạch cho một chuyến đi nhỏ, thư giãn lên núi vào cuối tuần này để xả hơi một chút. Dự báo thời tiết trông cực kỳ lý tưởng cho việc đi bộ đường dài và khám phá. Đã khá lâu rồi kể từ chuyến phiêu lưu ngoài trời cuối cùng của chúng ta, cậu không nghĩ vậy sao? Đó sẽ là một cơ hội hoàn hảo để chúng ta trốn khỏi thành phố và hít thở không khí trong lành của núi rừng! Hãy cho tớ biết nếu cậu muốn tham gia nhé; tớ nghĩ nó sẽ rất vui đấy!

Write back soon,

Sam

Hồi âm sớm nhé,

Sam

→ Chọn đáp án C

Question 5.

a. While deadlines and flexibility are essential aspects of this job, the occasional office meeting for project updates, for instance, is a small trade-off.

b. Working remotely from home fuels my creativity and allows for a more productive environment.

c. Indeed, for the past year, I have thrived in this role at a local company, where I craft engaging online content and develop effective strategies.

d. My passion for both people and technology naturally led me to a fulfilling career in social media management.

e. In conclusion, I am incredibly happy with my current position and the opportunities it provides, as it perfectly combines my interests and skills.

        A. b-c-d-a-e        B. c-a-d-b-e        C. a-b-c-d-e        D. d-c-b-a-e

DỊCH BÀI:

My passion for both people and technology naturally led me to a fulfilling career in social media management. Indeed, for the past year, I have thrived in this role at a local company, where I craft engaging online content and develop effective strategies. Working remotely from home fuels my creativity and allows for a more productive environment. While deadlines and flexibility are essential aspects of this job, the occasional office meeting for project updates, for instance, is a small trade-off. In conclusion, I am incredibly happy with my current position and the opportunities it provides, as it perfectly combines my interests and skills.

Niềm đam mê của tôi đối với con người và công nghệ đã dẫn tôi một cách tự nhiên đến với một sự nghiệp đầy ý nghĩa trong quản lý truyền thông xã hội. Thực tế, suốt năm qua, tôi đã phát triển mạnh mẽ trong vai trò này tại một công ty địa phương, nơi tôi tạo ra những nội dung trực tuyến hấp dẫn và xây dựng các chiến lược hiệu quả. Làm việc từ xa tại nhà giúp tôi nuôi dưỡng sự sáng tạo và tạo ra môi trường làm việc năng suất hơn. Mặc dù những hạn chót và sự linh hoạt là những yếu tố quan trọng của công việc, nhưng thỉnh thoảng có các cuộc họp văn phòng để cập nhật tiến độ dự án chẳng hạn, chỉ là một sự đánh đổi nhỏ. Tóm lại, tôi thực sự hài lòng với vị trí hiện tại và những cơ hội mà công việc mang lại, vì nó kết hợp hoàn hảo giữa sở thích và kỹ năng của tôi.

→ Chọn đáp án D

Read the following passage about a secret job and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 6 to 15.

A SECRET JOB IN THE RETAIL TRADE

I am in a supermarket, doing my best to look like any other shopper browsing the shelves. My opinion on this trip is to buy something I fancy from the bakery, which means I’ll have to interact with the person at the counter. I’m hoping to pass off the handwritten notes I’m carrying as a shopping list, because no one must know why I am here. I have to keep my identity secret because I am a mystery shopper.

(I) My job involves visiting five to ten different stores a day and scoring them on, among other things, their appearance and cleanliness. (II). With the €20 I am given to spend at each store, I purchase the obligatory item that enables me to assess the service I receive at the checkout. (III). Adding the value of my purchase to the €225 I make in a typical day of eight hours of visits and two hours filing reports, I earn more than enough to live on. (IV).

However, assignments paying as well as mine are becoming few and far between due to the soaring demand in my line of work. Retailers increasingly need to maintain standards so as to offer consumers a quality shopping experience and keep them from turning to the internet. However, to date, there are more than half a million mystery shoppers registered in the UK, making competition for jobs very fierce. Today it isn’t only other shoppers I hide my identity from; even my friends and family don’t know who I work for.

Question 6. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit? “This feedback helps retailers improve their services and maintain customer satisfaction

        A. (IV)        B. (I)        C. (II)        D. (III)

Giải thích:

DỊCH BÀI:

A SECRET JOB IN THE RETAIL TRADE

CÔNG VIỆC BÍ MẬT TRONG NGÀNH BÁN LẺ

I am in a supermarket, doing my best to look like any other shopper browsing the shelves. My opinion on this trip is to buy something I fancy from the bakery, which means I’ll have to interact with the person at the counter. I’m hoping to pass off the handwritten notes I’m carrying as a shopping list, because no one must know why I am here. I have to keep my identity secret because I am a mystery shopper.

Tôi đang ở trong siêu thị, cố gắng hết sức để trông giống bất kỳ người mua hàng khác đang lướt qua các kệ hàng. Ý kiến của tôi về chuyến đi này là mua thứ gì đó tôi thích từ tiệm bánh, điều đó có nghĩa là tôi sẽ phải tương tác với người ở quầy. Tôi đang hi vọng sẽ vờ như những ghi chú viết tay mà tôi đang cầm là danh sách mua sắm, vì không ai được biết vì sao tôi lại ở đây. Tôi phải giữ bí mật danh tính vì tôi là một người mua sắm bí ẩn.

My job involves visiting five to ten different stores a day and scoring them on, among other things, their appearance and cleanliness. This feedback helps retailers improve their services and maintain customer satisfaction. With the €20 I am given to spend at each store, I purchase the obligatory item that enables me to assess the service I receive at the checkout. Adding the value of my purchase to the €225 I make in a typical day of eight hours of visits and two hours filing reports, I earn more than enough to live on.

Công việc của tôi bao gồm ghé năm đến mười cửa hàng khác nhau một ngày và chấm điểm họ dựa trên nhiều tiêu chí, bao gồm vẻ ngoài và độ sạch sẽ. Phản hồi này giúp các nhà bán lẻ cải thiện dịch vụ của họ và duy trì sự hài lòng của khách hàng. Với €20 tôi được đưa để tiêu ở mỗi cửa hàng, tôi mua món đồ bắt buộc mà có thể cho phép tôi đánh giá dịch vụ tôi nhận được ở quầy thanh toán. Cộng giá trị mua hàng vào số tiền €225 tôi kiếm được trong một ngày làm việc trung bình tám giờ và hai giờ nộp báo cáo, tôi kiếm được nhiều hơn mức đủ để sống.

However, assignments paying as well as mine are becoming few and far between due to the soaring demand in my line of work. Retailers increasingly need to maintain standards so as to offer consumers a quality shopping experience and keep them from turning to the internet. However, to date, there are more than half a million mystery shoppers registered in the UK, making competition for jobs very fierce. Today it isn’t only other shoppers I hide my identity from; even my friends and family don’t know who I work for.

Tuy nhiên, những công việc được trả lương cao như công việc của tôi đang ngày càng ít đi do nhu cầu trong lĩnh vực công việc của tôi ngày càng tăng cao. Các nhà bán lẻ ngày càng cần duy trì những tiêu chuẩn để mang đến cho người tiêu dùng một trải nghiệm mua sắm chất lượng và giữ chân để họ không chuyển sang internet. Tuy nhiên, cho đến nay, có hơn nửa triệu người mua sắm bí ẩn được đăng ký tại Vương quốc Anh, khiến cho sự cạnh tranh việc làm trở nên rất khốc liệt. Ngày nay, tôi không chỉ giấu kín danh tính với những người mua sắm khác; mà thậm chí cả bạn bè và gia đình tôi đều không biết tôi làm việc cho công ty nào.

Câu sau đây phù hợp nhất ở vị trí nào trong đoạn 1?

“This feedback helps retailers improve their services and maintain customer satisfaction”

A. (IV)

B. (I)

C. (II)

D. (III)

Câu phù hợp nhất ở vị trí II do “this feedback” chỉ “scoring them” trong câu liền trướC.

Thông tin:

My job involves visiting five to ten different stores a day and scoring them on, among other things, their appearance and cleanliness. This feedback helps retailers improve their services and maintain customer satisfaction. (Công việc của tôi bao gồm ghé năm đến mười cửa hàng khác nhau một ngày và chấm điểm họ dựa trên nhiều tiêu chí, bao gồm vẻ ngoài và độ sạch sẽ. Phản hồi này giúp các nhà bán lẻ cải thiện dịch vụ của họ và duy trì sự hài lòng của khách hàng.)

→ Chọn đáp án C

Question 7. The phrase “pass off” in paragraph 1 could be best replaced by the____.

        A. pretend        B. make up        C. throw away        D. hand out

Cụm “pass off”’ trong đoạn 1 có thể được thay thế bởi từ/cụm từ ____.

A. pretend /prɪˈtend/ (v): giả vờ

B. make something up: bịa đặt cái gì

C. throw something away: vứt cái gì

D. hand something out: phân phát cái gì

pass something off as something: vờ cái gì là cái gì = pretend

Thông tin:

I’m hoping to pass off the handwritten notes I’m carrying as a shopping list, because no one must know why I am here. (Tôi đang hi vọng sẽ vờ như những ghi chú viết tay mà tôi đang cầm là danh sách mua sắm, vì không ai được biết vì sao tôi lại ở đây.)

→ Chọn đáp án A

Question 8. The word “them” in paragraph 2 refers to ______.

        A. the stores        B. mystery shoppers        C. the shelves        D. the consumers

Từ “them” trong đoạn 2 đề cập đến ______.

A. những cửa hàng

B. những người mua sắm bí ẩn

C. những kệ hàng

D. những người tiêu dùng

Thông tin:

My job involves visiting five to ten different stores a day and scoring them on, among other things, their appearance and cleanliness. (Công việc của tôi bao gồm ghé năm đến mười cửa hàng khác nhau một ngày và chấm điểm họ dựa trên nhiều tiêu chí, bao gồm vẻ ngoài và độ sạch sẽ.)

→ Chọn đáp án A

Question 9. Which of the following is NOT a reason why mystery shopping has become more competitive?

A. There is rising competition due to high demand for mystery shoppers.

B. More than half a million mystery shoppers are registered in the UK.

C. The number of stores has been declining.

D. Retailers are increasingly focused on providing a good shopping experience.

Đâu sau đây không phải là một lý do vì sao việc mua sắm bí ẩn đã trở nên có tính cạnh tranh hơn?

A. Có sự gia tăng tính cạnh tranh do nhu cầu cao về những người mua sắm bí ẩn.

B. Hơn nửa triệu người mua sắm bí ẩn được đăng ký ở Anh.

C. Số lượng cửa hàng đã và đang giảm.

D. Các nhà bán lẻ đang ngày càng tập trung vào việc cung cấp một trải nghiệm mua sắm tốt.

Thông tin:

+ However, assignments paying as well as mine are becoming few and far between due to the soaring demand in my line of work. (Tuy nhiên, những công việc được trả lương cao như công việc của tôi đang ngày càng ít đi do nhu cầu trong lĩnh vực công việc của tôi ngày càng tăng cao.)

→ A được đề cập

+ However, to date, there are more than half a million mystery shoppers registered in the UK, making competition for jobs very fierce. (Tuy nhiên, cho đến nay, có hơn nửa triệu người mua sắm bí ẩn được đăng ký tại Vương quốc Anh, khiến cho sự cạnh tranh việc làm trở nên rất khốc liệt.)

→ B được đề cập

Retailers increasingly need to maintain standards so as to offer consumers a quality shopping experience and keep them from turning to the internet. (Các nhà bán lẻ ngày càng cần duy trì những tiêu chuẩn để mang đến cho người tiêu dùng một trải nghiệm mua sắm chất lượng và giữ chân để họ không chuyển sang internet.)

→ D được đề cập

→ Chọn đáp án C

Question 10. Which of the following best summarises paragraph 3?

A. The writer talks about how the demand for mystery shoppers has decreased over time.

B. The writer describes their relationship with their friends and family.

C. The writer explains why mystery shopping has become more competitive and how they keep their job a secret.

D. The writer talks about the importance of online shopping for retailers.

Câu nào sau đây tóm tắt đúng nhất đoạn 3?

A. Người viết nói về cách mà nhu cầu về người mua sắm bí ẩn đã giảm qua thời gian.

B. Người viết mô tả mối quan hệ với những người bạn và gia đình của họ.

C. Người viết giải thích vì sao việc mua sắm bí ẩn đã trở nên cạnh tranh hơn và cách mà họ giữ bí mật công việc.

D. Người viết nói về tầm quan trọng của việc mua sắm trực tuyến đối với các nhà bán lẻ.

Tóm tắt:

Đoạn 3 nói về những lý do vì sao công việc mua sắm bí ẩn đã trở nên cạnh tranh hơn, bao gồm nhu cầu cao và số người đăng ký công việc nhiều. Đồng thời người làm công việc này cũng phải giữ bí mật danh tính với những người bạn và gia đình của họ.

==> Người viết giải thích vì sao việc mua sắm bí ẩn đã trở nên cạnh tranh hơn và cách mà họ giữ bí mật công việc

→ Chọn đáp án C

Question 11. The word “soaring” in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _______.

        A. declining        B. growing        C. rising        D. increasing

Từ “soaring” trong đoạn 3 TRÁI NGHĨA với từ _________.

A. declining /dɪˈklaɪnɪŋ/ (adj): giảm

B. growing /ˈɡrəʊ.ɪŋ/ (adj): tăng

C. rising /ˈraɪ.zɪŋ/ (adj): tăng

D. increasing /ɪnˈkriːsɪŋ/(adj): tăng

soaring /ˈsɔː.rɪŋ/ (adj): tăng vọt >< declining

Thông tin:

However, assignments paying as well as mine are becoming few and far between due to the soaring demand in my line of work. (Tuy nhiên, những công việc được trả lương cao như công việc của tôi đang ngày càng ít đi do nhu cầu trong lĩnh vực công việc của tôi ngày càng tăng cao.)

→ Chọn đáp án A

Question 12. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. There are only a few mystery shoppers registered in the UK.

B. The writer makes enough money to live comfortably from mystery shopping.

Vẫn còn nội dung phía dưới, bạn hãy ấn nút để xem tiếp nhé...