53. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề Lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
4/1/2025 8:54:41 PM
haophamha ...

 

Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề Lẻ)

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Họ, tên thí sinh: .....................................................................

Số  báo  danh: ........................................................................

Read the following passage about the flipped classroom and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 1 to 8.

The flipped classroom is an innovative teaching method where traditional learning structures are reversed. Instead of listening to lectures in class and doing homework at home, students watch recorded lessons or review materials independently at their own pace. Classroom time is then dedicated to discussions, collaborative activities, and problem-solving. This approach allows teachers to guide students more effectively and address individual challenges during face-to-face interactions.

A key advantage of the flipped classroom is its emphasis on active learning. By engaging in hands-on tasks during class, students can better understand and apply new conceptsStudents who actively participate in their learning process tend to retain information longer. Furthermore, independent study before class allows students to revisit difficult topics as many times as necessary, fostering a personalized learning experience.

However, the flipped classroom also presents challenges. Not all students have access to reliable technology or a conducive learning environment at home, which can hinder their ability to prepare for class. Additionally, some students may struggle to adapt to the self-directed aspect of the approach, requiring extra support from teachers to stay on track.

Despite these obstacles, the flipped classroom has gained popularity in schools and universities worldwide. It promotes student-centered learning and prepares individuals for the collaborative and independent tasks they will encounter in their professional lives. This method represents a shift from traditional education toward a more dynamic and flexible model.

Question 1. Which of the following is NOT mentioned as a feature of the flipped classroom?

A. Teachers provide individual support during class.

B. Lectures are delivered live during class.

C. Students watch lessons at home.

D. Classroom time is used for problem-solving activities.

Question 2. The word conducive in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _______.

        A. unfavorable        B. encouraging        C. beneficial        D. unaffordable

Question 3. The word their in paragraph 3 refers to _______.

        A. teachers        B. students        C. classrooms        D. discussions

Question 4. The word flexible in paragraph 4 could best be replaced by _______.

        A. straightforward        B. rigid        C. adaptable        D. uniform

Question 5. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 2?

A. Research indicates that active learners forget information more quickly.

B. Information is always forgotten without teacher involvement.

C. Active learning has no significant effect on information retention.

D. Students remember information better when they actively engage in learning.

Question 6. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The flipped classroom eliminates the need for teachers.

B. All students benefit equally from flipped classrooms.

C. Students are required to complete homework during class time.

D. Flipped classrooms emphasize student engagement and collaboration.

Question 7. In which paragraph does the writer discuss the challenges of the flipped classroom?

        A. Paragraph 2        B. Paragraph 3        C. Paragraph 4        D. Paragraph 1

Question 8. In which paragraph does the writer explain the benefits of active learning?

        A. Paragraph 4        B. Paragraph 3        C. Paragraph 2        D. Paragraph 1

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 9 to 13.

Question 9.

a. Mary: I've been doing well. I've just finished my final exams.

b. Jane: It's been so long! How have you been?

c. Jane: That’s great! How did they go?

        A. b – c – a        B. c – b – a        C. b – a – c        D. a – b – c

Question 10.

a. Wendy: Exactly! It’s a small change, but it makes a big difference.

b. Lacy: That’s a great idea! Plastic bags take hundreds of years to decompose.

c. Lacy: You should also try using a reusable water bottle.

d. Wendy: I’ve started using reusable bags instead of plastic ones.

e. Wendy: Thank for your advice. I feel good knowing I’m helping reduce waste.

        A. d – b – a – e – c        B. d – b – a – c – e        C. a – b – c – d – e        D. d– c – e – b– a

Question 11.

Hi Mark,

a. The characters were so interesting, especially the main character.

b. I wanted to say thank you for recommending that film. I loved it!

c. Let’s chat soon about more movie recommendations!

d. I’m thinking of watching it again with my friends.

e. The soundtrack was also incredible. It added so much emotion to each scene.

Your friend,

Emily

        A. b – a – e – d – c        B. a – e – c – d – b        C. b – e – a – c – d        D. a – d – c – e – b

Question 12.

a. However, being adaptable and learning quickly are critical skills for succeeding in this fast- paced industry.

b. In the past three years, I have developed these abilities through various challenges and projects.

c. Therefore, I am confident that I can meet the demands of any high-pressure work environment.

d. Having a strong foundation in problem-solving has allowed me to thrive in my career.

e. This skillset has been essential to my progress and will be a valuable asset moving forward.

        A. b – d – a – c – e        B. d – e – b – a – c        C. d – b – a – e – c        D. a – b – d – c – e

Question 13.

a. Despite its picturesque charm, the town struggles with a lack of reliable public transportation, forcing residents to rely heavily on personal vehicles.

b. Over the past ten years, Meadowville has transformed from a sleepy agricultural community into a vibrant hub for eco-tourism.

c. The development of hiking trails, eco-lodges, and nature reserves has drawn visitors from all over the region, boosting local businesses significantly.

d. This growth has also led to challenges, such as increased housing demand, which has caused property prices to rise sharply.

e. While Meadowville has seen remarkable progress, further investment in infrastructure is needed to ensure long-term sustainability.

        A. b – c – d – a – e        B. d – a – b – c – e        C. c – b – a – d – e        D. b – d – a – e – c

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 14 to 19.

Unlocking Lifelong Learning

Lifelong learning is essential for both personal and professional (14)______.

Our Offerings

Whether you want to learn a new language, skill, or hobby, we provide resources that can guide you every step of the way. Our programs are designed for (15)______ ages, with flexible schedules and diverse subjects.

Join Our Community

Learning doesn’t have to be difficult. Bring along curiosity and (16)______ our community. Classes are available in libraries, schools, and online, making it easier for everyone to learn (17) ______.

Benefits of Learning

By staying open to new knowledge, you’ll gain valuable understanding and connect with others who share your passion. Our courses also help you develop skills that can be used in various (18) ______ of life.

Start Your Journey

Join us and make learning a lifelong journey to enrich your (19)______!

Question 14.

        A. chore        B. plan        C. growth        D. change

Question 15.

        A. all        B. the others        C. other        D. the other

Question 16.

        A. succeed in        B. take part in        C. come out        D. deal with

Question 17.

        A. in detail        B. in the future        C. in danger        D. in their own time

Question 18.

        A. stages        B. styles        C. choices        D. positions

Question 19.

        A. brain        B. advice        C. business        D. knowledge

Read the following passage about autonomous vehicles and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 20 to 24.

The Future of Autonomous Vehicles

       The advent of autonomous vehicles is set to redefine the concept of transportation. With rapid advancements in technology, companies are racing to bring self-driving cars to the market. In 2021, a major breakthrough occurred when an autonomous vehicle (20) _______. This achievement not only showcased the potential of self-driving technology but also sparked increased interest from consumers and investors alike.

       Autonomous vehicles rely on sophisticated systems (21) _______. They integrate sensors, artificial intelligence, and cloud computing to ensure safe and efficient travel. (22) _______. By optimizing driving patterns, these vehicles are designed to minimize fuel consumption and reduce environmental impact.

       One of the key advantages of autonomous vehicles is their ability to enhance traffic management. (23) _______. This feature allows for smoother traffic flow and reduces the likelihood of accidents, benefiting all road users.

      As research and development continue, (24) _______. The integration of autonomous vehicles into everyday life will not only change commuting patterns but also influence urban infrastructure, leading to smarter cities.

Question 20.

A. demonstrating its effectiveness in a real-world environment

B. which was successfully tested in a real-world environment

C. that demonstrated its effectiveness in a real-world environment

D. was successfully tested in a real-world environment

Question 21.

A. that combines various technologies for improved safety

B. integrate various technologies for optimal performance

C. which incorporate multiple technologies for effective navigation

D. combined different technologies for safe travel

Question 22.

A. The design aims to enhance user experience and comfort

B. These vehicles are programmed to learn from their surroundings

C. These vehicles prioritize reducing travel time for users

D. They have engineered to adapt to diverse driving conditions

Question 23.

A. Their ability to share information worsen road safety

B. Communication between vehicles is crucial for safety

C. They communicate with traffic management systems

D. Autonomous vehicles rely on real-time data to operate safely

Question 24.

A. we cannot expect significant changes in transportation norms

B. the implications for society will be both profound and complex

C. autonomous driving technology will become commonplace

D. this technology is expected to face regulatory challenges

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 25 to 30.

Home of the World Pickleball Championship

Join us in the enchanting ancient town of Hoi An as it proudly (25)______ the World Pickleball Championship in January 2025!

Experience the thrill of competition at the new premium court of the Hoiana Resort & Golf, (26)______ eight state-of-the-art indoor and outdoor competition areas.

Jan David, founder of Pickleball Global, emphasizes that with (27)______, Hoi An is perfectly equipped to welcome players and fans from around the world. Tao Viet Hai, Deputy Director of the Department of Culture, Sports and Tourism of Quang Nam Province, highlights the (28)______ potential of pickleball to enhance the province's economic and social development.

Don’t miss out on this exciting opportunity! Come and witness thrilling sporting events that are set (29)______ distinctive attractions, drawing more tourists to Quang Nam.

Be part of the action! Mark your calendars for January 2025 and join us (30)______ Hoi An for a celebration of sport, culture, and community!

Question 25.

        A. takes        B. does        C. hosts        D. makes

Question 26.

        A. featured        B. featuring        C. where feature        D. was featured

Question 27.

        A. international standard facilities        B. facilities standard international

        C. standard international facilities        D. facilities international standard

Question 28.

        A. significant        B. signification        C. significantly        D. significance

Question 29.

        A. to become        B. became        C. becoming        D. become

Question 30.

        A. on        B. in        C. at        D. by

Read the following passage about meme and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 31 to 40.

A meme is a cultural element that spreads rapidly among people, primarily through the internet. It often takes the form of an image, video, or piece of text that conveys a humorous or satirical message. Memes are a modern form of folk art, evolving quickly and often reflecting current events or popular culture. Their appeal lies in their ability to resonate with a wide audience, encapsulating complex ideas in simple formats that are easily shareable.

The term "meme" was introduced by Richard Dawkins in his 1976 book "The Selfish Gene." Dawkins described a meme as an idea or behavior that spreads within a society, akin to the way genes propagate. This concept has become particularly relevant in the digital age, where the internet allows for rapid sharing and adaptation of content. In this context, memes can transcend geographical boundaries, making them a global phenomenon.

Memes play a significant role in digital communication. They serve as a means of social commentary, often providing a quick and relatable way to express opinions or highlight irrationalities. Memes can be created by anyone, and their viral nature means they can reach a wide audience in a short amount of time.

(I) The creation and spread of memes are facilitated by social media platforms such as Twitter, Instagram, and TikTok. (II) These platforms allow users to share content easily, which contributes to the rapid dissemination and evolution of memes. (III) As a result, memes can quickly gain traction across different audiences and regions, fostering a global exchange of ideas. (IV) Consequently, a single meme can continuously evolve, reflecting changing trends and cultural references.

Memes are more than just humorous distractions; they are a powerful form of communication that reflects the collective consciousness of society. They can bring people together through shared experiences and provide insight into cultural and social dynamics. As such, understanding memes offers a glimpse into the values, concerns, and creativity of the digital age, shaping conversations and influencing perceptions in profound ways.

Question 31. The word humorous in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to ______.

        A. entertaining        B. serious        C. satirical        D. lively

Question 32. The phrase viral nature in paragraph 3 could best be replaced by ______.

        A. rapid spread        B. minimal impact        C. controlled sharing        D. slow evolution

Question 33. Where in paragraph 3 does the following sentence best fit?

This widespread reach leads to diverse interpretations, with each version of a meme adding a unique twist or perspective to the original idea.

        A. (II)        B. (I)        C. (III)        D. (IV)

Question 34. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?

A. They provide social commentary, expressing opinions and highlighting irrationalities effectively.

B. They spread easily, becoming symbols of popular culture that resonate with a wide audience.

C. Memes evolve rapidly, influencing trends and shaping online culture in many unique ways.

D. Memes are often shared for fun, providing a way to lighten the mood and connect with others.

Question 35. The word They in paragraph 5 refers to ______.

        A. memes        B. experiences        C. consciousness        D. distractions

Question 36. Which of the following best summarises paragraph 5?

A. Memes showcase the creativity of internet users, turning concepts into viral content.

B. Memes reflect society's consciousness, uniting people and revealing cultural insights.

C. Memes capture societal trends, spreading ideas quickly across online communities.

D. Memes often mirror public opinions, providing commentary on social issues or events.

Question 37. According to the passage, which of the following is NOT true about memes?

A. The internet accelerates their dissemination.

B. Memes are mostly created by professional artists.

C. They often reflect popular culture and current events.

D. They can evolve into various forms and perspectives.

Question 38. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Memes can evolve quickly, reflecting changing trends and cultural references.

B. Memes are generally restricted to specific audiences on some certain platforms.

C. Richard Dawkins introduced the term "meme" in his first book, 'The Selfish Gene’.

D. Not all social media platforms will facilitate the creation and spread of memes.

Question 39. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Memes are a form of modern folk art that reflects societal values.

B. Memes are generally restricted to specific audiences on some certain platforms.

C. Memes are limited in their ability to address social issues.

D. Memes primarily serve as entertainment with no deeper meaning.

Question 40. Which of the following best summarises the passage?

A. A meme is a visual representation that changes quickly, offering entertainment and shaping social media trends among teenagers.

B. A meme is a humorous or satirical cultural element that spreads quickly online, serving as modern folk art and social commentary.

C. A meme is a neutral image or video that evolves rapidly, providing insight into popular culture and cyber bullying issues.

D. A meme is a piece of content that spreads through TikTok and Facebook, often influenced by current events and humor.

 

ĐỀ THI THỬ TN THPT 2025 - MÔN TIẾNG ANH - CÁC TRƯỜNG VÀ SỞ GD TRÊN CẢ NƯỚC - FILE WORD CÓ LỜI GIẢI

1. THPT Kỳ Anh - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

2. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Yên Bái (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

3. THPT Ngô Gia Tự - Vĩnh Phúc - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

4. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Mã đề lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

5. THPT Sơn Thịnh - Yên BáI (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

6. THPT Thuận Thành 3 - Bắc Ninh (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

7. Chuyên Phan Bội Châu – Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

8. THPT Gò Công Đông - Tiền Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

9. Chuyên Vĩnh Phúc (Lần 1) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

10. Sở giáo dục và đào tạo Yên Bái (Mã lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

11. Chuyên Võ Nguyên Giáp - Quảng Bình (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

12. THPT Nguyễn Khuyến - Bình Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

13. THPT Chuyên Quang Trung - Bình Phước - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

14. THPT Nguyễn Quang Diệu - Đồng Tháp - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

15. THPT Hoàng Văn Thụ - Hà Nội - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

16. THPT Mỹ Đức B - Hà Nội (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

17. THPT Kinh Môn - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

18. THPT Nguyễn Trãi (Thường Tín - Hà Nội) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

19. THPT Nghèn - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

20. THCS - THPT Nguyễn Khuyến - TP.HCM (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

21. Cụm Liên trường THPT Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

22. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Ninh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

23. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 901) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

24. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 902) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

25. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 903) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

26. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 904) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

27. THPT Chuyên Bình Long - Bình Phước (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

28. THPT Chuyên Chu Văn An - Lạng Sơn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

29. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

30. THPT Chuyên Trần Phú - Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

31. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Kon Tum (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

32. THPT Chuyên Đại học Vinh - Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

33. THPT Thành Đông - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

34. THPT Đào Duy Từ - Thanh Hóa (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

35. Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

36. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

37. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề chẵn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

38. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề lẻ (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

39. THPT Chuyên Nguyễn Văn Trỗi - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

40. THPT Hậu Lộc 1 - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

41. Cụm các trường Phía Nam Hưng Yên (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

42. Cụm các trường THPT tỉnh Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

43. Cụm liên trường THPT Nam Đàn - Thái Hòa (Nghệ An) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

44. THPT Lê Lợi - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

45. THPT Tuệ Tĩnh - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

46. Cụm liên trường THPT Quảng Nam (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

47. Cụm liên trường THPT Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

48. Liên trường THPT Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

49. THPT Thuận Thành 1&2 - Bắc Ninh (Mã đề lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

50. THPT Ba Đình - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

 

51. Sở giáo dục và đào tạo Phú Thọ (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

52. Sở giáo dục và đào tạo Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

53. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề Lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

54. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

55. THPT Chuyên Lê Thánh Tông - Quảng Nam (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

56. THPT Chuyên Hạ Long - Quảng Ninh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

 

Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề Lẻ)

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Họ, tên thí sinh: .....................................................................

Số  báo  danh: ........................................................................

HƯỚNG DẪN GIẢI CHI TIẾT

Read the following passage about the flipped classroom and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 1 to 8.

The flipped classroom is an innovative teaching method where traditional learning structures are reversed. Instead of listening to lectures in class and doing homework at home, students watch recorded lessons or review materials independently at their own pace. Classroom time is then dedicated to discussions, collaborative activities, and problem-solving. This approach allows teachers to guide students more effectively and address individual challenges during face-to-face interactions.

A key advantage of the flipped classroom is its emphasis on active learning. By engaging in hands-on tasks during class, students can better understand and apply new conceptsStudents who actively participate in their learning process tend to retain information longer. Furthermore, independent study before class allows students to revisit difficult topics as many times as necessary, fostering a personalized learning experience.

However, the flipped classroom also presents challenges. Not all students have access to reliable technology or a conducive learning environment at home, which can hinder their ability to prepare for class. Additionally, some students may struggle to adapt to the self-directed aspect of the approach, requiring extra support from teachers to stay on track.

Despite these obstacles, the flipped classroom has gained popularity in schools and universities worldwide. It promotes student-centered learning and prepares individuals for the collaborative and independent tasks they will encounter in their professional lives. This method represents a shift from traditional education toward a more dynamic and flexible model.

Question 1. Which of the following is NOT mentioned as a feature of the flipped classroom?

A. Teachers provide individual support during class.

B. Lectures are delivered live during class.

C. Students watch lessons at home.

D. Classroom time is used for problem-solving activities.

Giải thích:

DỊCH BÀI:

The flipped classroom is an innovative teaching method where traditional learning structures are reversed. Instead of listening to lectures in class and doing homework at home, students watch recorded lessons or review materials independently at their own pace. Classroom time is then dedicated to discussions, collaborative activities, and problem-solving. This approach allows teachers to guide students more effectively and address individual challenges during face-to-face interactions.

 

Lớp học đảo ngược là một phương pháp giảng dạy sáng tạo, trong đó các cấu trúc học truyền thống bị đảo ngược. Thay vì nghe giảng trong lớp và làm bài tập ở nhà, học sinh sẽ xem bài giảng đã được ghi lại hoặc tự nghiên cứu tài liệu một cách độc lập theo tốc độ của riêng mình. Thời gian trên lớp sau đó sẽ được dành cho các hoạt động thảo luận, hợp tác và giải quyết vấn đề. Phương pháp này cho phép giáo viên hướng dẫn học sinh một cách hiệu quả hơn và giải quyết các vấn đề cá nhân trong quá trình tương tác trực tiếp.

A key advantage of the flipped classroom is its emphasis on active learning. By engaging in hands-on tasks during class, students can better understand and apply new concepts. Students who actively participate in their learning process tend to retain information longer. Furthermore, independent study before class allows students to revisit difficult topics as many times as necessary, fostering a personalized learning experience.

Một lợi thế chính của lớp học đảo ngược là sự nhấn mạnh vào việc học chủ động. Bằng cách tham gia vào các nhiệm vụ thực hành trong lớp, học sinh có thể hiểu và áp dụng các khái niệm mới tốt hơn. Học sinh tham gia tích cực vào quá trình học của mình có xu hướng ghi nhớ thông tin lâu hơn. Hơn nữa, việc tự học trước khi đến lớp cho phép học sinh xem lại những chủ đề khó nhiều lần nếu cần, từ đó tạo ra một trải nghiệm học tập được cá nhân hóa.

However, the flipped classroom also presents challenges. Not all students have access to reliable technology or a conducive learning environment at home, which can hinder their ability to prepare for class. Additionally, some students may struggle to adapt to the self-directed aspect of the approach, requiring extra support from teachers to stay on track.

Tuy nhiên, lớp học đảo ngược cũng gặp phải những thách thức. Không phải học sinh nào cũng có thể tiếp cận với công nghệ đáng tin cậy hay một môi trường học tập thuận lợi ở nhà, điều này có thể cản trở khả năng chuẩn bị bài trước khi đến lớp. Thêm vào đó, một số học sinh có thể gặp khó khăn trong việc thích nghi với khía cạnh tự định hướng của phương pháp này, đòi hỏi sự hỗ trợ thêm từ giáo viên để duy trì tiến độ học tập.

Despite these obstacles, the flipped classroom has gained popularity in schools and universities worldwide. It promotes student-centered learning and prepares individuals for the collaborative and independent tasks they will encounter in their professional lives. This method represents a shift from traditional education toward a more dynamic and flexible model.

Bất chấp những trở ngại này, lớp học đảo ngược đã trở nên phổ biến tại các trường học và trường đại học trên toàn thế giới. Nó thúc đẩy việc học tập lấy người học làm trung tâm và chuẩn bị cho cá nhân những nhiệm vụ hợp tác và độc lập mà họ sẽ gặp phải trong công việc sau này. Phương pháp này đại diện cho sự chuyển đổi từ giáo dục truyền thống sang một mô hình năng động và linh hoạt hơn.

Điều nào sau đây KHÔNG được nhắc đến như một đặc điểm của lớp học đảo ngược?

A. Giáo viên cung cấp sự hỗ trợ cá nhân trong lớp học.

B. Các bài giảng được trình bày trực tiếp trong lớp học.

C. Học sinh xem bài giảng ở nhà.

D. Thời gian trên lớp được dùng cho các hoạt động giải quyết vấn đề.

Thông tin:

Classroom time is then dedicated to discussions, collaborative activities, and problem-solving. This approach allows teachers to guide students more effectively and address individual challenges during face-to-face interactions. (Thời gian trên lớp sau đó sẽ được dành cho các hoạt động thảo luận, hợp tác và giải quyết vấn đề. Phương pháp này cho phép giáo viên hướng dẫn học sinh một cách hiệu quả hơn và giải quyết các vấn đề cá nhân trong quá trình tương tác trực tiếp.)

🡪 A và D được nhắc đến.

Instead of listening to lectures in class and doing homework at home, students watch recorded lessons or review materials independently at their own pace. (Thay vì nghe giảng trong lớp và làm bài tập ở nhà, học sinh sẽ xem bài giảng đã được ghi lại hoặc tự nghiên cứu tài liệu một cách độc lập theo tốc độ của riêng mình.)

🡪 C được nhắc đến.

🡪 B không được nhắc đến như một đặc điểm của lớp học đảo ngược. Thời gian trên lớp được dành cho các hoạt động thảo luận, hợp tác và giải quyết vấn đề.

→ Chọn đáp án B

Question 2. The word conducive in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _______.

        A. unfavorable        B. encouraging        C. beneficial        D. unaffordable

Giải thích

Từ "conducive" trong đoạn 3 có nghĩa TRÁI NGƯỢC với _______.

A. unfavorable /ʌnˈfeɪvərəbəl/ (adj): không thuận lợi

B. encouraging /ɪnˈkʌrɪdʒɪŋ/ (adj): khuyến khích, cổ vũ

C. beneficial /ˌbenɪˈfɪʃəl/ (adj): có lợi

D. unaffordable /ˌʌnəˈfɔːdəbəl/ (adj): không thể chi trả

- conducive /kənˈdjuːsɪv/ (adj): có lợi, thuận lợi >< unfavorable (adj)

Thông tin:

Not all students have access to reliable technology or a conducive learning environment at home, which can hinder their ability to prepare for class. (Không phải học sinh nào cũng có thể tiếp cận với công nghệ đáng tin cậy hay một môi trường học tập thuận lợi ở nhà, điều này có thể cản trở khả năng chuẩn bị bài trước khi đến lớp.)

→ Chọn đáp án A

Question 3. The word their in paragraph 3 refers to _______.

        A. teachers        B. students        C. classrooms        D. discussions

Giải thích

Từ "their" trong đoạn 3 ám chỉ _______.

A. giáo viên

B. học sinh

C. lớp học

D. các cuộc thảo luận

- Từ ‘their’ trong đoạn 3 ám chỉ ‘students’.

Thông tin:

Not all students have access to reliable technology or a conducive learning environment at home, which can hinder their ability to prepare for class. (Không phải học sinh nào cũng có thể tiếp cận với công nghệ đáng tin cậy hay một môi trường học tập thuận lợi ở nhà, điều này có thể cản trở khả năng chuẩn bị bài trước khi đến lớp của họ.)

→ Chọn đáp án B

Question 4. The word flexible in paragraph 4 could best be replaced by _______.

        A. straightforward        B. rigid        C. adaptable        D. uniform

Giải thích

Từ "flexible" trong đoạn 4 có thể được thay thế tốt nhất bằng _______.

A. straightforward /ˌstreɪtˈfɔːwəd/ (adj): đơn giản, dễ hiểu

B. rigid /ˈrɪdʒɪd/ (adj): cứng nhắc

C. adaptable /əˈdæptəbəl/ (adj): có thể thích ứng

D. uniform /ˈjuːnɪfɔːm/ (adj): đồng nhất

- flexible /ˈfleksɪbəl/ (adj): linh hoạt = adaptable

Thông tin:

This method represents a shift from traditional education toward a more dynamic and flexible model. (Phương pháp này đại diện cho sự chuyển đổi từ giáo dục truyền thống sang một mô hình năng động và linh hoạt hơn.)

→ Chọn đáp án C

Question 5. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 2?

A. Research indicates that active learners forget information more quickly.

B. Information is always forgotten without teacher involvement.

C. Active learning has no significant effect on information retention.

D. Students remember information better when they actively engage in learning.

Giải thích

Câu nào sau đây diễn đạt lại tốt nhất câu được gạch dưới trong đoạn 2?

A. Nghiên cứu chỉ ra rằng học sinh học chủ động quên thông tin nhanh hơn. => Sai về ý nghĩa câu.

B. Thông tin luôn bị quên nếu không có sự tham gia của giáo viên. => Sai vì ý nghĩa câu không liên quan.

C. Học chủ động không có tác dụng đáng kể đối với việc ghi nhớ thông tin. => Sai về ý nghĩa câu.

D. Học sinh nhớ thông tin tốt hơn khi họ tham gia tích cực vào quá trình học. => Đúng vì diễn đạt lại đúng câu gốc.

Thông tin:

Students who actively participate in their learning process tend to retain information longer. (Học sinh tham gia tích cực vào quá trình học của mình có xu hướng ghi nhớ thông tin lâu hơn.)

→ Chọn đáp án D

Question 6. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The flipped classroom eliminates the need for teachers.

B. All students benefit equally from flipped classrooms.

C. Students are required to complete homework during class time.

D. Flipped classrooms emphasize student engagement and collaboration.

Giải thích

Điều nào sau đây là ĐÚNG theo bài đọc?

A. Lớp học đảo ngược loại bỏ sự cần thiết của giáo viên.

B. Tất cả học sinh đều hưởng lợi như nhau từ lớp học đảo ngược.

C. Học sinh được yêu cầu hoàn thành bài tập trong thời gian học.

D. Lớp học đảo ngược nhấn mạnh sự tham gia và hợp tác của học sinh.

Thông tin:

+ This approach allows teachers to guide students more effectively and address individual challenges during face-to-face interactions. (Phương pháp này cho phép giáo viên hướng dẫn học sinh một cách hiệu quả hơn và giải quyết các vấn đề cá nhân trong quá trình tương tác trực tiếp.)

🡪 A sai.

+ Not all students have access to reliable technology or a conducive learning environment at home, which can hinder their ability to prepare for class. (Không phải học sinh nào cũng có thể tiếp cận với công nghệ đáng tin cậy hay một môi trường học tập thuận lợi ở nhà, điều này có thể cản trở khả năng chuẩn bị bài trước khi đến lớp của họ.)

🡪 B sai ở ‘equally’.

+ Instead of listening to lectures in class and doing homework at home, students watch recorded lessons or review materials independently at their own pace. (Thay vì nghe giảng trong lớp và làm bài tập ở nhà, học sinh sẽ xem bài giảng đã được ghi lại hoặc tự nghiên cứu tài liệu một cách độc lập theo tốc độ của riêng mình.)

Classroom time is then dedicated to discussionscollaborative activitiesand problem-solving. (Thời gian trên lớp sau đó sẽ được dành cho các hoạt động thảo luận, hợp tác và giải quyết vấn đề.)

It promotes student-centered learning and prepares individuals for the collaborative and independent tasks they will encounter in their professional lives. (Nó thúc đẩy việc học tập lấy người học làm trung tâm và chuẩn bị cho cá nhân những nhiệm vụ hợp tác và độc lập mà họ sẽ gặp phải trong công việc sau này.)

🡪 C sai vì không có thông tin học sinh phải làm bài tập trên lớp. Thời gian trên lớp được dành cho các hoạt động thảo luận, hợp tác và giải quyết vấn đề.

🡪 D đúng.

→ Chọn đáp án D

Question 7. In which paragraph does the writer discuss the challenges of the flipped classroom?

        A. Paragraph 2        B. Paragraph 3        C. Paragraph 4        D. Paragraph 1

Giải thích

Trong đoạn văn nào, tác giả thảo luận về các thách thức của lớp học đảo ngược?

A. Đoạn 2

B. Đoạn 3

C. Đoạn 4

D. Đoạn 1

Thông tin:

However, the flipped classroom also presents challenges. (Tuy nhiên, lớp học đảo ngược cũng gặp phải những thách thức.)

→ Chọn đáp án B

Question 8. In which paragraph does the writer explain the benefits of active learning?

        A. Paragraph 4        B. Paragraph 3        C. Paragraph 2        D. Paragraph 1

Giải thích

Trong đoạn văn nào, tác giả Giải thích lợi ích của việc học chủ động?

A. Đoạn 4

B. Đoạn 3

C. Đoạn 2

D. Đoạn 1

Thông tin:

A key advantage of the flipped classroom is its emphasis on active learning. (Một lợi thế chính của lớp học đảo ngược là sự nhấn mạnh vào việc học chủ động.)

→ Chọn đáp án C

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances or sentences to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 9 to 13.

Question 9.

a. Mary: I've been doing well. I've just finished my final exams.

b. Jane: It's been so long! How have you been?

c. Jane: That’s great! How did they go?

        A. b – c – a        B. c – b – a        C. b – a – c        D. a – b – c

Giải thích

DỊCH BÀI:

Jane: It's been so long! How have you been?

 

Jane: Lâu lắm rồi mới gặp! Dạo này cậu thế nào?

Mary: I've been doing well. I've just finished my final exams.

Mary: Mình vẫn ổn. Mình vừa thi xong kỳ thi cuối kỳ.

Jane: That’s great! How did they go?

Jane: Tuyệt quá! Bài thi thế nào?

→ Chọn đáp án C

Question 10.

a. Wendy: Exactly! It’s a small change, but it makes a big difference.

b. Lacy: That’s a great idea! Plastic bags take hundreds of years to decompose.

c. Lacy: You should also try using a reusable water bottle.

d. Wendy: I’ve started using reusable bags instead of plastic ones.

e. Wendy: Thank for your advice. I feel good knowing I’m helping reduce waste.

        A. d – b – a – e – c        B. d – b – a – c – e        C. a – b – c – d – e        D. d– c – e – b– a

Giải thích

DỊCH BÀI:

Wendy: I’ve started using reusable bags instead of plastic ones.

 

Wendy: Mình bắt đầu dùng túi tái sử dụng thay vì túi nhựa rồi.

Lacy: That’s a great idea! Plastic bags take hundreds of years to decompose.

Lacy: Ý tưởng hay đấy! Túi nhựa phải mất hàng trăm năm mới phân hủy được.

Wendy: Exactly! It’s a small change, but it makes a big difference.

Wendy: Đúng vậy! Một thay đổi nhỏ nhưng tạo ra sự khác biệt lớn.

Lacy: You should also try using a reusable water bottle.

Lacy: Cậu cũng nên thử dùng bình nước tái sử dụng nữa.

Wendy: Thanks for your advice. I feel good knowing I’m helping reduce waste.

Wendy: Cảm ơn cậu đã góp ý. Mình thấy rất vui vì biết rằng mình đang giúp giảm rác thải.

→ Chọn đáp án B

Question 11.

Hi Mark,

a. The characters were so interesting, especially the main character.

b. I wanted to say thank you for recommending that film. I loved it!

c. Let’s chat soon about more movie recommendations!

d. I’m thinking of watching it again with my friends.

e. The soundtrack was also incredible. It added so much emotion to each scene.

Your friend,

Emily

        A. b – a – e – d – c        B. a – e – c – d – b        C. b – e – a – c – d        D. a – d – c – e – b

Giải thích

DỊCH BÀI:

Hi Mark,

I wanted to say thank you for recommending that film. I loved it! The characters were so interesting, especially the main character. The soundtrack was also incredible. It added so much emotion to each scene. I’m thinking of watching it again with my friends. Let’s chat soon about more movie recommendations!

 

Chào Mark,

Mình muốn cảm ơn cậu vì đã giới thiệu bộ phim đó. Mình rất thích nó! Các nhân vật rất thú vị, đặc biệt là nhân vật chính. Nhạc phim cũng tuyệt vời nữA. Nó đã thêm rất nhiều cảm xúc cho từng cảnh. Mình đang nghĩ đến việc xem lại với bạn bè. Hẹn sớm trò chuyện với cậu về những bộ phim khác nhé!

Your friend,

Emily

Bạn của cậu,

Emily

→ Chọn đáp án A

Question 12.

a. However, being adaptable and learning quickly are critical skills for succeeding in this fast- paced industry.

b. In the past three years, I have developed these abilities through various challenges and projects.

c. Therefore, I am confident that I can meet the demands of any high-pressure work environment.

Vẫn còn nội dung phía dưới, bạn hãy ấn nút để xem tiếp nhé...