54. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)
4/1/2025 8:55:36 PM
haophamha ...

 

Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Lần 2)

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Họ, tên thí sinh: .....................................................................

Số  báo  danh: ........................................................................

Read the following passage about green energy and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 1 to 10.

As we continue to face the impacts of climate change, having a green environment has become increasingly important to the future of our society. To achieve this, the world is shifting towards green energy, and two particular types of energy at the centre of this movement are solar power and wind power.

(I) Solar power is all about harnessing the energy of the sun by using solar panels to convert sunlight into usable electricity. (II) Moreover, solar panels are perfect for installation on a small scale, such as in private homes, since they require very little maintenance and have a long lifespan. (III) However, the ability to generate solar power depends on the time of day and weather conditions. (IV) This means that solar panels are often less useful if they are installed in places where sunny weather is not typical.

Wind power involves converting the energy of the wind into electricity using large turbines. Wind power doesn’t produce any greenhouse gases, but it is not ideal for private use since turbines require consistent care. However, wind farms can be installed on a large scale and are able to produce electricity continuously regardless of the time of day. This means that if there were more investments in wind power, it could be a viable way to provide energy for major cities and even for whole regions.

Wind and solar power contribute significantly to a green environment by reducing our reliance on fossil fuels, helping us cut down on pollution and slow climate change. Additionally, using renewable energy sources helps promote spending on sustainable development by creating new career opportunities in the green energy sector.

For now, the biggest challenge of adopting green energy is the costs associated with installation and infrastructure, but the benefits unquestionably outweigh the downsides. If we want to stop the climate crisis and create a better and more sustainable future, green energy sources will undoubtedly be the key.

(Adapted from Bright)

Question 1. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit?

This highly efficient form of energy produces zero emissions, so it can significantly reduce our carbon footprint.

        A. (IV)        B. (II)        C. (I)        D. (III)

Question 2. The word ‘they in paragraph 2 refers to ______.

        A. weather conditions        B. private homes        C. sunny places        D. solar panels

Question 3. The phrase ‘converting the energy’ in paragraph 3 could best be replaced by ______.

        A. breaking the energy down        B. turning the energy into

        C. giving the energy off                D. saving on the energy

Question 4. Which of the following best summarizes paragraph 3?

A. The cost of wind energy makes it impractical for urban areas.

B. With more investment, wind power can provide reliable, large-scale electricity.

C. Private wind turbines are the best solution for reducing greenhouse gas emissions.

D. Wind power produces greenhouse gases and cannot supply cities on a large scale.

Question 5. According to paragraph 4, which of the following is NOT a benefit of using green energy like wind and solar power?

        A. mitigation of climate change        B. increasing pollution levels

        C. green job opportunities        D. reduction in fossil fuel consumption

Question 6. The word ‘viable in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _____.

        A. effective        B. impractical        C. achievable        D. sustainable

Question 7. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The costs of installing green energy are minimal and not a challenge.

B. Solar power can be generated at any time of day or night.

C. Solar panels are a long-lasting and low-maintenance option for home installations.

        D. Wind power is more suitable for private homes than solar power.

Question 8. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 5?

A. The disadvantages of green energy are too great for it to be the key option.

B. Not until green energy becomes completely cost-effective will it replace fossil fuels.

C. Were the costs of green energy lower, its adoption would be much easier.

        D. Despite high costs, green energy remains the best long-term alternative.

Question 9. Which of the following can be inferred from the passage?

A. The shift to renewable energy is essential for achieving long-term sustainability.

B. Fossil fuels remain the most practical solution for energy production.

C. The financial burden of green energy outweighs its environmental benefits.

D. Solar energy is a more cost-effective alternative to fossil fuels in all cases.

Question 10. Which of the following best summarizes the passage?

A. Solar and wind power are the only viable solutions to the global energy crisis, as they completely eliminate pollution and greenhouse gases.

B. While renewable energy helps combat climate change, its effectiveness is limited by weather conditions, maintenance costs, and large-scale implementation challenges.

C. Despite its environmental benefits, green energy is too expensive and unreliable to be a practical solution for large scale energy needs.

D. Green energy, particularly solar and wind power, is key to reducing pollution and combating climate change, though cost and infrastructure remain challenges.

Read the following leaflet and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 11 to 16.

CAN YOU HELP SAVE OUR PLANET?

The Harm of Burning Waste

Burning rubbish and organic waste in open fires severely damages the environment, (11) _____ nearly a third of global black carbon emissions. The soot traps sunlight, releasing heat and contributing to global warming. Ban open waste burning!

The Dangers of Solid Fuels at Home

Many people still burn coal and wood for heating and cooking, but this releases black carbon and (12) _____  harmful pollutants. The tiny particles of indoor carbon (13)  _____  from indoor stoves can enter the human body and cause serious health problems. Research shows that household air (14) _____   kills millions of people every year.

Renewable Energy: A Clean Future

Renewable energy is clean and free of black carbon and greenhouse gases, so it does not pollute the environment. It can replace fossil fuels (15) _____  its convenience and reliability. Fossil fuels are depleting rapidly while renewable energy will never (16) _____  . Power the planet with renewable energy!

Question 11.

        A. controlling        B. measuring        C. generating        D. stabilizing

Question 12.

        A. others        B. other        C. few        D. another

Question 13.

        A. heated        B. absorbed        C. released        D. reduced

Question 14.

        A. component        B. current        C. substance        D. pollution

Question 15.

        A. on account of        B. in spite of        C. regardless of        D. instead of

Question 16.

        A. run out        B. put out        C. light up        D. burn down

Read the following advertisements and mark the letter A, B, C or your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks frora 17 tο 22.

LANGUAGE EXCHANGE PROGRAM

Join the international Language Exchange Program and practice a new language with native speakers from across the globe! This program is excellent (17)_________linguists who aim to enhance their language proficiency through authentic conversations. With both online and in-person meetings, it's an ideal (18)__________ to develop skills and forge new friendships.

Participants will be matched with native speakers (19)________ by our experienced team to ensure compatibility in language learning. Whether you wish (20)_________Spanish, French, Japanese, or another language, we have a partner for you. All sessions are available at flexible hours, allowing you to easily incorporate them into your schedule.

Expand your global network and (21)________confidence in speaking a foreign language. Register now and get ready to embark on an (22)______language journey with us!

Question 17.

        A. at        B. for        C. with        D. on

Question 18.

        A. language learning environment        B. environment language learning

        C. environment learning language        D. language environment learning

Question 19.

        A. are chosen        B. who chosen        C. choosing        D. chosen

Question 20.

        A. to practicing        B. to practice        C. practicing        D. practice

Question 21.

        A. do        B. make        C. get        D. gain

Question 22.

        A. exciting        B. excite        C. excitement        D. excitingly

Read the following passage about remote work and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30.

Working from home has become increasingly common, providing employees with greater flexibility and control over their work environments. Without the need for long commutes, people have more time for family, personal interests, or simply to rest. A personalized workspace at home can also lead to higher productivity, as individuals can adjust their surroundings to suit their needs. Many companies now support remote work, recognizing its benefits for both employee well-being and business outcomes.

However, working from home does bring certain challenges. For example, while remote work can boost productivity, some people find it hard to stay focused without the structure of an office setting. There's also a risk of isolation, as virtual meetings don’t always fully replace face-to-face interactions. However, companies are increasingly devising creative strategies to mitigate these drawbacks, using sophisticated collaboration tools and arranging virtual social activities to preserve a sense of team cohesion.

Another difficulty with working from home is the blurred line between work and personal life. With workspaces merged into the home environment, the temptation to check emails or tackle tasks outside of regular hours can lead to an “always-on” mentality. Setting clear schedules and defining specific working hours is essential to ensure a healthy balance.

Looking forward, remote work is likely to remain a popular choice, supported by ever-advancing technology. Many companies are considering hybrid models, allowing employees to split their time between home and office. This flexible approach can balance the productivity of remote work with the social and collaborative benefits of in-person interactions. As remote work continues to evolve, it will reshape traditional work culture, requiring adaptation from both businesses and employees.

                                                                                          (Adapted from BreakingNewEnglish)

Question 23. According to the passage, which of the following is NOT an advantage of working from home?

        A. higher productivity        B. greater flexibility        C. higher income        D. more time

Question 24. The word mitigate in paragraph 2 is OPPOSITE in meaning to ______.

        A. notice        B. fix        C. extend        D. overcome

Question 25. The word their in paragraph 4 refers to ______.

        A. hybrid models        B. companies        C. benefits        D. employees

Question 26. The word adjust in paragraph 1 could be best replaced by ______.

        A. leave        B. divide        C. adapt        D. destroy

Question 27. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 3?

A. Working from home allows for a better balance between work and personal life.

B. One challenge of remote work is the difficulty separating professional tasks from personal time.

C. The main issue with remote work is the inability to complete tasks efficiently.

D. A major drawback of working remotely is the lack of communication with colleagues.

Question 28. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Working from home does not require any schedule management.

B. Companies are eliminating remote work due to its negative impact.

C. Technology is helping companies overcome remote work challenges.

D. Virtual meetings completely replace the need for in-person interactions.

Question 29. In which paragraph does the writer mention the benefit of remote work for both employees and businesses?

        A. Paragraph 3        B. Paragraph 4        C. Paragraph 1        D. Paragraph 2

Question 30. In which paragraph does the writer discuss the challenge of balancing work and personal life while working from home?

        A. Paragraph 4        B. Paragraph 1        C. Paragraph 3        D. Paragraph 2

Read the following passage about social media and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.

Social media has become very popular. However, it has many risks for teens. This essay will explain the biggest risks of social media and give some ideas on how to avoid them.

One of the biggest things teens need to understand is that the things they post are permanent. If they post on social media today, it could affect their life in the future. Teens may post things (31) ________, and in the future, a company could find these. Many people have lost their jobs because of things they posted years ago, so teens need to be careful what they post now.

The second biggest risk for teens is social media addiction. (32) _______. It can affect their ability to communicate with people, and it also causes their grades to go down. Teenagers should limit their time on social media and spend more time interacting with friends in person.

The last risk I want to talk about (33) ________. Teens need to understand that they can get malware by downloading bad software and get viruses by clicking a link or visiting a bad website on social media. These slow down the computer and can even destroy important files. (34) ________.

In conclusion, we all know that social media is a big part of most teens lives now. It can be interesting and fun, but using it carelessly can also be risky. However, thinking about what they post, spending less time online, and being careful about possible threats, (35) _______.

(Adapted from i-Learn Smart Word)

Question 31.

A. have led to negative outcomes for many professionals

B. could harm their reputation later in life

C. which the consequences might affect their opportunities

D. that can make them look like bad people

Question 32.

A. The reduction in time spent studying, seeing friends, or doing extracurricular activities is a growing concern

B. Researchers have studied the effects of social media on studying, seeing friend, or doing extracurricular activities

C. To improve their lifestyle, teens should focus more on studying, seeing friends, or doing extracurricular activities

D. Too much time on social media means less time studying, seeing friends, or doing extracurricular activities

Question 33.

A. that mainly involves malware and viruses

B. of which the concern is malware and viruses

C. is malware and viruses

D. being identified as malware and viruses

Question 34.

A. Using antivirus software and avoiding bad websites, their computers can be protected

B. Teens must be so careful that they never avoid clicking on suspicious links or downloading unsafe files

C. Teens should have good antivirus software, and never click on strange links or take files from strangers

D. Without antivirus software, teens may be able to protect their computers from malware and viruses

Question 35.

A. these habits allow teens to ensure their safety on social media

B. teens can develop healthier online habits and use social media safely

C. the use of social media in a safe manner by teens is encouraged

D. safe social media usage is becoming so important to teens

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of to make a meaningful exchange or text in each of the following questions from 36 to 40.

Question 36.

a. Mark: I agree. The Cycling-to-school programme proposed by Class 12C is going to impress the judges.

b. Nam: It's hard to predict who'll win. Other classes also have very interesting projects.

c. Mark: Tomorrow, we'll get the results of the Green Classroom Competition. Do you think we will win?

(Adapted from Global Success)

        A. b-c-a        B. c-a-b        C. a-c-b        D. c-b-a

Question 37.

a. Mai: Try listening to English podcasts or audiobooks daily. Start with slow speech and gradually move to natural speed.

b. Lan: Thanks! I'll check those out!

c. Lan: How can I improve my English listening skills?

d. Lan: Any good websites for listening practice?

e. Mai: BBC Learning English, TED Talks, and ESL Lab are great for improving listening skills.

        A. c-a-e-d-b        B. a-c-d-e-b        C. c-a-d-e-b        D. b-a-c-d-e

Question 38.

Hi Daisy.

a. Last week, my brother said that he had posted some photos on his blog.

b. I said that he had relied too much on information from social media, and that he shouldn't spend time reading them.

c. My mum says that my brother needs support from me and I shouldn't complain about his dependence on social media.

d. Then he told me that some of his friends had left negative comments on the photos, and he would not forget them.

e. What do you think? Write back soon.

Eva

(Adapted from Friends Global)

        A. c-a-d-b-e        B. d-b-a-c-e        C. a-d-b-c-e        D. b-e-a-d-c

Question 39.

a. The quick and easy nature of platforms like TikTok and Instagram often leads to decreased attention spans, as viewers become accustomed to rapid changes and instant gratification.

b. In conclusion, while short-form content can be entertaining and engaging, it is essential to be aware of its potential harms and to practice moderation in consumption to maintain a healthy balance in our lives.

c. This type of media can also contribute to feelings of anxiety and inadequacy, as individuals may find themselves comparing their lives to the highlights showcased by others.

d. In recent years, the rise of short-form content has become a significant trend, but its negative effects on viewers cannot be overlooked.

e. Furthermore, the addictive nature of short-form content can lead to excessive screen time, negatively impacting physical health and social interactions.

        A. d - c - a - e – b        B. d - a - e - c – b        C. a - c - d - e – b        D. c - a - e - d - b

Question 40.

a. As well as that, it is important to include any special foods that babies, small children, or elderly people in your family may need.

b. Choose food that can be stored for a long time and food that can be eaten without cooking such as canned foods (soup, fish, meat), fruit, dry foods (crackers and nuts).

c. On top of that, be sure to store food that you like, and include a few special treats like candy or cookies.

d. Every day, with extreme weather conditions like floods, earthquakes, and hurricanes occurring more and more often you may want to be ready for them.

e. In general, the first thing is to stock up on emergency supplies by keeping enough food and water for at least three days in your house.

        A. d - b - a - c – e        B. d - c - b - e – a        C. d - a - e - b – c        D. d - e - b - c - a

 

ĐỀ THI THỬ TN THPT 2025 - MÔN TIẾNG ANH - CÁC TRƯỜNG VÀ SỞ GD TRÊN CẢ NƯỚC - FILE WORD CÓ LỜI GIẢI

1. THPT Kỳ Anh - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

2. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Yên Bái (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

3. THPT Ngô Gia Tự - Vĩnh Phúc - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

4. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Mã đề lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

5. THPT Sơn Thịnh - Yên BáI (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

6. THPT Thuận Thành 3 - Bắc Ninh (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

7. Chuyên Phan Bội Châu – Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

8. THPT Gò Công Đông - Tiền Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

9. Chuyên Vĩnh Phúc (Lần 1) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

10. Sở giáo dục và đào tạo Yên Bái (Mã lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

11. Chuyên Võ Nguyên Giáp - Quảng Bình (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

12. THPT Nguyễn Khuyến - Bình Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

13. THPT Chuyên Quang Trung - Bình Phước - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

14. THPT Nguyễn Quang Diệu - Đồng Tháp - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

15. THPT Hoàng Văn Thụ - Hà Nội - Lần 1 (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

16. THPT Mỹ Đức B - Hà Nội (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

17. THPT Kinh Môn - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

18. THPT Nguyễn Trãi (Thường Tín - Hà Nội) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

19. THPT Nghèn - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

20. THCS - THPT Nguyễn Khuyến - TP.HCM (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

21. Cụm Liên trường THPT Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

22. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Ninh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

23. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 901) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

24. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 902) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

25. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 903) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

26. Sở giáo dục và đào tạo Vĩnh Phúc (Mã đề 904) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

27. THPT Chuyên Bình Long - Bình Phước (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

28. THPT Chuyên Chu Văn An - Lạng Sơn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

29. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề chẵn) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

30. THPT Chuyên Trần Phú - Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

31. THPT Chuyên Nguyễn Tất Thành - Kon Tum (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

32. THPT Chuyên Đại học Vinh - Nghệ An (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

33. THPT Thành Đông - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

34. THPT Đào Duy Từ - Thanh Hóa (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

35. Cụm Chuyên môn số 3 - Đắk Lắk (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

36. Sở giáo dục và đào tạo Bắc Giang (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

37. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề chẵn (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

38. Sở giáo dục và đào tạo Tuyên Quang - Mã đề lẻ (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

39. THPT Chuyên Nguyễn Văn Trỗi - Hà Tĩnh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

40. THPT Hậu Lộc 1 - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

41. Cụm các trường Phía Nam Hưng Yên (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

42. Cụm các trường THPT tỉnh Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

43. Cụm liên trường THPT Nam Đàn - Thái Hòa (Nghệ An) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

44. THPT Lê Lợi - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

45. THPT Tuệ Tĩnh - Hải Dương (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

46. Cụm liên trường THPT Quảng Nam (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

47. Cụm liên trường THPT Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

48. Liên trường THPT Hải Phòng (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

49. THPT Thuận Thành 1&2 - Bắc Ninh (Mã đề lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

50. THPT Ba Đình - Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

 

51. Sở giáo dục và đào tạo Phú Thọ (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

52. Sở giáo dục và đào tạo Thanh Hóa (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

53. Liên trường THPT Nghệ An (Mã đề Lẻ) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

54. Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Lần 2) (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

55. THPT Chuyên Lê Thánh Tông - Quảng Nam (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

56. THPT Chuyên Hạ Long - Quảng Ninh (Tốt nghiệp THPT 2025 môn Tiếng Anh)

 

Sở giáo dục và đào tạo Ninh Bình (Lần 2)

(Đề thi có 04 trang)

KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025

MÔN: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Họ, tên thí sinh: .....................................................................

Số  báo  danh: ........................................................................

HƯỚNG DẪN GIẢI CHI TIẾT

Read the following passage about green energy and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 1 to 10.

As we continue to face the impacts of climate change, having a green environment has become increasingly important to the future of our society. To achieve this, the world is shifting towards green energy, and two particular types of energy at the centre of this movement are solar power and wind power.

(I) Solar power is all about harnessing the energy of the sun by using solar panels to convert sunlight into usable electricity. (II) Moreover, solar panels are perfect for installation on a small scale, such as in private homes, since they require very little maintenance and have a long lifespan. (III) However, the ability to generate solar power depends on the time of day and weather conditions. (IV) This means that solar panels are often less useful if they are installed in places where sunny weather is not typical.

Wind power involves converting the energy of the wind into electricity using large turbines. Wind power doesn’t produce any greenhouse gases, but it is not ideal for private use since turbines require consistent care. However, wind farms can be installed on a large scale and are able to produce electricity continuously regardless of the time of day. This means that if there were more investments in wind power, it could be a viable way to provide energy for major cities and even for whole regions.

Wind and solar power contribute significantly to a green environment by reducing our reliance on fossil fuels, helping us cut down on pollution and slow climate change. Additionally, using renewable energy sources helps promote spending on sustainable development by creating new career opportunities in the green energy sector.

For now, the biggest challenge of adopting green energy is the costs associated with installation and infrastructure, but the benefits unquestionably outweigh the downsides. If we want to stop the climate crisis and create a better and more sustainable future, green energy sources will undoubtedly be the key.

(Adapted from Bright)

Question 1. Where in paragraph 2 does the following sentence best fit?

This highly efficient form of energy produces zero emissions, so it can significantly reduce our carbon footprint.

        A. (IV)        B. (II)        C. (I)        D. (III)

Giải thích:

DỊCH BÀI

As we continue to face the impacts of climate change, having a green environment has become increasingly important to the future of our society. To achieve this, the world is shifting towards green energy, and two particular types of energy at the centre of this movement are solar power and wind power.

Khi chúng ta tiếp tục đối mặt với những tác động của biến đổi khí hậu, việc có một môi trường xanh ngày càng trở nên quan trọng đối với tương lai của xã hội chúng ta. Để đạt được điều này, thế giới đang hướng tới năng lượng xanh và hai loại năng lượng đặc biệt là trung tâm của phong trào này là năng lượng mặt trời và năng lượng gió.

Solar power is all about harnessing the energy of the sun by using solar panels to convert sunlight into usable electricity.  Moreover, solar panels are perfect for installation on a small scale, such as in private homes, since they require very little maintenance and have a long lifespan. However, the ability to generate solar power depends on the time of day and weather conditions. This means that solar panels are often less useful if they are installed in places where sunny weather is not typical.

Năng lượng mặt trời là việc khai thác năng lượng của mặt trời bằng cách sử dụng các tấm pin mặt trời để chuyển đổi ánh sáng mặt trời thành điện năng có thể sử dụng được.  Hơn nữa, các tấm pin mặt trời thì hoàn hảo để lắp đặt ở quy mô nhỏ, chẳng hạn như ở nhà riêng, vì chúng yêu cầu rất ít bảo trì và có tuổi thọ dài. Tuy nhiên, khả năng tạo ra điện năng lượng mặt trời còn phụ thuộc vào thời gian trong ngày và điều kiện thời tiết. Điều này có nghĩa là các tấm pin mặt trời thường ít hữu ích hơn nếu chúng được lắp đặt ở những nơi không có nắng thường xuyên.

Wind power involves converting the energy of the wind into electricity using large turbines. Wind power doesn’t produce any greenhouse gases, but it is not ideal for private use since turbines require consistent care. However, wind farms can be installed on a large scale and are able to produce electricity continuously regardless of the time of day. This means that if there were more investments in wind power, it could be a viable way to provide energy for major cities and even for whole regions.

Năng lượng gió liên quan đến việc chuyển đổi năng lượng của gió thành điện năng bằng cách sử dụng các tua-bin lớn. Năng lượng gió không tạo ra bất kỳ loại khí nhà kính nào, nhưng nó không lý tưởng cho mục đích sử dụng cá nhân vì tua-bin cần được chăm sóc thường xuyên. Tuy nhiên, các trang trại gió có thể được lắp đặt trên quy mô lớn và có khả năng sản xuất điện liên tục bất kể thời gian trong ngày. Điều này có nghĩa là nếu có nhiều đầu tư hơn vào năng lượng gió, đây có thể là cách khả thi để cung cấp năng lượng cho các thành phố lớn và thậm chí cho cả khu vực.

Wind and solar power contribute significantly to a green environment by reducing our reliance on fossil fuels, helping us cut down on pollution and slow climate change. Additionally, using renewable energy sources helps promote spending on sustainable development by creating new career opportunities in the green energy sector.

Năng lượng gió và năng lượng mặt trời góp phần đáng kể vào môi trường xanh bằng cách giảm sự phụ thuộc của chúng ta vào nhiên liệu hóa thạch, giúp chúng ta cắt giảm ô nhiễm và làm chậm biến đổi khí hậu. Ngoài ra, sử dụng các nguồn năng lượng tái tạo giúp thúc đẩy chi tiêu cho phát triển bền vững bằng cách tạo ra các cơ hội nghề nghiệp mới trong lĩnh vực năng lượng xanh.

For now, the biggest challenge of adopting green energy is the costs associated with installation and infrastructure, but the benefits unquestionably outweigh the downsides. If we want to stop the climate crisis and create a better and more sustainable future, green energy sources will undoubtedly be the key.

Hiện tại, thách thức lớn nhất của việc áp dụng năng lượng xanh là chi phí liên quan đến lắp đặt và cơ sở hạ tầng, nhưng lợi ích chắc chắn lớn hơn những nhược điểm. Nếu chúng ta muốn ngăn chặn khủng hoảng khí hậu và tạo ra một tương lai tốt đẹp và bền vững hơn thì nguồn năng lượng xanh chắc chắn sẽ là chìa khóa.

Câu sau đây phù hợp nhất ở vị trí nào trong đoạn 2?

Dạng năng lượng hiệu quả cao này không tạo ra khí thải, vì vậy có thể giảm đáng kể lượng dấu chân carbon của chúng ta.

A. (I)

B. (II)

C. (IV)

D. (III)

Thông tin:

This highly efficient form of energy produces zero emissions, so it can significantly reduce our carbon footprint. Moreover, solar panels are perfect for installation on a small scale, such as in private homes, since they require very little maintenance and have a long lifespan. (Dạng năng lượng hiệu quả cao này không tạo ra khí thải, vì vậy có thể giảm đáng kể lượng dấu chân carbon của chúng ta. Hơn nữa, các tấm pin mặt trời thì hoàn hảo để lắp đặt ở quy mô nhỏ, chẳng hạn như ở nhà riêng, vì chúng yêu cầu rất ít bảo trì và có tuổi thọ dài.)

+ Câu cần điền phù hợp nhất ở vị trí (II) vì đề cập đến ưu điểm của năng lượng mặt trời, liên kết với câu sau về ý ‘Moreover, solar panels are perfect for installation on a small scale’ đang bổ sung thêm ưu điểm khác của dạng năng lượng này.

→ Chọn đáp án B

Question 2. The word ‘they in paragraph 2 refers to ______.

        A. weather conditions        B. private homes        C. sunny places        D. solar panels

Từ ‘they trong đoạn 2 đề cập đến ______.

A. các điều kiện thời tiết

B. các ngôi nhà riêng

C. những nơi có nắng

D. các tấm pin mặt trời

- Từ ‘they’ trong đoạn 2 đề cập đến ‘solar panels’.

Thông tin:

This means that solar panels are often less useful if they are installed in places where sunny weather is not typical. (Điều này có nghĩa là các tấm pin mặt trời thường ít hữu ích hơn nếu chúng được lắp đặt ở những nơi không có nắng thường xuyên.)

→ Chọn đáp án D

Question 3. The phrase ‘converting the energy’ in paragraph 3 could best be replaced by ______.

        A. breaking the energy down        B. turning the energy into

        C. giving the energy off                D. saving on the energy

Cụm từ ‘converting the energy’ ở đoạn 3 có thể được thay thế tốt nhất bằng ______.

A. phá vỡ năng lượng

B. biến năng lượng thành

C. phát ra năng lượng

D. tiết kiệm năng lượng

- convert the energy: chuyển đổi năng lượng = turn the energy into

Thông tin:

Wind power involves converting the energy of the wind into electricity using large turbines. (Năng lượng gió liên quan đến việc chuyển đổi năng lượng của gió thành điện năng bằng cách sử dụng các tua-bin lớn.)

→ Chọn đáp án B

Question 4. Which of the following best summarizes paragraph 3?

A. The cost of wind energy makes it impractical for urban areas.

B. With more investment, wind power can provide reliable, large-scale electricity.

C. Private wind turbines are the best solution for reducing greenhouse gas emissions.

D. Wind power produces greenhouse gases and cannot supply cities on a large scale.

Điều nào sau đây tóm tắt tốt nhất đoạn 3?

A. Chi phí của năng lượng gió khiến nó không khả thi đối với các khu vực thành thị. → Sai ở ‘cost of wind energy’ vì không được đề cập trong đoạn.

B. Với sự đầu tư nhiều hơn, năng lượng gió có thể cung cấp nguồn điện quy mô lớn, đáng tin cậy. → Đúng vì tóm tắt đầy đủ ý của đoạn.

C. Tua bin gió tư nhân là giải pháp tốt nhất để giảm sự phát thải khí nhà kính. → Sai ở ‘the best solution’ vì thông tin đề cập năng lượng gió không phù hợp cho mục đích sử dụng cá nhân.

D. Năng lượng gió tạo ra khí nhà kính và không thể cung cấp cho các thành phố trên quy mô lớn. → Sai vì toàn bộ ý nghĩa câu trái ngược với thông tin đề cập trong đoạn.

Thông tin:

Wind power involves converting the energy of the wind into electricity using large turbines. Wind power doesn’t produce any greenhouse gases, but it is not ideal for private use since turbines require consistent care. However, wind farms can be installed on a large scale and are able to produce electricity continuously regardless of the time of day. This means that if there were more investments in wind power, it could be a viable way to provide energy for major cities and even for whole regions. (Năng lượng gió liên quan đến việc chuyển đổi năng lượng của gió thành điện năng bằng cách sử dụng các tua-bin lớn. Năng lượng gió không tạo ra bất kỳ loại khí nhà kính nào, nhưng nó không lý tưởng cho mục đích sử dụng cá nhân vì tua-bin cần được chăm sóc thường xuyên. Tuy nhiên, các trang trại gió có thể được lắp đặt trên quy mô lớn và có khả năng sản xuất điện liên tục bất kể thời gian trong ngày. Điều này có nghĩa là nếu có nhiều đầu tư hơn vào năng lượng gió, đây có thể là cách khả thi để cung cấp năng lượng cho các thành phố lớn và thậm chí cho cả khu vực.)

→ Đoạn văn đề cập đến năng lượng gió không tạo ra khí nhà kính và thích hợp theo mô hình trang trại gió hơn là sử dụng cá nhân. Các trang trại gió có thể cung cấp điện liên tục trên quy mô lớn với sự đầu tư hợp lý.

→ Chọn đáp án B

Question 5. According to paragraph 4, which of the following is NOT a benefit of using green energy like wind and solar power?

        A. mitigation of climate change        B. increasing pollution levels

        C. green job opportunities        D. reduction in fossil fuel consumption

Theo đoạn 4, điều nào sau đây KHÔNG phải là lợi ích của việc sử dụng năng lượng xanh như năng lượng gió và năng lượng mặt trời?

A. sự giảm thiểu về biến đổi khí hậu

B. mức độ ô nhiễm ngày càng tăng

C. cơ hội việc làm xanh

D. sự giảm tiêu thụ nhiên liệu hóa thạch

Thông tin:

Wind and solar power contribute significantly to a green environment by reducing our reliance on fossil fuels, helping us cut down on pollution and slow climate change. Additionally, using renewable energy sources helps promote spending on sustainable development by creating new career opportunities in the green energy sector. (Năng lượng gió và năng lượng mặt trời góp phần đáng kể vào môi trường xanh bằng cách giảm sự phụ thuộc của chúng ta vào nhiên liệu hóa thạch, giúp chúng ta cắt giảm ô nhiễm và làm chậm biến đổi khí hậu. Ngoài ra, sử dụng các nguồn năng lượng tái tạo giúp thúc đẩy chi tiêu cho phát triển bền vững bằng cách tạo ra các cơ hội nghề nghiệp mới trong lĩnh vực năng lượng xanh.)

→ A, C và D được đề cập là lợi ích của việc sử dụng năng lượng xanh như năng lượng gió và năng lượng mặt trời.

→ B không được đề cập là lợi ích của việc sử dụng năng lượng xanh như năng lượng gió và năng lượng mặt trời.

→ Chọn đáp án B

Question 6. The word ‘viable in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to _____.

        A. effective        B. impractical        C. achievable        D. sustainable

Từ ‘viable trong đoạn 3 thì TRÁI NGHĨA với _____.

A. effective /ɪˈfektɪv/ (adj): hiệu quả

B. impractical /ɪmˈpræktɪkl/ (adj): không thực tế

C. achievable /əˈtʃiːvəbl/ (adj): có thể đạt được

D. sustainable /səˈsteɪnəbl/ (adj): bền vững

- viable /ˈvaɪəbl/ (adj): khả thi >< impractical (adj)

Thông tin:

This means that if there were more investments in wind power, it could be a viable way to provide energy for major cities and even for whole regions. (Điều này có nghĩa là nếu có nhiều đầu tư hơn vào năng lượng gió, đây có thể là cách khả thi để cung cấp năng lượng cho các thành phố lớn và thậm chí cho cả khu vực.)

→ Chọn đáp án B

Question 7. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The costs of installing green energy are minimal and not a challenge.

B. Solar power can be generated at any time of day or night.

C. Solar panels are a long-lasting and low-maintenance option for home installations.

        D. Wind power is more suitable for private homes than solar power.

Điều nào sau đây là ĐÚNG theo bài đọc?

A. Chi phí lắp đặt năng lượng xanh là tối thiểu và không phải là thách thức.

B. Năng lượng mặt trời có thể được tạo ra bất cứ lúc nào, ngày hay đêm.

C. Các tấm pin mặt trời là một lựa chọn lâu dài và ít cần bảo trì để lắp đặt tại nhà.

D. Năng lượng gió phù hợp với nhà riêng hơn năng lượng mặt trời.

Thông tin:

+ For now, the biggest challenge of adopting green energy is the costs associated with installation and infrastructure, but the benefits unquestionably outweigh the downsides. (Hiện tại, thách thức lớn nhất của việc áp dụng năng lượng xanh là chi phí liên quan đến lắp đặt và cơ sở hạ tầng, nhưng lợi ích chắc chắn lớn hơn những nhược điểm.)

→ A sai ở ‘minimal’ và ‘not a challenge’ vì trái với thông tin đề cập trong bài.

+ However, the ability to generate solar power depends on the time of day and weather conditions. This means that solar panels are often less useful if they are installed in places where sunny weather is not typical. (Tuy nhiên, khả năng tạo ra điện năng lượng mặt trời còn phụ thuộc vào thời gian trong ngày và điều kiện thời tiết. Điều này có nghĩa là các tấm pin mặt trời thường ít hữu ích hơn nếu chúng được lắp đặt ở những nơi không có nắng thường xuyên.)

→ B sai ở ‘at any time of day or night’ vì thông tin đề cập năng lượng mặt trời phụ thuộc vào thời gian trong ngày.

+ Wind power doesn’t produce any greenhouse gases, but it is not ideal for private use since turbines require consistent care. (Năng lượng gió không tạo ra bất kỳ loại khí nhà kính nào, nhưng nó không lý tưởng cho mục đích sử dụng cá nhân vì tua-bin cần được chăm sóc thường xuyên.)

→ D sai ở ‘more suitable’ vì thông tin đề cập năng lượng gió không phù hợp cho mục đích sử dụng cá nhân và cũng không có thông tin so sánh giữa 2 loại năng lượng này về tính khả thi đối với sử dụng cá nhân.

+ Moreover, solar panels are perfect for installation on a small scale, such as in private homes, since they require very little maintenance and have a long lifespan. (Hơn nữa, các tấm pin mặt trời thì hoàn hảo để lắp đặt ở quy mô nhỏ, chẳng hạn như ở nhà riêng, vì chúng yêu cầu rất ít bảo trì và có tuổi thọ dài.)

→ C đúng.

→ Chọn đáp án C

Question 8. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 5?

A. The disadvantages of green energy are too great for it to be the key option.

B. Not until green energy becomes completely cost-effective will it replace fossil fuels.

C. Were the costs of green energy lower, its adoption would be much easier.

        D. Despite high costs, green energy remains the best long-term alternative.

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được gạch chân ở đoạn 5?

A. Nhược điểm của năng lượng xanh là quá lớn nên không thể trở thành lựa chọn chính. → Sai ở ‘too great´vì trái với thông tin đề cập trong câu gốc, khẳng định lợi ích lớn hơn nhược điểm.

B. Phải đến khi năng lượng xanh trở nên hoàn toàn có hiệu quả về mặt chi phí, nó mới thay thế được nhiên liệu hóa thạch. → Sai ở ‘becomes completely cost-effective’ vì không được đề cập trong câu gốc.

C. Nếu chi phí năng lượng xanh thấp hơn thì việc áp dụng nó sẽ dễ dàng hơn nhiều. → Diễn đạt đúng ý nghĩa của câu gốc, đề cập chi phí là thách thức lớn trong việc áp dụng năng lượng xanh.

D. Mặc dù chi phí cao nhưng năng lượng xanh vẫn là giải pháp thay thế lâu dài tốt nhất. → Sai ở ‘the best long-term alternative’ vì không được đề cập trong câu gốc.

Thông tin:

For now, the biggest challenge of adopting green energy is the costs associated with installation and infrastructure, but the benefits unquestionably outweigh the downsides. (Hiện tại, thách thức lớn nhất của việc áp dụng năng lượng xanh là chi phí liên quan đến lắp đặt và cơ sở hạ tầng, nhưng lợi ích chắc chắn lớn hơn những nhược điểm.)

→ Chọn đáp án C

Question 9. Which of the following can be inferred from the passage?

A. The shift to renewable energy is essential for achieving long-term sustainability.

B. Fossil fuels remain the most practical solution for energy production.

C. The financial burden of green energy outweighs its environmental benefits.

D. Solar energy is a more cost-effective alternative to fossil fuels in all cases.

Điều nào sau đây có thể được suy ra từ bài đọc?

Vẫn còn nội dung phía dưới, bạn hãy ấn nút để xem tiếp nhé...