THPT Lê Lợi - Thanh Hóa (Đề thi có 04 trang) |
KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề
|
Họ, tên thí sinh: .....................................................................
Số báo danh: ........................................................................
Read the following advertisement and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks from 1 to 6
WANT TO BE A PRODUCT REVIEWER?
A. passionate B. passionateness C. passion D. passionately
A. take B. make C. get D. have
A. working flexible hours B. working hours flexible
C. hours flexible working D. flexible working hours
A. based B. which based C. basing D. to base
A. Apply B. To be applied C. Applying D. To apply
Read the following passage about endangered languages and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 7 to 14.
A. the promotion of GDP growth
B. advancements in many aspects
C. the balanced development among regions
D. the synchronized infrastructures
Question 8. The word pressing in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to_____
A. unimportant B. burning C. urgent D. obligatory
Question 9. The word it in paragraph 1 refers to________
A. the urbanization rate B. the urbanization process
C. the promotion of GDP growth D. the Vietnamese government
Question 10. The word concretize in paragraph 3 could be best replaced by________.
A. actualize B. fulfill C. recognize D. understand
Question 11. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
A. The Vietnamese government has been actively involved in urban planning and development.
B. Urban planning and development have been a minor concern for the Vietnamese government.
C. The Vietnamese government has largely ignored urban planning and development in recent years.
D. Urban planning and development have not been prioritized by the Vietnamese government.
Question 12. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Environmental pollution is not considered a challenge in urban development in Vietnam.
B. The government has approved a plan to develop Vietnam's cities to respond to climate change.
C. Approximately 40% of 870 urban areas in Vietnam have been urbanized already.
Question 13. In which paragraph does the writer mention the problems of urbanisation in Vietnam?
A. Paragraph 4 B. Paragraph 2 C. Paragraph 1 D. Paragraph 3
A. Paragraph 4 B. Paragraph 1 C. Paragraph 2 D. Paragraph 3
Read the following passage about the urban shift and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 15 to 24.
(Adapted from https://whatisgreenliving.com/what-is-green-living)
Question 15. Which of the following is the synonym of " reducing" as used in the first paragraph?
A. getting away with B. cutting in on
C. running out of D. cutting down on
Question 16. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit?
A. (III) B. (I) C. (II) D. (IV)
Question 17. The word its in paragraph 2 refers to________
A. element B. Sweden C. strategy D. energy
Question 18. Which of the following is NOT true about Sweden's energy consumption?
A. Sweden relies mainly on fossil fuels for its energy needs.
B. Nuclear energy plays a key role in Sweden's energy use.
C. Sweden plans to become carbon neutral by 2045.
D. Sweden heavily invests in renewable energy sources.
Question 19. Which sentence best summarizes paragraph 3?
A. Sweden focuses on recycling and incinerating waste to generate energy.
D. Sweden promotes recycling and bans single-use plastics to reduce environmental impact.
Question 20. Which of the following is TRUE about Sweden's green living efforts?
A. Sweden focuses solely on renewable energy, ignoring waste management.
C. Sweden has not made significant progress in promoting environmental sustainability.
A. Sweden's green initiatives heavily depend on sustainable transportation.
B. Sustainable transportation is a minor aspect of Sweden's green efforts.
C. Another key part of Sweden's green initiatives is the focus on sustainable transportation.
D. Sustainable transportation in Sweden mainly focuses on creating cornerstones.
Question 22. The word holistic in paragraph 4 is OPPOSITE in meaning to________
A. unlimited B. sufficient C. incomplete D. all-inclusive
Question 23. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Sweden's transportation infrastructure is outdated and needs improvement.
B. Swedish people are encouraged to cycle to help reduce the carbon emissons.
C. Sweden has no interest in biofuels and sustainable aviation technologies.
D. Sweden plans to eliminate the cycling lanes and car-free zones in cities by 2045.
Question 24. Which of the following sentences best summarizes the main idea of the entire passage?
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 25 to 29.
a. David: That's good! What kind of work will you be doing?
b. Sophie: I'm a bit nervous but excited to take a new role.
c. Sophie: I'm about to start my internship next week.
d. David: Sounds like a fantastic opportunity! Are you feeling prepared?
e. Sophie: I'll be assisting in marketing and social media projects.
(Adapted from Learn Smart World)
A. c-e-d-b-a B. e-a-c-d-b C. e-d-a-b-c D. c-a-e-d-b
e. If selected, I can begin working after 24 October.
A. d-b-c-a-e B. d-b-c-e-a C. d-c-a-b-e D. d-c-b-a-e
a. Minh: Hi, Mark! Long time no see. You look so good!
b. Minh: Yes, I have. I exercise every morning and eat more healthy fooD.
c. Mark: Hi, Minh! Thanks. You look so fit, too. Have you worked out a lot recently?
A. a-c-b B. b-c-a C. c-b-a D. c-a-b
e. The rise of remote work has completely changed modern working environments and practices.
A. e-b-d-c-a B. a-c-d-b-e C. e-c-a-b-d D. a-e-c-b-d
a. This trend reflects a shift in the population distribution in Vietnam over the 60-year period.
A. d-c-a-b-e B. d-b-c-e-a C. d-e-b-c-a D. d-e-a-b-c
Read the following passage about humanoid robots and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 30 to 34.
(Adapted from https://truongloi.vn/tag/pham-nhat-vuong-net-worth/)
A. known for his determination and strategic vision on his journey to success
B. has been knowing for his determination and strategic vision on his journey to success
C. knows his determination and strategic vision on his journey to success
D. has been known for his determination and strategic vision on his journey to success
A. and his company soon expanded
B. for his company soon expanded
C. but his company soon expanded
D. or his company soon expanded
A. his leadership style is often described as visionary.
B. of which leadership style is often described as visionary
C. which leadership style is often described as visionary
D. whose leadership style is often described as visionary
A. Vingroup's venture into the automotive sector has captured international attention
B. the move by Vingroup into the automotive industry has gained no global interest
C. Vietnam's foray into the automotive industry has gained international attention
D. Vingroup's expansion into the automotive field has garnered nationwide attention
A. VinFast quickly became the first Vietnamese car manufacturer to reach the international stage
B. VinFast quickly became the first Vietnamese car maker reaching the international stage
C. Vietnam quickly became the first car producer to reach the international stage
D. Vietnam quickly became the first car manufacturer reaching the international stage
Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 35 to 40.
Your Gateway to a Healthier Lifestyle!
(Adapted from Gold Experience)
A. get on B. take up C. account for D. make out
A. Instead of B. Because of C. Irrespective of D. In case of
A. exist B. reside C. live D. stay
A. costs B. pensions C. profits D. wages
A. others B. another C. other D. the others
A. complaints B. regrets C. excuses D. words
ĐỀ THI THỬ TN THPT 2025 - MÔN TIẾNG ANH - CÁC TRƯỜNG VÀ SỞ GD TRÊN CẢ NƯỚC - FILE WORD CÓ LỜI GIẢI
1. THPT Kỳ Anh - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
2. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Yên Bái (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
3. THPT Ngô Gia Tự - Vĩnh Phúc - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
4. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Mã đề lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
5. THPT Sơn Thịnh - Yên BáI (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
6. THPT Thuận Thành 3 - Bắc Ninh (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
7. Chuyên Phan Bội Châu – Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
8. THPT Gò Công Đông - Tiền Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
9. Chuyên Vĩnh Phúc (Lần 1) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
10. Sở giáo dục và đào tạo Yên Bái (Mã lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
11. Chuyên Võ Nguyên Giáp - Quảng Bình (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
12. THPT Nguyễn Khuyến - Bình Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
13. THPT Chuyên Quang Trung - Bình Phước - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
14. THPT Nguyễn Quang Diệu - Đồng Tháp - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
15. THPT Hoàng Văn Thụ - Hà Nội - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
16. THPT Mỹ Đức B - Hà Nội (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
17. THPT Kinh Môn - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
18. THPT Nguyễn Trãi (Thường Tín - Hà Nội) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
19. THPT Nghèn - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
20. THCS - THPT Nguyễn Khuyến - TP.HCM (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
21. Cụm Liên trường THPT Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
22. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Ninh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
23. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 901) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
24. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 902) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
25. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 903) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
26. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 904) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
27. THPT Chuyên Bình Long - Bình Phước (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
28. THPT Chuyên Chu Văn An - Lạng Sơn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
29. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
30. THPT Chuyên Trần Phú - Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
31. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Kon Tum (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
32. THPT Chuyên Đại học Vinh - Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
33. THPT Thành Đông - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
34. THPT Đào Duy Từ - Thanh Hóa (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
35. Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
36. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
37. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề chẵn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
38. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề lẻ (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
39. THPT Chuyên Nguyễn Văn Trỗi - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
40. THPT Hậu Lộc 1 - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
41. Cụm các trường Phía Nam Hưng Yên (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
42. Cụm các trường THPT tỉnh Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
43. Cụm liên trường THPT Nam Đàn - Thái Hòa (Nghệ An) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
44. THPT Lê Lợi - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
45. THPT Tuệ Tĩnh - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
46. Cụm liên trường THPT Quảng Nam (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
47. Cụm liên trường THPT Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
48. Liên trường THPT Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
THPT Lê Lợi - Thanh Hóa (Đề thi có 04 trang) |
KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề
|
Họ, tên thí sinh: .....................................................................
Số báo danh: ........................................................................
ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT
Read the following advertisement and mark the letter A, B, C and D on your answer sheer to indicate the option that best fit each of the numbered blanks from 1 to 6
WANT TO BE A PRODUCT REVIEWER?
Tech World Magazine Online is hiring for two positions in our technology section. We're looking for individuals who are (1)_______ about electronic products and can express their opinions clearly. Ideal candidates should (2)________ a strong understanding of tech trends and products. A background in writing or reviewing technology is a plus.
We offer (3)______ and a bonus (4)_______ on the number of times people view, share, and comment on your reviews.
If you have a knack (5)_______ tech writing and want to be part of an exciting team, we'd love to hear from you! (6)_______, please contact us at [email protected].
(Adapted from Global Success)
Question 1.
A. passionate B. passionateness C. passion D. passionately
Giải thích:
DỊCH BÀI |
|
WANT TO BE A PRODUCT REVIEWER? |
BẠN MUỐN TRỞ THÀNH NGƯỜI ĐÁNH GIÁ SẢN PHẨM? |
Tech World Magazine Online is hiring for two positions in our technology section. We're looking for individuals who are passionate about electronic products and can express their opinions clearly. Ideal candidates should have a strong understanding of tech trends and products. A background in writing or reviewing technology is a plus. |
Tech World Magazine Online đang tuyển dụng hai vị trí trong chuyên mục công nghệ của chúng tôi. Chúng tôi đang tìm kiếm những cá nhân đam mê về các sản phẩm điện tử và có khả năng diễn đạt ý kiến một cách rõ ràng. Ứng viên lý tưởng nên có sự hiểu biết vững chắc về các xu hướng và sản phẩm công nghệ. Có kinh nghiệm viết lách hoặc đánh giá về công nghệ là một lợi thế. |
We offer flexible working hours and a bonus based on the number of times people view, share, and comment on your reviews. |
Chúng tôi cung cấp giờ làm việc linh hoạt và một khoản tiền thưởng được dựa trên số lượng mọi người xem, chia sẻ và bình luận về bài đánh giá của bạn. |
If you have a knack for tech writing and want to be part of an exciting team, we'd love to hear from you! To apply, please contact us at [email protected]. |
Nếu bạn có năng khiếu về viết lách công nghệ và muốn trở thành một phần của đội ngũ đầy thú vị, chúng tôi rất mong nhận được tin từ bạn! Để ứng tuyển, vui lòng liên hệ với chúng tôi qua [email protected]. |
Kiến thức về từ loại:
A. passionate /ˈpæʃənət/ (adj): đam mê
B. passionateness /ˈpæʃənətnəs/ (n): (ít dùng) niềm đam mê (thường dùng ‘passion’ hơn)
C. passion /ˈpæʃn/ (n): niềm đam mê
D. passionately /ˈpæʃənətli/ (adv): một cách đam mê
- passionate about: đam mê về cái gì đó
Tạm dịch:
We're looking for individuals who are passionate about electronic products and can express their opinions clearly. (Chúng tôi đang tìm kiếm những cá nhân đam mê về các sản phẩm điện tử và có khả năng diễn đạt ý kiến một cách rõ ràng.)
→ Chọn đáp án A
Question 2.
A. take B. make C. get D. have
Cấu trúc:
- have an understanding of: có sự hiểu biết về
Tạm dịch:
Ideal candidates should have a strong understanding of tech trends and products. (Ứng viên lý tưởng nên có sự hiểu biết vững chắc về các xu hướng và sản phẩm công nghệ.)
→ Chọn đáp án D
Question 3.
A. working flexible hours B. working hours flexible
C. hours flexible working D. flexible working hours
Trật tự từ:
Ta dùng tính từ ‘flexible’ (linh hoạt) đứng trước danh từ ‘working hours’ (các giờ làm việc).
Tạm dịch:
We offer flexible working hours and a bonus based on the number of times people view, share, and comment on your reviews. (Chúng tôi cung cấp các giờ làm việc linh hoạt và một khoản tiền thưởng được dựa trên số lượng mọi người xem, chia sẻ và bình luận về bài đánh giá của bạn.)
→ Chọn đáp án D
Question 4.
A. based B. which based C. basing D. to base
Kiến thức về rút gọn mệnh đề quan hệ:
- Để rút gọn mệnh đề quan hệ dạng bị động, ta lược bỏ đại từ quan hệ và ‘to be’ (nếu có), giữ nguyên quá khứ phân từ (V3/ed) (which is based → based).
Tạm dịch:
We offer flexible working hours and a bonus based on the number of times people view, share, and comment on your reviews. (Chúng tôi cung cấp các giờ làm việc linh hoạt và một khoản tiền thưởng được dựa trên số lượng mọi người xem, chia sẻ và bình luận về bài đánh giá của bạn.)
→ Chọn đáp án A
Question 5.
A. with B. in C. for D. at
Kiến thức về giới từ:
- have a knack for: có năng khiếu về
Tạm dịch:
If you have a knack for tech writing and want to be part of an exciting team, we'd love to hear from you! (Nếu bạn có năng khiếu về viết lách công nghệ và muốn trở thành một phần của đội ngũ đầy thú vị, chúng tôi rất mong nhận được tin từ bạn!)
→ Chọn đáp án C
Question 6.
A. Apply B. To be applied C. Applying D. To apply
Kiến thức về động từ nguyên mẫu có ‘to’ chỉ mục đích:
- to V: để làm gì đó
Tạm dịch:
To apply, please contact us at [email protected]. (Để ứng tuyển, vui lòng liên hệ với chúng tôi qua [email protected].)
→ Chọn đáp án D
Read the following passage about endangered languages and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 7 to 14.
The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, it has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. Urbanization has also played a key role in creating balanced regional development and addressing issues in agriculture and rural areas.
However, urban development in Vietnam faces several challenges. The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also pressing issues. Furthermore, the urban system in Vietnam is confronting new obstacles, such as the impacts of climate change and the ongoing Covid-19 pandemic. These factors are generating fresh problems for urban planning, construction, and development.
The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development. Many projects and programs for the 2021-2030 period have been approved, including the Sustainable Smart City Development Plan, the Project for Developing Cities to Respond to Climate Change, and the National Urban Upgrading Plan. In the near future, the Politburo will issue a Resolution on "Urbanization, Urban Development, and Urban Economic Development in Vietnam until 2030, with a Vision to 2045." This Resolution will serve as a foundation for the Government to concretize policies on urban development and urban reconstruction, ensuring that appropriate resources are allocated for these goals.
If these measures are implemented effectively, urban development in Vietnam will be better coordinated, sustainable, and resilient to future challenges.
Question 7. Which of the following is NOT mentioned as one of the achievements of Vietnam's urbanisation process?
A. the promotion of GDP growth
B. advancements in many aspects
C. the balanced development among regions
D. the synchronized infrastructures
Giải thích:
DỊCH BÀI |
|
The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, it has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. Urbanization has also played a key role in creating balanced regional development and addressing issues in agriculture and rural areas. |
Quá trình đô thị hóa ở Việt Nam đã đạt được nhiều thành tựu đáng kể. Tỷ lệ đô thị hóa hiện đạt xấp xỉ 40%, với 870 đô thị phân bố tương đối đồng đều trên cả nước. Điều này đã góp phần thúc đẩy tăng trưởng GDP và sự chuyển đổi mô hình tăng trưởng trong dài hạn. Hơn nữa, nó đã thúc đẩy những tiến bộ về khoa học, công nghệ, đổi mới, văn hóa, nghệ thuật, giáo dục, đào tạo và chăm sóc sức khỏe. Đô thị hóa cũng đóng vai trò quan trọng trong việc tạo ra sự phát triển khu vực cân đối và giải quyết các vấn đề về nông nghiệp và những khu vực nông thôn. |
However, urban development in Vietnam faces several challenges. The quality of urban areas has been neglected, and both technical and social infrastructures are not synchronized leading to overcrowding. Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also pressing issues. Furthermore, the urban system in Vietnam is confronting new obstacles, such as the impacts of climate change and the ongoing Covid-19 pandemic. These factors are generating fresh problems for urban planning, construction, and development. |
Tuy nhiên, phát triển đô thị ở Việt Nam phải đối mặt với một số thách thức. Chất lượng của các khu vực đô thị chưa được quan tâm, cả hạ tầng kỹ thuật và xã hội chưa đồng bộ dẫn đến tình trạng quá tải. Ô nhiễm môi trường, sử dụng tài nguyên kém hiệu quả và tiêu thụ năng lượng cũng là những vấn đề cấp bách. Hơn nữa, hệ thống đô thị ở Việt Nam đang phải đối mặt với những trở ngại mới, như tác động của biến đổi khí hậu và đại dịch Covid-19 đang diễn ra. Những yếu tố này đang tạo ra những vấn đề mới cho quy hoạch, xây dựng và phát triển đô thị. |
The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development. Many projects and programs for the 2021-2030 period have been approved, including the Sustainable Smart City Development Plan, the Project for Developing Cities to Respond to Climate Change, and the National Urban Upgrading Plan. In the near future, the Politburo will issue a Resolution on "Urbanization, Urban Development, and Urban Economic Development in Vietnam until 2030, with a Vision to 2045." This Resolution will serve as a foundation for the Government to concretize policies on urban development and urban reconstruction, ensuring that appropriate resources are allocated for these goals. |
Chính phủ Việt Nam rất coi trọng quy hoạch và phát triển đô thị. Nhiều dự án và chương trình cho giai đoạn 2021-2030 đã được phê duyệt, trong đó có Kế hoạch phát triển thành phố thông minh bền vững, Dự án cho các thành phố đang phát triển ứng phó với biến đổi khí hậu, Kế hoạch nâng cấp đô thị quốc gia. Sắp tới, Bộ Chính trị sẽ ban hành Nghị quyết về ‘Đô thị hóa, phát triển đô thị và phát triển kinh tế đô thị ở Việt Nam đến năm 2030, với tầm nhìn đến năm 2045’. Nghị quyết này sẽ là cơ sở để Chính phủ cụ thể hóa các chính sách phát triển đô thị và tái thiết đô thị, đảm bảo các nguồn lực được phân bổ phù hợp cho các mục tiêu này. |
If these measures are implemented effectively, urban development in Vietnam will be better coordinated, sustainable, and resilient to future challenges. |
Nếu các biện pháp này được thực hiện hiệu quả, quá trình phát triển đô thị ở Việt Nam sẽ được phối hợp tốt hơn, bền vững hơn và có khả năng ứng phó tốt hơn trước những thách thức trong tương lai. |
Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập đến như một trong những thành tựu của quá trình đô thị hóa ở Việt Nam?
A. sự thúc đẩy tăng trưởng GDP
B. những tiến bộ về nhiều mặt
C. sự phát triển cân đối giữa các vùng
D. cơ sở hạ tầng đồng bộ
Thông tin:
+ This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. (Điều này đã góp phần thúc đẩy tăng trưởng GDP và sự chuyển đổi mô hình tăng trưởng trong dài hạn.)
→ A được đề cập.
+ Moreover, it has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. (Hơn nữa, nó đã thúc đẩy những tiến bộ về khoa học, công nghệ, đổi mới, văn hóa, nghệ thuật, giáo dục, đào tạo và chăm sóc sức khỏe.)
→ B được đề cập.
+ Urbanization has also played a key role in creating balanced regional development and addressing issues in agriculture and rural areas. (Đô thị hóa cũng đóng vai trò quan trọng trong việc tạo ra sự phát triển khu vực cân đối và giải quyết các vấn đề về nông nghiệp và những khu vực nông thôn.)
→ C được đề cập.
→ D không được đề cập.
→ Chọn đáp án D
Question 8. The word pressing in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to_____
A. unimportant B. burning C. urgent D. obligatory
Từ ‘pressing’ trong đoạn 2 thì TRÁI NGHĨA với ____.
A. unimportant /ˌʌnɪmˈpɔːrtnt/ (adj): không quan trọng
B. burning /ˈbɜːrnɪŋ/ (adj): cấp bách, nóng bỏng
C. urgent /ˈɜːrdʒənt/ (adj): khẩn cấp
D. obligatory /əˈblɪɡətri/ (adj): bắt buộc
- pressing /ˈpresɪŋ/ (adj): cấp bách, khẩn thiết >< unimportant (adj)
Thông tin:
Environmental pollution, inefficient resource use, and energy consumption are also pressing issues. (Ô nhiễm môi trường, sử dụng tài nguyên kém hiệu quả và tiêu thụ năng lượng cũng là những vấn đề cấp bách.)
→ Chọn đáp án A
Question 9. The word it in paragraph 1 refers to________
A. the urbanization rate B. the urbanization process
C. the promotion of GDP growth D. the Vietnamese government
Từ ‘it’ ở đoạn 1 đề cập đến ________.
A. tốc độ đô thị hóa
B. quá trình đô thị hóa
C. sự thúc đẩy tăng trưởng GDP
D. chính phủ Việt Nam
Từ ‘it’ ở đoạn 1 đề cập đến ‘the urbanization process’.
Thông tin:
The urbanization process in Vietnam has yielded many significant achievements. The urbanization rate has now reached approximately 40%, with 870 urban areas distributed relatively evenly across the country. This has contributed to the promotion of GDP growth and the long-term transformation of growth models. Moreover, it has fostered advancements in science, technology, innovation, culture, the arts, education, training, and healthcare. (Quá trình đô thị hóa ở Việt Nam đã đạt được nhiều thành tựu đáng kể. Tỷ lệ đô thị hóa hiện đạt xấp xỉ 40%, với 870 đô thị phân bố tương đối đồng đều trên cả nướC. Điều này đã góp phần thúc đẩy tăng trưởng GDP và sự chuyển đổi mô hình tăng trưởng trong dài hạn. Hơn nữa, nó đã thúc đẩy những tiến bộ về khoa học, công nghệ, đổi mới, văn hóa, nghệ thuật, giáo dục, đào tạo và chăm sóc sức khỏe.)
→ Chọn đáp án B
Question 10. The word concretize in paragraph 3 could be best replaced by________.
A. actualize B. fulfill C. recognize D. understand
Từ ‘concretize’ trong đoạn 3 có thể được thay thế tốt nhất bằng ____.
A. actualize /ˈækʃuəlaɪz/ (v): hiện thực hóa
B. fulfill /fʊlˈfɪl/ (v): hoàn thành, đáp ứng
C. recognize /ˈrekəɡnaɪz/ (v): nhận ra, công nhận
D. understand /ˌʌndərˈstænd/ (v): hiểu
- concretize /ˈkɒŋkriːtaɪz/ (v): cụ thể hóa = actualize (v)
Thông tin:
This Resolution will serve as a foundation for the Government to concretize policies on urban development and urban reconstruction, ensuring that appropriate resources are allocated for these goals. (Nghị quyết này sẽ là cơ sở để Chính phủ cụ thể hóa các chính sách phát triển đô thị và tái thiết đô thị, đảm bảo các nguồn lực được phân bổ phù hợp cho các mục tiêu này.)
→ Chọn đáp án A
Question 11. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?
A. The Vietnamese government has been actively involved in urban planning and development.
B. Urban planning and development have been a minor concern for the Vietnamese government.
C. The Vietnamese government has largely ignored urban planning and development in recent years.
D. Urban planning and development have not been prioritized by the Vietnamese government.
Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được gạch chân ở đoạn 3?
A. Chính phủ Việt Nam đã tích cực tham gia vào quy hoạch và phát triển đô thị. → Diễn đạt đúng và đầy đủ ý nghĩa câu gốc.
B. Quy hoạch và phát triển đô thị chỉ là mối quan tâm nhỏ của chính phủ Việt Nam. → Sai vì ý nghĩa câu trái ngược nghĩa câu gốc.
C. Chính phủ Việt Nam gần như phớt lờ quy hoạch và phát triển đô thị trong những năm gần đây. → Sai vì ý nghĩa câu trái ngược nghĩa câu gốc.
D. Quy hoạch và phát triển đô thị chưa được chính phủ Việt Nam ưu tiên. → Sai vì ý nghĩa câu trái ngược nghĩa câu gốc.
Thông tin:
The Vietnamese government has given great importance to urban planning and development. (Chính phủ Việt Nam rất coi trọng quy hoạch và phát triển đô thị.)
→ Chọn đáp án A
Question 12. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Environmental pollution is not considered a challenge in urban development in Vietnam.
B. The government has approved a plan to develop Vietnam's cities to respond to climate change.
C. Approximately 40% of 870 urban areas in Vietnam have been urbanized already.
D. The Vietnamese urban system is fully equipped with synchronized technical and social infrastructure.